Film

Skribent

Andreas Samuelson

26 februari 2011 | 15:20

Nedräkning till Oscarn: Bästa film

Den 27 februari är det äntligen dags för Oscarsgalan och fram till dess kommer MovieZine göra en presentation av nomineringskategorierna, en ny varje dag.

Avslutningsvis kollar vi närmare på de tio filmer som lyckades fånga Oscarsakademiens intresse. De lyckligt utvalda i kategorin Bästa film som blev nominerade är...

1. 127 timmar

Producenter: Christian Colson, Danny Boyle, John Smithson

Skådespelare: James Franco, Kate Mara, Amber Tamblyn, Treat Williams

Den sanna berättelsen om äventyraren Aron Ralston som under en klättring råkar ut för en olycka och blir fastkilad i en bergsklyfta. Medan han svävar mellan hopp och uppgivenhet går han igenom sitt liv, sina framgångar, motgångar och tiden han fått spendera med de han älskar. Tankarna ger honom styrka och han fattar ett beslut: Han ska överleva.

Trivia: Den riktige Ralston visade den videodagbok han filmade, och innan bara visat för nära vänner och familj, för Boyle och Franco. Ralston har sagt att filmen är så nära sanningen som en dokumentär. Videokameran Franco har i filmen är Ralstons riktiga.

2. Black Swan

Producenter: Mike Medavoy, Brian Oliver, Scott Franklin

Skådespelare:  Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel, Barbara Hershey, Winona Ryder

Liksom de flesta ballerinor kretsar hela Ninas liv kring ballett. Hon är en av de starkast lysande stjärnorna i New York City Ballet Company och när det blir dags att ersätta prima ballerinan Beth som huvudrollen i Svansjön står Nina på tur. Men hon får oväntad konkurrens i nykomlingen Lily som imponerar stort på regissören med sin sensualitet och passion. Allt som de två rivalerna utvecklar en skruvad vänskap blir Nina mer och mer desperat och frågan är hur långt hon är villig att pressa sig själv för sin karriär.

Trivia: Manuset tog tio år att nå bioduken och utspelades ursprungligen på en teater. Budgeten var så tajt att när Portman skadade sig sa producenten att de inte hade råd med en läkare varpå Portman svarade att de kunde skära i budgeten genom att ta bort hennes trailer - nästa dag var den borta. Kunis fick rollen av Darren Aranofsky över Skype utan audition.

3. The Fighter

Producenter: David Hoberman, Todd Lieberman, Mark Wahlberg

Skådespelare: Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams, Melissa Leo

Handlar om boxaren "Irish" Micky Wards osannolika väg fram till världsmästartiteln i lätt weltervikt. Hans Rocky-liknande framgång handleddes av hans halvbror, Dicky. Dicky, som tidigare också var boxare, är Irish tränare efter att han har lyckats vända sitt liv efter att nästa ha knockats av droger och kriminalitet.

Trivia: Darren Aranofsky skulle från början regisserat men valde att göra Black Swan istället. Leo är 11-14 år äldre än Bale och Wahlberg som spelar hennes söner. Wahlberg bad Bale medverka i filmen då de kände varandra genom att deras döttrar gick på samma skola. Wahlberg övertalade Wards riktiga tränare Mickey O'Keefe att spela sig själv i filmen.

4. Inception

Producenter: Christopher Nolan, Emma Thomas

Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Ken Watanabe, Dileep Rao, Cillian Murphy, Tom Berenger, Marion Cotillard, Pete Postlethwaite, Michael Caine, Lukas Haas

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) är en skicklig tjuv, den absolut bästa i den farliga konsten i att extrahera: att stjäla värdefulla hemligheter från djupt inne i det undermedvetna under drömstadiet när hjärnan är som mest känslig. Cobbs ovanliga förmåga har gjort honom till en åtråvärd spelare i denna förrädiska nya värld av industrispionage, men det har också gjort honom till en internationell flykting och kostat honom allt han någonsin älskat.

