Film

Skribent

Mats Karlsson

3 februari 2011 | 15:20

Komedifånens filmer under 2011

I sjunde delen av vår filmguide tipsar vi om filmer för komedifånen som dyker upp på bioreportoaren under 2011.

Actiondåren, dramastollen, äventyrsgalningen, skräckfreaket, sci-fi-fantasten och thriller-nörden har fått sitt och nu är det dags att presentera filmerna som komedifånen inte får missa under det späckade filmåret 2011. Nej, tragedi och andra ledsamheter är definitivt bannlysta i denna mycket roliga och extremt späckade filmlista.

Komedifånen - Du gillar visserligen action och äventyr, men för att du ska få ditt lystmäte krävs det att du ska få skratta riktigt ordentligt. Du är sannerligen allätare när det kommer till roligheter. Ibland vill du ha fånig humor och ibland vill du ha smart humor eller varför inte båda på en gång? Ett gott skratt förlänger livet och du har absolut inga problem med att leva för evigt! Du skrattar åt liemannen rätt upp i ansiktet medan du slår på "Big Lebowski". Här är filmerna som komedifånen inte får missa under 2011.

Gullivers resor - 18 februari

Den klassiska historien om Gulliver som kommer till Lilliputtlandet kommer nu i modern tappning. Enligt filmens synopsis är Gulliver (Jack Black) en journalist vars liv går på tomgång och nu får vi innerligt hoppas att inte filmen också går på tomgång.

Mina eftermiddagar med Margueritte - 18 februari

En fransk film med Gérard Depardieu som handlar om den snälle men socialt handikappade Germain som förgyller sina eftermiddagar med att prata med 95-åriga Margueritte.

Just Go With It - 18 mars

En komedilista utan Adam Sandler går ju inte, så här kommer filmen där Sandler tar hjälp av en tjej och hennes ungar för att få sin drömkvinna. Gillar man Sandler ska man absolut hålla ögonen öppna för den här.

No Strings Attached - 18 mars

Det är inte alltför ofta man får se Natalie Portman i komedigenren, men nu har hon en av rollerna i Ivan Reitmans film om en kille och tjej som försöker hålla sitt förhållande rent fysiskt. Hur det går? Inte alls.

The Dilemma - 25 mars

Ron Howard återvänder till komedivärlden och han gör det med saftiga rubriker. För ingen har väl missat gayförbundets protester mot Howards trailer? De var allt annat än glada. Nu får vi se om filmen lyckas bli roligare.

Hopp - 1 april

Med en blandning av live action och animation får vi följa påskharen som blir påkörd av arbetslöse slöfocken Fred. Ja, inte sjutton orkade han trycka på bromsen. De båda får lära sig både det ena och det andra av varandra, men mest vad som krävs att bli vuxen.

Rio - 8 april

Från en halvanimerad till en helanimerad. Carlos Saldonha som har gjort alla "Ice Age"-filmer ger nu i kast med en nördig papegoja från Minnesota som reser till Rio de Janeiro där allt går fel.

Heartbreaker - april

En fransk film med Viktoria Silvstedt i rollistan som handlar om en professionell förhållandesabotör som blir inkallad av oroliga anhöriga för att bryta upp icke önskvärda relationer. Med andra ord har killen ett fullspäckat schema.

The Trip - april

En brittisk film av Michael Winterbottom som visades på Stockholm filmfestival som lockade till många skratt. Filmen kretsar kring återföreningen av de båda komikerna Steve Coogan och Rob Brydon.

Baksmällan 2 - 26 maj

Todd Philips succé från 2009 får självklart en efterlängtad uppföljare och det är samma gäng som sist hade en sjutusan till fest i Las Vegas. Denna gång drar de till Bangkok där Stu ska ha sitt bröllop. Mel Gibson skulle ha haft en gästroll i uppföljaren, men det gillades inte av skådespelarna så Mel fick stanna kvar hemma i Santa Monica.

Flickorna i Dagenham - 3 juni

En brittisk film som baseras på händelserna runt strejken 1968 som kvinnorna på en bilfabrik genomförde i protest mot sexuell diskriminering. När de i protest marscherade bar de en banderoll med texten "We want sexual equality", men banderollen var inte helt utrullad så texten löd istället "We want sex".

Something Borrowed - 17 juni

Kate Hudson i huvudrollen som firar sin 30:e födelsedag och inser att allt inte blev som hon hade väntat sig. Hon har visserligen ett bra jobb och en bästa vän, men som vanligt får hon gå hem ensam från festen. Fast en gång vaknar hon inte upp själv på morgonen och när hon inser vem det är får hon panik.

