Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 maj 2015 | 12:00

10 klassiska filmer och scenerna du aldrig såg

Många av våra favoritfilmer känns ofta perfekta och välgenomtänkta. Men i många fall kunde det slutat på andra sätt – här är några klassiker som såg ut annorlunda ut i manusversion.

Lika mycket som filmer är karaktärsdrivna berättelser så är de produkter där stora beslut ska tas. Vare sig det handlar om hur skurken ska dö eller hjälten få sin kärlek i slutet så ska både regissör, producenter – och i flera fall – skådespelare säga sitt. Många av våra älskade filmklassiker kunde sett annorlunda ut ifall man gått efter tidiga manusutkast – här är några exempel.

Alien


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Manuset gick igenom flera olika versioner och inte ens när man börjat spela in visste man vad som skulle hända med hjältinnan Ripley (som ursprungligen var en man). En av Ridley Scotts idéer var att låta alienmonstret bita huvudet av Ripley och sedan spela in ett sista inlägg i loggen – med hennes röst. Producenterna tyckte dock det var för mörkt. Det fanns också en sexscen mellan Ripley och Dallas, för att visa hur passagerarna ägnade sig åt samlag för att fördriva tiden.

Forrest Gump


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Regissören Robert Zemeckis försatte med digitala effekter vår hjälte i flera historiska situationer. Ändå fanns det flera planerade sekvenser som ströks. En involverade Forrest i ett möte med Martin Luther King och hans följe. Han ska då ha distraherat polishundar som försökt attackera King genom att leka apport med dem och på så sätt göra dem harmlösa.

Gremlins


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Chris Columbus ursprungliga manus var våldsammare än slutresultatet. Bland annat hade varelserna ihjäl familjens hund och högg av huvudet på mamman varpå de slängde ner det för trappan. Regissören Joe Dante och Warner Bros. ville dock göra familjen mer familjevänlig.

Jakten på den försvunna skatten


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I en tidig version av manuset åkte Indiana Jones till Shanghai för att få tag på en del av Staff of Ra. När han senare rymmer från museet, där den bevaras, så gömmer han sig från maskingevärseld bakom en rullande gonggong. När Indy och Marion flyr kaoset efter öppnandet av arken så åker de i en gruvvagn (en idé som istället användes i uppföljaren ”De fördömdas tempel”). Ytterligare så fanns dialog med Imam som förklarade att man varken får röra vid eller titta på Arken – en förklaring som saknas i den slutliga filmen.

Rocky


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I Sylvester Stallones ursprungliga manus tog boxarhjälten emot pengar för att avsiktligt förlora matchen mot Apollo Creed – som för övrigt skulle varit från Jamaica. För att runda av det hela så skulle Rocky använt pengarna för att hjälpa Adrian att öppna en djurbutik. Tack och lov för finslipning.

Jedins återkomst


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Enligt producenten Gary Kurtz så dödade man “Stjärnornas krig”-seriens kanske populäraste karaktär – Han Solo – i den första versionen av manuset. Harrison Fords paradroll skulle ha bitit i gräset under en attack på Imperiets bas. George Lucas oroade sig dock för leksaksförsäljningen och vägrade döda någon av huvudpersonerna varpå han och Kurtz gick skilda vägar efter filmen.

Pretty Woman


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Romcomernas romcom som förvandlade Julia Roberts till stjärna var ursprungligen inte särskilt sockersöt. Snarare ett nattsvart drama om prostitution i Los Angeles där Roberts rollfigur var kokainberoende och går med på veckoavtalet för att ha råd att åka till Disneyland. I slutet skulle Richard Geres miljonär slängt ut Roberts ur sin bil och kört iväg, och Roberts skulle satt sig på bussen mot Disneyland tillsammans med sin prostituerade väninna…


Dawn of the Dead


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det har debatterats ifall det alternativa slutet till George Romeros zombieklassiker någonsin filmades eller inte. Istället för att våra hjältar, spelade av Ken Foree och Gaylen Ross, lyckas fly med helikopter så tar de självmord genom att skjuta sig själv respektive stoppa huvudet upp bland helikopterbladen. Romero ansåg det för deprimerande och ville ge både publiken och sina huvudpersoner lite hopp.

Seven


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Precis som många andra filmer på listan så genomgick den här kultfilmens upplösning flera olika stadier på manusstadiet. Slutet som blev är faktiskt originalversionens slut men producenten Arnold Kopelson skrev om det till ett som gick ut på att man skulle rädda Gwyneth Paltrow – David Fincher och hans stjärnor krävde att det ändrades tillbaka. Det fanns också möjligheten att det var Morgan Freemans rollfigur som sköt seriemördaren istället för Brad Pitt.

Måndag hela veckan


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Den charmiga 90-talskomedin utelämnade att förklara varför Bill Murray fick återuppleva samma dag om och om igen och levererade ett lyckligt slut – men det kunde blivit annorlunda. I tidiga manusversioner var det en före detta, missnöjd älskarinna till huvudpersonen som utlöst en förbannelse på honom för att lära honom en läxa. Och i manusförfattaren Danny Rubins första version så vaknar Murray upp i en ny dag – för att upptäcka att hans älskade Andie MacDowell fastnat i sin egen loop.

Läs också: 

Så annorlunda kunde "Pretty Woman" ha blivit 

30 saker du förmodligen inte visste om "Alien"

| 9 maj 2015 12:00 |