Nu erbjuds Cobb en chans till försoning. Ett sista jobb skulle kunna ge honom tillbaka hans liv men bara om han kan uppnå det omöjliga - Inception. Istället för den perfekta stöten, så måste Cobb och hans grupp av specialister lyckas med det omvända; deras uppgift är inte att stjäla en idé utan istället att plantera en. Om de lyckas så skulle det kunna vara det perfekta brottet. Men hur mycket planering och expertis de än har så kan inget förebereda gruppen på den farliga fienden som verkar förutse alla deras drag. En fiende bara Cobb kunde ha förutsett.

Trivia: Nolans första film sedan debuten "Following" (1998) som är en originalhistoria. Nolan presenterade idén för Warner Bros. redan 2002, ovetandes om att manuset skulle ta åtta år att skriva. Totalt sju Oscarsnominerade skådespelare (varav två dessutom vunnit) medverkar. Nolan nobbade Warners förslag att göra filmen i 3D. Nolan skrev Watanabes roll direkt för honom då han inte fick särskilt mycket speltid i "Batman Begins" medan Caine (som Nolan jobbat med tre gånger tidigare) enbart medverkar i tre minuter totalt.

5.  The Kids Are All Right (Golden Globe-vinnare)

Producenter: Gary Gilbert, Jeffrey Levy-Hinte, Celine Rattray

Skådespelare: Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska, Josh Hutcherson

Nic och Jules (Annette Bening och Julianne Moore) är ett lesbiskt par som har två barn tillsammans. Joni och Laser (Mia Wasikowska och Josh Hutcherson, har blivit till genom konstgjord befruktning och är nu i tonåren. Innan Joni börjar college till hösten finns det en sak som hon och hennes bror vill göra - träffa sin pappa (Mark Ruffalo). De lyckas spåra honom, men hur ska de kunna övertyga mamma och mamma om att de även behöver en pappa i huset? Han är ju ingen riktig pappa enligt dem, bara en "donator". Detta sätter igång en lavin av känslor, tankar och outtalade önskningar som kommer påverka dem alla för all framtid.

Trivia: Titeln bygger på låten av The Who med samma namn. Bening och Moore var båda nominerade - och förlorade - Oscarn för Bästa kvinnliga huvudroll 1999.

6. The King's Speech

Producenter: Iain Canning, Emile Sherman, Gareth Unwin

Skådespelare: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Michael Gambon, Guy Pearce, Derek Jacobi, Jennifer Ehle, Claire Bloom, Timothy Spall, Anthony Andrews

Efter att kung Georg V dött och kung Edvard VIII abdikerat står prins Albert på tur att ta över den engelska tronen som kung Georg VI. Den nye kungen har dock ett stort problem, han lider av svår stamning och drar sig för offentliga framträdanden. Men med ett nytt världskrig som hotar att bryta ut behöver England en stark och tydlig ledare mer än någonsin.

När läkare misslyckas med att hjälpa kungen kontaktar hans hustru, den blivande drottningmodern Elizabeth, den excentriske logopeden Lionel Logue som en sista utväg. Kungen vägrar först att gå med på de okonventionella metoderna men Lionels uppriktighet och värme överraskar honom. För första gången vågar kungen öppna sig och en ovanlig och nära vänskap tar sin början. Alla har dock inte låtit sig övertygas av Lionel och allt ställs på sin spets när kungen måste göra sitt livs framträdande för att ingjuta mod i nationen.

Trivia: Bygger på den sanna historien om Englands kung Georg VI. Manusförfattaren David Seidler stammade själv som barn och skrev som vuxen, efter att ha hört kungens tal som liten, till drottningmodern med förfrågan att göra en film om honom - hon svarade att låta bli under hennes livstid då minnena var för plågsamma och han respekterade hennes önskan. Paul Bettany erbjöds huvudrollen men avböjde för att tillbringa tid med familjen, något han senare ångrat (förståeligt).