Your Highness - 25 juni

En komedi som utspelar sig på riddartiden där James Franco, Zooey Deschanel och Natalie Portman medverkar. Deschanel kidnappas av den onde Leezar och det blir Francos uppgift tillsammans med sin bror att rädda henne och under resans gång stöter de på skräckinjagande varelser.

Monte Carlo - 1 juli

Det räcka att läsa titeln så inser var någonstans detta komma att utspela sig. Under en drömsemester i Paris misstas två vänner för rika arvtagerskor som leder dem till Monte Carlo där de får uppleva sådant som vi andra får drömma om.

Paul - 8 juli

Greg Mottola ("Supersugen") hoppar på en ny rolig historia. Filmen handlar om radarparet Simon Pegg och Nick Frost och deras resa till Comic-Con och under resans gång träffar de på utomjordingen Paul. Låter det helsjukt? Bra, då har Mottola lyckats!

Zookeeper - 8 juli

Djuren på ett zoo beslutar sig för att bryta tystnadslöftet för att kunna hjälpa deras omtänksamma djurskötare för att en tjej ska få upp ögonen för honom. Många stora skådespelare har lånat ut sina röster till djuren, så som Sylvester Stallone, Jon Favreau, Cher, Judd Apatow och sist men inte minst Adam Sandler.

Born to Be a Star - 19 augusti

Tom Brady regisserar filmen om killen som flyttar till Hollywood för att fortsätta i sina föräldrars fotspår och det är vilka fotspår som helst, utan att bli porrstjärna.

Bridesmaids - 19 augusti

En bröllopskomedi med Kristen Wiig om en tjej som ombeds vara brudtärna, men möter en "monster-näbb" som vill ta över hennes jobb och framför allt hennes status som brudens bästa vän.

Larry Crowne - 2 september

Tom Hanks spelar Larry Crowne som plötsligt en dag får sparken från sitt ganska intetsägande jobb, men inser då att det är dags att göra något meningsfullt i livet. Han bestämmer sig för att återvända till college där han blir förtjust i sin vackra lärare.

The Change-Up - 30 september

En byta-kropp-med-varandra-komedi. Det är duon Ryan Reynolds och Jason Bateman som spelar en familjefar och hans bäste vän som byter kropp med varandra och blir tvungna att ända på sina liv ganska radikalt.

Midnight in Paris - september

Woody Allen är en filmmakare som håller hart på sina traditioner. Han gör en film om året som släpps varje höst och i år är inget undantag, frånsett att filmen öppnar Cannes filmfestival. Det handlar om ett par som reser till Paris i affärer och blir tvingade att omvärdera sina liv.

Johnny English Reborn - 14 oktober

Rowan Atkinson återvänder i rollen som Johnny English, Englands klantigaste agent. I denna uppföljare blir hans uppgift att rensa bort alla förrädare på Secret Service, troligtvis med en del problem på vägen.

En dag - 28 oktober

Filmatisering av David Nicholls roman "En dag" som har toppat listorna i flera länder. Den handlar om Dexter och Emma som lär känna varandra dagen innan sin examen, men kommer ifrån varandra dagen därpå. Rollerna spelas av Jim Sturgess och Anne Hathaway.

Vamps - oktober

En komedi om två kvinnliga vampyrer som lever i nutidens New York där de får brottas med kärleksproblem som inte är så lätt att handskas med när man är en blodtörstig vampyr. I rollerna ser vi Sigourney Weaver och Malcolm McDowell.

Tower Heist - 18 november

Brett Ratner gillar verkligen actionkomedi och nu är han tillbaka med en ny. Den handlar om ett gäng hårt arbetande killar som blir bedragna av en rik affärsman tänker de ge igen genom att göra inbrott i hans lägenhet. I rollerna ser vi Eddie Murphy, Ben Stiller och Casey Affleck.

Wanderlust - 9 december

David Wain som gjorde komedin "Role Models" gör här en film om två stadsbor som bestämmer sig för att byta livsstil. I rollerna ser vi Jennifer Aniston, Malin Åkerman, Paul Rudd och Ray Liotta.

The Stig-Helmer Story - 25 december

Trots att Lasse Åberg la ner idén om att göra en ny "Sällskapsresan" gör han nu en ny film om Stig-Helmer där han fokuserar på hans ungdomsår. Filmen ska enligt Åberg själv vara en förtäckt självbiografi. Ja, norrmannen dyker upp här också.

Mästerkatten - 25 december

En av de mer populära figurerna i Shrek-världen är Mästerkatten och nu är det dags för honom att få en egen film. Det är en riktig skrävelhistoria som kretsar kring hans ungdomsår och hans försök att stjäla hönan som lägger de gyllene äggen.

| 3 februari 2011 15:20 |