Paul (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Graeme och Clive är två science fiction-nördar som jagar UFO:n i USA. De råkar stöta på utomjordingen Paul som har levt på en militärbas hela livet och gör vad som helst för att komma därifrån. Jagade av FBI-agenter ger de sig ut på en galen road trip för att återförena Paul med sitt moderskepp.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: PAUL

Småskojig nördfilm
För filmnördar finns det tillräckligt med referenser att glädjas åt. Men lika ofta som humorn leder till naturliga skratt, känns den pubertal och idiotförklarande.

En film av nördar, med nördar, för nördar. Så känns "Paul" redan från starten då bästa vännerna Graeme och Clive besöker super-geekiga serietidnings-filmeventet Comic Con i San Diego och sedan ger sig ut på en road trip till platser där UFO:n skymtats.

Redan på första dinern hamnar de i trubbel med de lokala redneck:arna som tror att de är ett homopar. Efter en nervig biljakt som slutar i en krasch visar det sig att det inte alls var homofoberna som förföljde dem utan en alien vid namn Paul som försöker fly sin mångåriga fångenskap hos FBI.

Graeme och Clive bestämmer sig för att hjälpa Paul tillbaka till sitt rymdskepp och de tre hamnar under resan i en mängd situationer - från det underhållande till det dråpliga.

"Paul" hamnar i det där facket av filmer som ibland vill vara roligare än den är och därför behandlar sin publik som en rätt intelligensbefriad grupp emellanåt. Det finns verkligen en del roliga scener här - men skratten som utbryter då, väger inte riktigt upp för andra tillfällen när de så tydligt vill att vi ska gå igång på skämten men det hela bara faller platt. Det blir en rätt ojämn film som ibland är smart och kul, men lika ofta barnslig och naiv.

Dynamiken känner man till viss del igen från "Shaun of the Dead" och "Hot Fuzz" som duon Simon Pegg och Nick Frost också spelade huvudrollerna i och även Pegg var med och skrev manus till. Men tydligen gör det skillnad när Edgar Wright har ett finger med i manusskrivandet. För att skylla på bytet av regissör från Wright till Greg Mottola tycker jag inte är rättvist eftersom den senares "Superbad" prickade mycket mer rätt än "Paul".

I en scen får de två frågan från en amerikan om de som britter känner Benny Hill - och ibland känns det som om humorn ligger lite på nivå med den gamla buskiskungen medan den där riktigt fyndiga komiken från "Shaun" för ofta lyser med sin frånvaro.

Men den höga status killarna har i Hollywood har gett utdelning. Birollerna har man fyllt med många kul namn som Bill Hader ("Superbad"), Kristen Wiig ("Livet från den andra sidan") och Jason Bateman ("Extract"). Och att få med Sigourney Weaver som The Big Guy är en uppenbar kvalitetsstämpel.

Flirten med andra filmer och genrer känns som ett självklart inslag med de här två och man leker både en del med egna filmen "Shaun of the Dead" - som diskussionen om ifall hundar kan titta upp - och får in kommentarer till andra klassiker som "Den sista färden" och "Lorenzos Olja". Ju mer man kan om film desto mer finns här att uppskatta.

Det finns också en del brittisk fyndighet som verkar uppskattas av både oss européer och amerikanerna de driver med - som kommentaren om att engelska poliser inte bär vapen: "No guns? Then how are they supposed to shoot anybody?"

Utomjordingen Paul är delvis väldigt roligt skriven med röst av Seth Rogen ("På smällen"), som när Clive undrar hur det är möjligt att han kan förstå vad Paul säger. "Cause I'm speaking English, you fucking idiot!"

Frost och Pegg-fans kommer som sagt att bjudas på tillräckligt med humor man känner igen för att få sig en rolig stund, men "Paul" är långt ifrån killarnas bästa.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
16557-0
Dom borde göra en Paul 2
Robinjoh
Verkligen en härlig film. Outstanding mate! 4/5
PerH
Ah vissa filmer ska man INTE se om och Paul är en sån film, första gången jag såg den så tyckte jag den var hysterisk rolig. Andra gången så är det en småmysig komedi med en hel del referenser till andra sci-filmer. Humorn når inte upp till vanlig Simon Pegg/Nick Frost standard. 4/10
Visa fler (29)

Veckans populära filmer

Visa fler