7. The Social Network

Producenter: Scott Rudin, Dana Brunetti, Michael De Luca, Ceán Chaffin

Skådespelare: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Rooney Mara, Armie Hammer, Joseph Mazzello, Rashida Jones, Max Minghella, John Getz

Berättelsen om den genialiska men osympatiska revolutionären som förändrade den mänskliga interaktionen för en hel generation - och kanske för all framtid. Denna mästerliga filmatisering återberättar med känslomässig brutalitet och oväntad humor hur Facebook bildades och striderna om äganderätt som följde sajtens ofattbara framgång.

Trivia: Då David Fincher inte hittade några passande tvillingskådespelare för rollerna som Winklevoss så fick Hammer rollen och modellen Josh Pence spelade den andra tvillingen, som senare också blev Hammer tack vare datoranimering. Timberlake var den enda som träffade personen som han spelade, Sean Parker, innan inspelningen medan tvillingarna Winklevoss gillade Hammers tolkning av dem så pass mycket att de gick på flera visningar. Öppningsdialogen var åtta sidor lång och tog 99 tagningar att filma. Den riktige Zuckerberg var inte inblandad i filmen och har sagt att den knappt stämmer med verkligheten med undantag för kläderna.

8. Toy Story 3

Producent: Darla K. Anderson

Röstskådespelare: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Ned Beatty, Don Rickles, Michael Keaton, Wallace Shawn, John Ratzenberger, Estelle Harris, Timothy Dalton, Whoppi Goldberg

I "Toy Story 3" återvänder Woody, Buzz Lightyear och resten av Toy Story gänget i ett helt nytt äventyr, och denna gång får de sällskap av ännu fler leksaker - både mjuka och hårda - bland andra den högfärdige igelkotten Herr Kotten, den jordgubbsdoftande björnen Teddy, och Barbies nya beundrare Ken, som är lika charmig som han är fåfäng. Andy har vuxit upp och förbereder sin resa till college, medan Woody, Buzz, Jessie och resten av hans trogna leksaker undrar vad som kommer hända med dem. Men genom ett misstag råkar de hamna på ett dagis och snart är de indragna i ett nytt och helvilt äventyr!

Trivia: Även nominerad för Bästa animerade film. Manuset tog 2½ år att skriva. Dockan Ken bär 21 stycken olika outfits i filmen. Det är 302 olika karaktärer i filmen. Unkrich inspirerades av diverse fängelsefilmer till dagiset i filmen. Filmhistoriens bäst säljande animerade film någonsin (räknat 2010).

9. True Grit

Producenter: Ethan Coen, Joel Coen, Scott Rudin

Skådespelare: Jeff Bridges, Hailee Steinfeld, Matt Damon, Josh Brolin, Barry Pepper

Fjortonåriga Mattie Ross far har blivit skjuten till döds av ynkryggen Tom Chaney och hon är fast besluten att se till att rättvisa skipas och att mördaren får vad han förtjänar. Hon tar hjälp av en skjutglad, försupen U.S. Marshal, Rooster Cogburn, och de ger sig iväg - mot hans protester - för att få tag på Chaney. För att kunna hämnas sin far måste hon förfölja brottslingen in på Indianernas territorium och dessutom hitta honom fort, innan en Texas Ranger vid namn LaBoeuf fångar honom först och för honom till Texas för att stå till svars för mordet på en annan man.

Trivia: Nyinspelning av "De sammanbitna" (1969) som John Wayne, i Bridges roll, fick en Oscar för. Både Bridges och Brolin har tidigare spelat Wil Bill i olika produktioner. J.K. Simmons har rösten till Steinfelds advokat. Första filmen av bröderna Coen som spelar in över 100 miljoner dollar i USA.

