Det är aldrig för sent, Larry Crowne 2011

Romantik Drama Komedi
USA
91 MIN
Engelska
Det är aldrig för sent, Larry Crowne poster

Synopsis

När den sympatiske men högst vanlige Larry Crowne får sparken från sitt ganska intetsägande jobb, inser han att det är dags att göra något meningsfullt i livet. Djupt skuldsatt och utan direkta planer, återvänder han ändå till college där han blir vän med en grupp studenter, och snart blir väldigt förtjust i sin vackra lärare.
Ditt betyg
2.4 av 212 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lotta Zachrisson

1 september 2011 | 12:15

En alltför lång trailer

"Larry Crowne" känns mest som en lång trailer där man fyllt ut lite mellan de olika klippen så att det blir en långfilm. Kemi och röd tråd saknas nästan helt.

Larry (Tom Hanks) har varit stolt medarbetare på jättekedjan U-Mart under en stor del av sitt vuxna liv. Men när finanskrisen slår till och det visar sig att han är en av dem som inte har universitetsutbildning så får han gå.

Desperat, eftersom han som många andra amerikaner i krisens spår har mer lån på huset än det faktiskt är värt, letar han efter vilket jobb som helst. Men arbetslösheten är stor och Larry väljer då att gå en annorlunda väg. Han lämnar tillbaka huset till banken, låter den dyra bilen stå och skaffar istället billigt boende och en scooter. Och så börjar han plugga.

Hela tanken är att han vill vara säker på att aldrig mer bli uppsagd eftersom han saknar utbildning. Hur han utan några kronor på banken skulle ha råd att göra det i USA där man ju knappast får några studiemedel förtäljer inte historien.

Larrys karaktär ska vad jag förstår inte vara mentalt handikappad. Därför blir det lite konstigt när han ibland vacklar farligt nära en version på Forrest Gump. Det känns som om det ska ge några humorpoäng, men jag hade hellre sett en karaktär jag förstod mig på. Var han på U-Mart så länge för att han behövde något stillsammare efter de tuffa åren i USA:s marinkår eller är han den lyckliga idioten som helt plötsligt måste ta sig an verkligheten?

Att Julia Roberts lärare Ms Tainot (eller Mercedes som hon heter i förnamn fast det knappt används i filmen) skulle falla för honom talar väl för att han bara lider av lite fumlighet och brist på koll. Inte för att hon är utan brister förstås. En argare och bittrare karaktär får man leta efter - i alla fall i den stora Roberts repertoar.

Hennes och makens relation är plågsam att se. Man förstår ju att det nånstans i manuset måste finnas en vändning där mannen framstår som en idiot så att Mercedes har rätt att lämna honom utan att någon skuld faller på henne. För Larry måste ju få en chans - helt enligt mallen för romantiska komedier. Det är bara det att hon framstår som så bitchig till att börja med att när maken väl fäller kommentaren som blir dödsstöten så har man rätt stor förståelse för honom.

Hon gör ju inget själv för att bättra på relationen. Istället går hon till sina lektioner, men är tydlig med att hon helst skulle sitta med en stor och stark cocktail i handen någon annanstans. Det här ska alltså vara kvinnan som både inspirerar Larry att lära sig mer och den han faller för. Det måste vara torrt på kvinnofronten i Arizona!

"Larry Crowne" är inte mycket annat än ett försök till något romantiskt i finanskrisens spår. Just den tanken är väl god, men genomförandet - som till stor del samma Hanks står för med både manus och regi på sitt ansvar - håller inte alls. Det känns snarare som om man uppfunnit några karaktärer utan att tänka på varför de skulle berika varandras liv - och sedan fyllt ut med lite tjafs och flams. Det blir som en alltför lång trailer.

Hanks och Roberts har definitivt varit några av de allra största. Men de är tyvärr inte det längre. Inte ens före "Larry Crowne" kändes de särskilt heta, och efteråt har de inte bevisat någonting om det nu var det de försökte med.

I USA har filmen förargat en hel del folk. Antagligen är den ekonomiska krisen känsligare där. Jag tycker nog att "Larry Crowne" är en rätt oförarglig film, men mer beröm än så har jag inte på lager.

| 1 september 2011 12:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Det är aldrig för sent, Larry Crowne