Winter's Bone 2010

Drama Thriller
USA
100 MIN
Engelska
Winter's Bone poster

Synopsis

17-åriga Ree Dolly bor med sin familj i ett risigt hus i bergstrakterna kring Ozark i södra USA. Det är fattiga, laglösa trakter, och de flesta lever på knarkhandel. Ree tar ensam hand om sin sinnessjuka mamma och sina två småbröder när hon måste ge sig ut på jakt efter sin försvunne far. Men hur finner man svar när alla vägrar att prata? Bygger på romanen "En helvetes vinter" av country noir-författaren Daniel Woodrell.
Ditt betyg
3.3 av 874 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Climent

10 september 2010 | 19:27

Gripande thriller

"Winter’s Bone" är en riktigt spännande thriller med både regi, manus och skådespel som imponerar. När jag satte mig i biosalongen hade jag ingen aning om att jag var på väg att se vad som troligen är en av årets bästa filmer.

I det kalla och karga Ozark-området i Missouri, på gränsen till Arkansas lever 17-åriga Ree Dolly (Jennifer Lawrence). Hennes mamma har tappat förståndet och hennes pappa sitter i fängelse för försäljning av metamfetamin, så det är Ree som tar hand om både mamman och sina två småsyskon i 10-årsåldern. Medan andra ungdomar går i skolan hugger Ree ved för att hålla värmen uppe i familjens slitna hus eller så lagar hon mat på kött hon fått från grannarna. Det roligaste som finns att göra för småsyskonen är att hoppa på en smutsig studsmatta eller åka skateboard i gruset och leran utanför deras hus.

En dag stannar en polisbil utanför huset. Polismannen berättar för Ree att hennes pappa blivit tillfälligt släppt mot borgen, men att han betalade borgensumman med rätten till både familjens mark och huset Ree, hennes mamma och småsyskon bor i. Polisen kan inte hitta pappan och om han inte dyker upp inom en vecka kommer huset och marken säljas och familjen bli hemlös.

Ree lovar att hon ska hitta sin missbrukande pappa och börjar intensivt leta efter honom bland traktens knarkare och kriminella gäng samtidigt som hon försöker ta hand om familjen hon har ansvar för. Frågan är hur mycket hon kan få reda på i en värld där alla är kusiner med varandra och den som säger fel saker riskerar att bli skjuten.

"Winter's Bone" är baserad på Daniel Woodrells roman med samma namn. Filmens handling är riktigt bra. Spänningen är alltid på topp och man vet aldrig vad som väntar i nästa scen. Debra Graniks regi imponerar. Alla skådespelare i filmen är bra och känns nästan läskigt trovärdiga. Starkast lysande av dessa skådespelartalanger är Jennifer Lawrence som spelar Ree och John Hawkes som spelar hennes farbror Teardrop. Att det är samma man som spelar Teardrop i "Winter's Bone" och karaktären Lennon i sista säsongen av "Lost" är inget annat än lysande skådespel. Jennifer Lawrence är så bra i huvudrollen att jag inte alls skulle bli förvånad om hon blev Oscarsnominerad. Det är inte svårt att förutspå att Lawrence, som redan vunnit priser för sina roller i "The Burning Plain" och "Poker House" har en lovande karriär framför sig.

Musiken är också riktigt bra och passar perfekt in för att skapa stämning i det kalla bergslandskapet. Tillsammans med bra klippning och snyggt foto skapar filmteamet en fiktiv verklighet som känns mycket trovärdig. Man blir väl medveten om hur realistisk filmen känns i filmens få våldsamma scener.

"Winter's Bone" är en riktigt bra thriller med starka skådespelarinsatser. På Sundance-festivalen 2010 vann den både pris för bästa manus och juryns pris för bästa film. Nu när 10 filmer blir nominerade till bästa film på Oscarsgalan tror jag det finns en bra chans att "Winter's Bone" kammar hem en eller två nomineringar. Kanske är det därför filmen inte får svensk premiär förrän i Januari 2011, men gillar du välskrivna filmer med bra skådespel så har du något att se fram emot.

| 10 september 2010 19:27 |