Yves Saint Laurent - Den stora kärleken 2011

Dokumentär
Storbritannien
109 MIN
Engelska
Yves Saint Laurent - Den stora kärleken poster

Synopsis

När Yves Saint Laurent gick bort våren 2008 lämnade han sin livs- såväl som affärspartner Pierre Bergé i livet. Tillsammans hade de revolutionerat modevärlden - nu återstod en enastående konstsamling som en symbol över deras gemensamma konstnärliga strävan, vilken när den såldes refererades till som århundradets auktion. Genom föremålen, som i sig själva berättar sina historier, och unikt intervjumaterial med Pierre Bergé, är dokumentären en intim skildring av kärleken och konsten som förde Yves Saint Laurent och hans partner samman.
Ditt betyg
3.0 av 14 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Yves Saint Laurent - L'amour fou
Biopremiär
15 oktober 2010
DVD-premiär
19 januari 2011
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Andreas Climent

14 oktober 2010 | 15:18

Välgjord dokumentär

En intim och välgjord inblick i historien bakom Yves Saint Laurent. Intressant, men kanske mest sevärd för modeintresserade.

"Yves Saint Laurent - Den stora kärleken" är en dokumentär om modeskaparen Yves Saint Laurent och hans livskompanjon Pierre Bergé. Filmen börjar med ett långt montage om Yves Saint Laurents presskonferens där han berättar att han tänker sluta som modedesigner och gå i pension. Sedan får vi se klipp från begravningsceremonin efter den store modedesignerns död i Juni 2008. Stora delar av filmen bygger på filmade intervjuer med Pierre Bergé och andra av Saint Laurents gamla vänner och kollegor.

Vi får höra om hur Yves Henri Mathieu-Saint-Laurent började som assistent till Christian Dior och redan som 21-åring blev chef över företaget efter att Christian Dior dött av en hjärtattack på ett spa i norra Italien. Snart träffar han Pierre Bergé genom gemensamma vänner och de båda inleder ett romantiskt förhållande.

Saint Laurent skapar kollektioner för Dior som tar världen med storm och Pierre Bergé finns alltid med i bakgrunden. Efter att Saint Laurent inte helt ställt upp på att tjänstgöra i franska armen under det algeriska självständighetskriget blir han ersatt som chef för Dior. Då bestämmer han och Pierre Bergé sig för att starta ett eget modehus - Yves Saint Laurent, med Yves som designer medan Bergé blev den som skötte företaget. Så börjar historien om en av vår tids största modehus.

Genom intima intervjuer och en mängd foton och gammalt videomaterial ger regissören Pierre Thoretton oss en intressant inblick i både Saint Laurent och Bergés liv. Vi får också se och höra berättelser om föremålen i deras enorma konstsamling som Bergé bestämde sig för att auktionera ut efter Yves Saint Laurents död. Bland föremålen i samlingen fanns konstverk av bland andra Picasso, Matisse, Mondrian, Léger, Cézanne och Duchamp. Auktionen drog in över 370 miljoner euro till Fondation Pierre Bergé - Yves Saint Laurent och till en stiftelse till förmån för AIDS-forskning.

Filmen är välgjord och ser ut ungefär som en TV-dokumentär. Ibland är klippningen lite långsam men överlag fungerar det bra. Det är inte hantverket som är dokumentärens styrka utan snarare de ingående intervjuerna och berättelserna om Saint Laurents äventyr, hans problem med droger och hans kärlek till både mode och konst som gör filmen intressant.

Om man är intresserad av mode eller specifikt av Yves Saint Laurent så kommer "Yves Saint Laurent - Den stora kärleken" vara mycket givande och kan mycket väl vara värt ett biobesök. Har man inget specialintresse för mode så fungerar det nog lika bra att vänta tills dokumentären förr eller senare dyker upp på TV.

| 14 oktober 2010 15:18 |