10. Winter's Bone

Producenter: Anne Rosellini, Alix Madigan

Skådespelare: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Kevin Breznahan, Dale Dickey, Garret Dillahunt, Sheryl Lee

17-åriga Ree Dolly bor med sin familj i ett nedgånget hus i bergstrakterna kring Ozark i centrala USA. Det är fattiga, laglösa trakter, och de flesta lever på knarkhandel. Ree tar ensam hand om sin sinnessjuka mamma och sina två småbröder när hon måste ge sig ut på jakt efter sin försvunne far. Men hur finner man svar när alla vägrar att prata?

Trivia: Den minst inkomstbringande Bästa film-nominerade sedan Påklädaren (1983). Lawrence lärde sig flå ekorrar, hugga ved och slåss inför rollen. Flera skådespelare och de flesta statisterna är oerfarna lokalbor.

Förra årets vinnare: "The Hurt Locker"

Tidigare vinnare: Slumdog Millionaire (2008)
No Country for Old Men (2007)
The Departed (2006)
Crash (2005)
Million Dollar Baby (2004)
Sagan om konungens återkomst (2003)
Chicago (2002)
A Beautiful Mind  (2001)
Gladiator (2000)
American Beauty (1999)
Shakespeare in Love (1998)
Titanic (1997)
Den engelske patienten (1996)
Braveheart (1995)
Forrest Gump (1994)
Schindler's List (1993)
De skoningslösa (1992)
När lammen tystnar (1991)
Dansar med vargar (1990)
På väg med miss Daisy (1989)
Rain Man  (1988)
Den siste kejsaren (1987)
Plutonen (1986)
Mitt Afrika (1985)
Amadeus (1984)
Ömhetsbevis (1983)
Gandhi (1982)
Triumfens ögonblick (1981)
En familj som andra (1980)
Kramer mot Kramer (1979)
Deer Hunter (1978)
Annie Hall (1977)
Rocky (1976)
Gökboet (1975)
Gudfadern II (1974)
Blåsningen (1973)
Gudfadern (1972)
French Connection - Lagens våldsamma män (1971)
Patton (1970)
Midnight Cowboy (1969)
Oliver! (1968)
I nattens hetta (1967)
En man för alla tider (1966)
Sound of Music (1965)
My Fair Lady (1964)
Tom Jones (1963)
Lawrence av Arabien (1962)
West Side Story (1961)
Ungkarlslyan (1960)
Ben-Hur (1959)
Gigi, ett lättfärdigt stycke (1958)
Bron över floden Kwai (1957)
Jorden runt på 80 dagar (1956)
Marty (1955)Storstadshamn (1954)
Härifrån till evigheten (1953)
Världens största show (1952)
An american in Paris (1951)
Allt om Eva (1950)
Alla kungens män (1949)
Hamlet (1948)
Tyst överenskommelse (1947)
De bästa åren (1946)
Förspillda dagar (1945)
Vandra min väg (1944)
Casablanca (1943)
Mrs. Miniver (1942)
Jag minns min gröna dal (1941)
Rebecca (1940)
Borta med vinden (1939)
Komedien om oss människor (1938)
Emile Zolas liv (1937)
Den store Ziegfeld (1936)
Myteri (1935)
Det hände en natt (1934)
Cavalcade (1933)
Grand Hotel (1932)
Cimarron (1931)
På västfronten intet nytt (1930)
Broadways melodi (1929)

Vingarna (1928) fick första statyetten när galan infördes.

Men i år gissar MovieZine på: "The Social Network"

"The King's Speech" är en stor - nästan för stor - konkurrent men senaste årens vinnare har ändå bestått av mer samhällskritiska eller - medvetna filmer och vill akademin hålla galan på en modern nivå låter de nog Facebook-filmen vinna före ett kostymdrama om en stammande kung. Men "The Hurt Locker" var knappast ett säkert kort förra året och flera av de andra nominerade kan skrälla.

Vilken tror du vinner?

| 26 februari 2011 15:20 |