Zookeeper 2010

Romantik Komedi
USA
101 MIN
Engelska
Zookeeper poster

Synopsis

Djuren på stadens zoo försöker lära sin skötare alla knep de känner till i konsten att flirta och para sig, för att hjälpa honom att vinna tillbaka sin drömkvinna.
Ditt betyg
2.3 av 306 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Zookeeper
Biopremiär
9 september 2011
DVD-premiär
25 januari 2012
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

8 september 2011 | 19:55

Inte den sämsta av sin sort

"Zookeeper" är den typ av film man glömmer efter fem minuter om man möjligtvis inte är i sjuårsåldern eller yngre. Men det finns även ett oräkneligt antal liknande filmer som är mindre charmiga och roliga än denna.

Kevin James spelar sin femtielfte klantiga loser som nobbas under sitt frieri till snobbiga flickvännen (Leslie Bibb) med motiveringen att han jobbar på ett zoo. År senare är han chef för djurparken och allt rullar på tills exet dyker upp igen och rör upp känslor. Självfallet kan zoodjuren snacka och ska nu försöka lära James att "fånga sin hona". På ett hörn finns också en söt djurskötare (Rosario Dawson). Gissa vad hennes syfte i filmen är...?

Okej, det är knappast någon kvalitetsfilm. Den är rakt igenom förutsägbar, smått sliskig när den försöker vara gullig och smått korkad när den försöker vara rolig. Men någonstans i den här soppan finns ändå lite charm och humor som gör det hela överkomligt i jämförelse med mer svåruthärdliga djurrelaterade barnfilmer som "Poppers pingviner".

Många barn lär älska den men man kan fråga sig vad den av tusen olika romantiska komedier (inklusive "Hitch" där James spelade samma typ av roll) stulna intrigen där vår hjälte ska skolas i hur man uppvaktar en kvinna som visserligen bygger mer på djurbeteenden än könsroller men ändå osar besk sexism. Att man sedan fördummar finalen genom att låta James paddla kajak för att nå sin drömkvinna när man tidigare etablerat användandet av mobil är något man får överse.

När det gäller alla dessa komiker som fortsätter spy ur sig pubertala komedier så är James en av de mer sympatiska. Han spelar alltid samma klumpiga drummel med ett hjärta av guld och manusen lämnar ofta mycket eller allt att önska men han är mindre gapig och irriterande än t.ex. parhästen Adam Sandler (som här ger rösten åt en apa som den svenska barnpubliken lyckligtvis slipper). Nu skulle det vara intressant att se James ta steget över till en mer seriös roll.

Vad gäller birollerna så är det vanligen mycket bortkastad talang. Dawson är bättre än vad filmen förtjänar men gör bättre i att fortsätta samarbeta med Robert Rodriguez, Quentin Tarantino och Kevin Smith. Stackars Ken Jeong tvingas fortsätta spela den typ av tokroliga knäppis han gjorde i "Baksmällan"-filmerna men är här mer konstig än kul.

Rent utbildningsmässigt är filmen under all kritik. T.o.m. många barn borde inse att djur (talande eller ej) inte kan socialisera med varandra och att en gorilla som längtar efter en utsikt skulle föredra riktig natur framför ett besök i storstaden och - i den groteskaste form av produktplacering - Pizza Hut. Men det kanske är att begära för mycket. Som vuxen är den uthärdlig och t.o.m. småkul ibland, som barn kan den vara en av årets roligaste.

| 8 september 2011 19:55 |