Heartbreaker 2010

Romantik Komedi
Frankrike
100 MIN
Engelska
Franska
Spanska
Japanska
Kinesiska (mandarin)
Arabiska
Heartbreaker poster

Synopsis

Alex är en charmerande och coolt professionell förhållandesabotör. Han kallas in av oroliga anhöriga för att bryta upp icke önskvärda relationer. Men ett av hans mål, den vackra, livliga och oberoende Juliette, får honom att inse att den perfekta planen kanske inte alltid existerar när det gäller kärlek…
Ditt betyg
2.8 av 103 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
L'arnacoeur
Biopremiär
29 april 2011
DVD-premiär
21 september 2011
Språk
Engelska, Franska, Spanska, Japanska, Kinesiska (mandarin), Arabiska
Land
Frankrike
Distributör
Atlantic Film
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

27 april 2011 | 13:21

Romcom med glimten i ögat

Romantiska komedier är en allt mer bespottad genre, mycket p.g.a. hjärndöda Hollywood-rullar. Därför är det extra uppiggande med en fransk, liten pärla som kanske inte undviker alla de värsta klyschorna men har charm och skinn på näsan nog för att underhålla i nästan två timmar.

Alex (Romain Duris) jobbar som förhållandesabotör. Han anlitas för att av olika anledningar locka bort kvinnor fasta i olyckliga relationer. Med ett bländande leende, oborstad charm och fejktårar ger han dem hoppet om ett bättre liv med en bättre man. Alex är professionell inom området och jobbar med sin syster och svåger, men pengarna sinar och nya uppdraget är en miljonärsdotter (Vanessa Paradis) förlovad med en till synes perfekt engelsman. Vad att göra?

Medan upplägget med att lura någon man snart förälskar sig i är mer än gjort så lutar "Heartbreaker" i en annan riktning och flirtar vilt med agentfilmer. Alex och hans team är sol-och-vårare av bästa sorten (släng er i väggen, "Ocean's Eleven"-gänget) och dyker ständigt upp med nya identiteter, förklädnader, planer och upptåg. Det är rappt, smart och riktigt roligt.

Den ganska banala och förutsägbara kärlekshistorien fungerar främst av två sunda skäl - franska stjärnorna Duris och Paradis. Duris insuper den kaxiga, självsäkra casanovan med en fingerknäpp och fullständigt äger filmen med sin träffsäkra utstrålning och scennärvaro. Han lyckas dessutom smidigt övergå till det mer känslosamma stadiet när han blir det väntade kärleksoffret. Sångfågeln Paradis (lite orättvist känd som Johnny Depps fru) lyckas vara mycket mer än vackert blickfång och spelar dessutom en kvinnlig, romantisk roll förvånansvärt befriad från de vanliga könsrollerna.

Birollsinnehavarna gör också bra ifrån sig, inklusive den minnesvärda Julie Ferrier (som vi senast sågs i underskattade "Micmacs") som Alex syster. "Walking Dead"-stjärnan Andrew Lincoln har en lite otacksam roll som den utsatte fästmannen. Han är lyckligtvis inte stereotypiskt porträtterad som en skitstövel men är däremot en ganska tom karaktär.

Att filmen är ganska förutsägbar och lättsmält övervägs av sympatiska karaktärer och en filmromans som för en gångs skull faktiskt är rar och engagerande. Tyvärr rundar man av lite väl snabbt och upplösningen blir ett ljummet antiklimax. Men i en tid då romantiska komedier på bio brukar bestå av Katherine Heigl (eller valfri Barbiedocka) som spelar kärlekskrank TV-producent (eller valfritt politisk korrekt kvinnoyrke) så det går att överse bristerna i en kul och charmig fransk romcom med glimten i ögat. C'est l'amour !

| 27 april 2011 13:21 |