Flickorna i Dagenham (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En brittisk film i samma anda som "Kalenderflickorna" och "Allt eller inget". Filmen är baserad på händelserna runt strejken 1968 som kvinnorna på Fords bilfabrik i Dagenham genomförde i protest mot sexuell diskriminering. När de i protest marscherade till Westminster bar de en banderoll med texten "We want sexual equality", men då banderollen inte hade blivit helt utrullad så blev det bara kvar texten "We want sex".
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: FLICKORNA I DAGENHAM

Rolig, gripande och viktig
Feministfilm i all ära men genren brittisk arbetarklasskomedi är svår att värja sig mot och kombinationen förstklassiga skådespelare och en intressant, (tyvärr) fortfarande aktuell historia gör ”Flickorna i Dagenham” till ett starkt och charmigt lyckopiller.

Medan Hollywood kämpar med lättglömda komedier om kvinnor som jobbar upp sig på modetidningar och TV-bolag så levererar Storbritannien återigen träffsäker kvalitetsfilm om kvinnor. Den här gången tas vi med till 1960-talet och deras kamp för lika löner.

Året är 1968. Rita O'Grady (Sally Hawkins) och hennes kvinnliga kollegor sliter med symaskinerna för att göra bilsätesomslag men deras hårda jobb belönas inte i närheten av så mycket som männens arbete. De bestämmer sig prompt för att gå ut i strejk och Rita väljs lite ofrivilligt ut till ledare. Samtidigt stöter de på starkt motstånd från Fords ledning som vägrar ge med sig, fackförbundet som försöker slingra sig ur situationen och inte minst sagt kvinnornas egna män som plötsligt står utan någon som tar hand om dem och barnen.

En film som briljant kombinerar ett litet men viktigt stycke historia och samtidigt träffar mitt i prick med varma, gripande människoöden bör inte bara uppmärksammas utan ses och avnjutas. Att ämnet fortfarande är relevant gör den inte mindre intressant och inblickarna i både kvinnorna och deras mäns liv, och hur de förändras är smart och insiktsfullt utan att det blir övertydligt.

Skådespelarensemblen förtjänar mer beröm än möjligt. Brittiska stjärnor som Hawkins (rånad på en Oscarnominering för suveräna "Happy-Go-Lucky"), Bob Hoskins och Miranda Richardson ställs mot mindre kända men likvärdigt utmärkta birollsnamn. Nämnvärda Daniel Mays gör ett särskilt ömsint intryck som Hawkins tafatte, förvirrade man. Richardson stjäl dock showen i sina scener som snabbkäftade statssekreteraren Barbara Castle.

Det är befriande att kvinnorna slipper ta kampen ensam. Där man vanligtvis skulle få ett ganska tydligt upplägg av "vi och dem" så har realismen prioriterats och Hoskins är ombord som kvinnornas stöttande chef, och männen visar om än motvilja först sin kärleksfulla uppbackning.

Däremot undviker man inte klichéer fullständigt. Det blir en del publikfrieri och väl lättköpta skratt. Att kvinnornas högt uppsatta motståndare målas upp som helt samvetslösa kräk känns inte så nyanserat och det blir åtminstone ett befriande klimax för mycket. Men det är inget som går att överse.

"Flickorna i Dagenham" trycker på helt rätt knappar när det gäller både humor och drama. Det är en fin, varm, rolig, gripande och framför allt viktig historisk film som alla bör se. Speciellt de som förlöjligar Feministiskt Initiativ.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Dimman
Ps. Kan komma att ändras till en stark fyra, men i nuläget får en svag femma duga! :D
Dimman
Jag smälte som en nougat i en värmande sol! Jag håller med dig Brent om att man glömmer bort en del karaktärer (till exempel Rosamund Pikes karaktär) men jag förlåter regissören för detta denna gången! Filmen berörde mig starkt och jag är svag för den här typen av filmer. Jag både skrattade och grät på biografen så det blir en svag 5:a för min del! Jag brukar vara ganska snål med mina femmor men den här sockerbiten förtjänar det om än en svag sådan! Girl power!! :)
7432-1
Riktigt bra och värmande film. Sally Hawkins är riktigt övertygande som upprorsman eller kvinna rättare sagt, till strejken. Har inte sett henne tidigare faktiskt så helt klart en skådis man ska hålla ögonen på. En film jag tycker håller hela vägen med fina birollsprestationer ifrån Bob Hoskins, Miranda Richardson och en skägglös men toupé-klädd  Richard Schiff som en av Fords håda män som kommer över för att lösa upp strejken. En favorit ifrån Vita Huset så det var en glad överraskning att se honom i denna ensemblen.  

En varm film som alla borde se och ta till sig! 4/5 helt klart!
Visa fler (6)

Veckans populära filmer

Visa fler