Heartbreaker (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Alex är en charmerande och coolt professionell förhållandesabotör. Han kallas in av oroliga anhöriga för att bryta upp icke önskvärda relationer. Men ett av hans mål, den vackra, livliga och oberoende Juliette, får honom att inse att den perfekta planen kanske inte alltid existerar när det gäller kärlek…
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: HEARTBREAKER

Romcom med glimten i ögat
Romantiska komedier är en allt mer bespottad genre, mycket p.g.a. hjärndöda Hollywood-rullar. Därför är det extra uppiggande med en fransk, liten pärla som kanske inte undviker alla de värsta klyschorna men har charm och skinn på näsan nog för att underhålla i nästan två timmar.

Alex (Romain Duris) jobbar som förhållandesabotör. Han anlitas för att av olika anledningar locka bort kvinnor fasta i olyckliga relationer. Med ett bländande leende, oborstad charm och fejktårar ger han dem hoppet om ett bättre liv med en bättre man. Alex är professionell inom området och jobbar med sin syster och svåger, men pengarna sinar och nya uppdraget är en miljonärsdotter (Vanessa Paradis) förlovad med en till synes perfekt engelsman. Vad att göra?

Medan upplägget med att lura någon man snart förälskar sig i är mer än gjort så lutar "Heartbreaker" i en annan riktning och flirtar vilt med agentfilmer. Alex och hans team är sol-och-vårare av bästa sorten (släng er i väggen, "Ocean's Eleven"-gänget) och dyker ständigt upp med nya identiteter, förklädnader, planer och upptåg. Det är rappt, smart och riktigt roligt.

Den ganska banala och förutsägbara kärlekshistorien fungerar främst av två sunda skäl - franska stjärnorna Duris och Paradis. Duris insuper den kaxiga, självsäkra casanovan med en fingerknäpp och fullständigt äger filmen med sin träffsäkra utstrålning och scennärvaro. Han lyckas dessutom smidigt övergå till det mer känslosamma stadiet när han blir det väntade kärleksoffret. Sångfågeln Paradis (lite orättvist känd som Johnny Depps fru) lyckas vara mycket mer än vackert blickfång och spelar dessutom en kvinnlig, romantisk roll förvånansvärt befriad från de vanliga könsrollerna.

Birollsinnehavarna gör också bra ifrån sig, inklusive den minnesvärda Julie Ferrier (som vi senast sågs i underskattade "Micmacs") som Alex syster. "Walking Dead"-stjärnan Andrew Lincoln har en lite otacksam roll som den utsatte fästmannen. Han är lyckligtvis inte stereotypiskt porträtterad som en skitstövel men är däremot en ganska tom karaktär.

Att filmen är ganska förutsägbar och lättsmält övervägs av sympatiska karaktärer och en filmromans som för en gångs skull faktiskt är rar och engagerande. Tyvärr rundar man av lite väl snabbt och upplösningen blir ett ljummet antiklimax. Men i en tid då romantiska komedier på bio brukar bestå av Katherine Heigl (eller valfri Barbiedocka) som spelar kärlekskrank TV-producent (eller valfritt politisk korrekt kvinnoyrke) så det går att överse bristerna i en kul och charmig fransk romcom med glimten i ögat. C'est l'amour !

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
lindersson
Charmig och smårolig komedi med hyfsat stor "må bra-faktor". 
Förutsägbar men underhåller bra för stunden. 3/5.
Gustaf
Det sprudlar om Duris och Paradis i denna varma, förälskade komedi av regissören Pascal Chaumeil vars första långfilm detta är. Han är dock ingen nykomling inom yrket. Hans miniserie "L'état de Grace" drog fram stora hyllningar i hemlandet och han har jobbat under Luc Besson i många år. Heartbreaker är en ironisk, men ändå hjärtevarm komedi som i princip lever på sina stjärnor. Berättelsen är simpel men genomgående genuin i all sin enkelhet. Och, som alltid, Romain Duris är ett mirakel.
Gustaf
?We didn't need dialogs, we had faces?. Så uttalade sig Norma Desmond i Sunset Boulevard, Billy Wilders mästerverk. Det är en film som mycket väl kan anses vara en av de tidigare metafilmerna. The Artist berättar om den resa som alla skådespelare tvingades göra när ljudfilmen gjorde entré. Vissa stumfilmsstjärnor likt Norma Desmond och denna films George Valentin ansågs då förlegade då de nya rösterna behövde nya, yngre ansikten. The Artist berättas med det största hjärta jag upplevt när vi får ta del av Georges nya verklighet med brist på jobb och den stundande börskraschen i faggorna. En av fransk films mer omtyckta skådespelare Jean Dujardin gör årets bästa skådespelarporträtt med sin George Valentin (som påminner om en blandning mellan Rudolph Valentino, Maurice Chevalier och Errol Flynn). Michel Hazanavicius regisserar filmen med stor precision och lämnar inget åt slumpen. The Artist är det bästa jag upplevt i en biosalong på många år och filmens slutskede är ett filmiskt crescendo som fick mig att gråta och få gåshud som inte lade sig förrän eftermiddagen blivit kväll.
Visa fler (7)

Veckans populära filmer

Visa fler