Piranha 3D 2010

Piranha 3D poster

Synopsis

I Victoriasjön i Arizona orsakar en skakning att sjöns botten öppnas och släpper lös mängder av förhistoriska pirayor. De är tillbaka! Varje år exploderar invånarantalet kring det sömniga Lake Victoria från 5 000 till 50 000 under en enda galen helg, nationaldagshelgen i ett rent upplopp av solande, fylla, fester och galenheter, men i år finns det alltså annat att oroa sig för än några klagomål från gamlingarna i staden...
Ditt betyg
2.2 av 505 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Climent

28 augusti 2010 | 16:40

Underhållande blodsorgie

Alexandre Aja har skapat en helt galen film som är både chockerande och rolig. Den är fylld av referenser, blod och bröst. En värdig uppdatering av kultklassikern från 1978 med andra ord!

En gigantisk spricka öppnar sig i botten av sjön Lake Victoria och tusentals förhistoriska pirayor tar sig ut i den stora sjön. Samtidigt skiner solen på tusentals badsugna ungdomar som tagit sig till Lake Victoria för att delta i ett enormt party.

17-årige Jake Forester, spelad av Steven R. McQueen, vill festa med alla bikiniklädda tjejer som invaderat det lilla samhället, men hans mamma Julie råkar vara Lake Victorias polischef och är fullt upptagen med att hålla koll på alla festande ungdomar, så Jake blir beordrad att stanna inomhus och passa sina småsyskon.

När han ska hämta sin lillasyster träffar Jake den galne porrfilmsproducenten Derrick Jones (Jerry O'Connell) som är i Lake Victoria för att filma material till en film i hans Wild Wild Girls-serie. Derrick behöver någon som kan visa dem var det finns bra inspelningsplatser i staden och han övertalar Jake att jobba som deras location scout. Istället för att passa sina småsyskon betalar Jake dem för att inte säga något till mamma och åker ut på sjön med Derricks team, ett par modeller och en snygg tjejkompis till Jake som den excentriske porrproducenten övertalar att följa med. 

Samtidigt kommer ett team med seismologer till Lake Victoria för att undersöka den mystiska sprickan i sjön och polischef Julie, spelad av 80-talsikonen Elisabeth Shue, följer med dem ut på sjön. Det dröjer inte länge förrän de allt hungrigare pirayorna börjar attackera alla festande ungdomar. Attackerna blir aggressivare och aggressivare och både båten Jake är på och polischef Julie får allt större problem med de förhistoriska fiskarna.

Regissören Alexandre Aja är väl medveten om vilken publik filmen är inriktad till och är inte heller rädd för att skoja med splatter-genren. "Piranha 3D" är inte bara fullproppad av snygga tjejer i små bikinis som festar loss på båtar runt sjön, ungefär varannan scen innehåller nakna kroppar, bröst i närbild, eller folk som blir brutalt uppätna. En del scener är direkt inspirerade av originalet "Piraya" från 1978 och en del skämt blir roligare om man känner till vad de refererar till. Till exempel är porrproducenten och hans Wild Wild Girls en väldigt tydlig parodi av "Girls Gone Wild"-skaparen Joe Francis.

I mindre roller syns bland andra Richard Dreyfuss från "Hajen", Christopher Lloyd som spelade Doc Brown i "Tillbaka till framtiden", actionskådisen Ving Rhames och "Hostel"-regissören Eli Roth som vi senast såg som The Bear Jew i Tarantinos "Inglorious Basterds". Lloyd spelar över lite, och saknar charmen han hade i "Tillbaka till framtiden", men i övrigt så är skådespeleriet helt ok.

Huvudrollsinnehavarna Elisabeth Shue, Steven R. McQueen, Jessica Szohr, Adam Scott, Kelly Brook och barnskådisarna Brooklyn Proulx och Sage Ryan övertygar i sina roller och känns tillräckligt trovärdiga för att man ska kunna relatera till dem. I en film fylld till bristningsgränsen av blod, bröst och galna effekter är det lätt att man skulle kunna tappa intresset efter fem minuter, men huvudkaraktärernas öde håller spänningen uppe i vad som annars lätt kunnat bli en skräprulle.

Precis som i originalet från 1978 så är effekterna inte alltid i toppklass men det gör inte så mycket. Pirayorna ser läskiga ut och det sparas varken på låtsasblod eller avhuggna kroppsdelar. Beroende på hur känslig man är så kommer filmen antingen att vara extremt äcklig eller väldigt rolig. I de flesta fall är våldet så överdrivet att man gapskrattar när badgäster blir nermalda av pirayastim, men ska jag vara helt ärlig så finns det en viss scen med en båtpropeller som till och med fick mig att blunda en liten stund.

"Piranha 3D" lär inte vinna någon Oscar, men den är väldigt underhållande. Man chockas och gapskrattar om vartannat och även om filmens vikt verkligen inte ligger på storyn så vill man att huvudkaraktärerna ska klara sig hela vägen till slutet. Dessutom så får man ju se nakna bröst i 3D.

| 28 augusti 2010 16:40 |