Film

Skribent

Jenny Ahonen

28 mars 2015 | 21:00

Så annorlunda kunde "Pretty Woman" ha blivit

1990 års stora biosuccé kunde ha varit en helt annan film.
Att berättelsen om en prostituerad kvinna och den rika torsken som betalar hennes klassresa skulle bli en av tidernas mest populära romantiska komedier var långt ifrån självklart. 1990 års stora biosuccé kunde ha blivit en helt annan film. Vi listar 5 saker som hade kunnat se annorlunda ut.

Titeln var "3000$"
Filmen skulle egentligen ha hetat "3000$", efter den summa Edward betalar Vivian för att "vara hans sällskap" under en vecka. J.F. Lawtons mörkare originalmanus var en verkligt deprimerande berättelse om en prostituerad knarkare och det rika rövhål som betalar henne för sexuella tjänster. Efter ett livligt budkrig hamnade det lovordade manuset hos Disneys Touchstone pictures där den efter ett tag fick namnet "Pretty Woman" - efter den klämmiga Roy Orbinson-låten som hörs på soundtracket. 

Handlingen skulle varit mörkare
När Touchstone la manuset i händerna på regissören Garry Marshall, som just givit dem en stor publikframgång med "Stränder", påbörjade de samtidigt ett stort renoveringsarbete för att skapa en kärlekshistoria där det från början inte fanns någon och snickra om Lawtons mörka originalberättelse till den über-romcomiga Askungensaga de till slut presenterade filmen som (trots att den fortfarande handlar om en prostituerad kvinna och en rik torsk).

Många tackade nej till huvudrollen
Julia Roberts var inte förstavalet för rollen som Vivian. Jobbet erbjöds Molly Ringwald, Sandra Bullock, Valeria Golino, Sarah Jessica Parker, Jennifer Connelly och Daryl Hannah, som alla tackade nej. Ringwald kände sig obekväm med manusets innehåll och Hannah ansåg att rollen var nedlåtande mot kvinnor. I den långa lista över andra skådespelerskor som filmmakarna var intresserade av - innan de slutligen landade på Roberts - hittar vi bland andra Kim Basinger, Debra Winger, Geena Davis, Carrie Fisher, Melanie Griffith, Sharon Stone, Michelle Pfeiffer, Madonna, Jamie Lee Curtis, Jennifer Jason Leigh, Joan Cusack och Uma Thurman.

Slutet gjordes mer jämställt
I Lawtons bra mycket mer realistiska originalmanus slutar berättelsen med att Edward släpar ut Vivian ur sin bil och slänger pengar efter henne.  Hon svarar med att skrika "Go to hell! I hate you! I hate your money! I hate it!", varpå det var tänkt att eftertexterna skulle rulla. I den slutliga Disney-versionen ser slutet helt annorlunda ut: Likt en ädel riddare kommer Edward ridande på sin vita häst (limo), klättrar upp i tornet (höghuset) där Vivian bor, kysser henne och sen så lever de lyckliga i alla sina dar. Att Vivian svarar "She rescues him right back" när Edward frågar henne vad som händer efter att riddaren klättrat upp i tornet för att - i enlighet med Vivians dröm - rädda henne, är resultatet av en enskild kvinnas kamp för att göra "Pretty Woman" lite mer jämställd. 

"Jag ville inte ha en film vars budskap skulle vara att någon trevlig kille råkar komma din väg, ger dig fina kläder och massor av pengar och gör dig lycklig", förklarade den exekutiva producenten Laura Ziskin i en intervju med People Magazine 1991.

Men vilka är det på postern?
Det är faktiskt inte Julia Roberts, många gånger utsedd till en av världens vackraste kvinnor, vi ser på filmaffischen. Eller jo, hennes huvud är där - påklistrat på modellen Shelley Michelles kropp. Inte heller Richard Gere bidrar med sin egen kropp på den retuscherade affischen. Bilden togs efter att inspelningarna hade avklarats, och eftersom ingen av skådespelarna hade möjlighet att medverka under fotograferingen fick två modeller kallas in. Det förklarar emellertid inte varför Geres hårfärg på fotot är bra mycket mörkare än den silverman Edward bär upp i filmen. Inte heller varför Roberts använde sig av en body double också under själva inspelningarna, då Donna Scoggins tjänstgjorde som Vivians ben. 
| 28 mars 2015 21:00 |