Film

Skribent

Peter Lithell

23 februari 2015 | 18:00

30 saker du förmodligen inte visste om "Alien"

Framtiden för "Alien" ser åter ljus ut! Det firar vi med att kika närmare på kul kuriosa från de tidigare filmerna.
Nyligen stod det klart att Neill Blomkamp regisserar nästa "Alien"-film. Goda nyheter för oss filmälskare och något som kan gjuta nytt liv i en ack så ojämn filmserie. 

Bygg upp lite extra Alien-pepp genom att kika närmre på 30 sköna och oväntade fakta från de tidigare filmerna:

1. "Alien" hade med stor sannolikhet inte fått klartecken av 20th Century Fox om inte "Star Wars" gjort sådan succé. Manuset till "Alien" var klart redan innan "Star Wars" haft premiär två år tidigare. 

2. För att få till senorna kring xenomorphens käft i den första "Alien"-filmen användes sönderrivna kondomer. 

3. Datorn på rymdskeppet i "Alien" som kallas “Mother” heter faktiskt MU-TH-UR. Detta kan ses i röd text på den dörr som Dallas och Ripley använder för att komma åt kontrollrummet. 

Large 1849d0aba4ac5645b3374427720be259 ridley

4. Ridley Scott hade tankar på en sexuellt laddad (japp) scen mot slutet av ettan. När Ripley är på flykt och gömmer sig i garderoben skulle den för stunden pilska xenomorphen stanna upp och börja stirra på henne genom glasdörren. Därefter skulle monstret börja smeka sig själv, i ett försök att jämföra sin kropp mot Ripleys. Det ni!

5. Dan O'Bannon som skrev manus till "Alien" ville inte göra xenomorphen skottsäker och behövde en anledning till varför den helt enkelt inte kunde skjutas till döds. Detta är orsaken till att aliensens... aliensernas... ali.. monstrets blod består av syra; om de skjuts och blöder skulle syran äta sig igenom skeppet och alla skulle dö. 

6. I en scen från den första filmen använde Ridley Scott sina barn iförda små astronautdräkter för att få närliggande miljö att se större ut. Gammalt hederligt filmskapande minsann. 

Large 1849d0aba4ac5645b3374427720be259 alien chestburster

7. Den berömda “chestburster-scenen” från "Alien" var lika läskig för skådespelarna som publiken. Ingen av dem visste hur scenen skulle utspela sig, vilket syns på deras genuina reaktioner. Ridley Scott arbetade hårt med att inte avslöja för mycket innan de mer skrämmande scenerna skulle spelas in: "Om skådespelaren bara spelar skrämd kan du aldrig få den där genuina looken".

8. Ridley Scott hade egentligen planerat ett betydligt mörkare slut för "Alien". Xenomorphen skulle bita huvudet av Ripley i räddningskapseln, sätta sig i hennes stol och därefter använda hennes röst för att skicka ett meddelande till jorden. 20th Century Fox var inte överdrivet sugna på det alternativa slutet men visst hade det varit intressant? 

9. Bishop, androiden i den andra filmen förklarar att han är programmerad så att han inte kan skada en människa. Det är därför Bishop placerar sin hand över Hicks hand när han utför knivtricket. Detta är även en referens till Isaac Asimov och Robotikens tre lagar, något som också ligger till grund för "I, Robot" (2004). 


10. I "Aliens - Återkomsten" användes bara sex alien-dräkter och dessa var till största del bara lösa stycken. Känslan man får av hundratals aliens beror på skicklig klippning, ljussättning och en hel del slime som ger intrycket att dräkterna är mer solida. 

11. De allra flesta av scenerna i "Aliens" där monstren ser ut att krypa snabbt genom ventilationsutrymmet filmades från botten av en vertikal trumma. Kameran filmade uppåt och stuntmännen i Aliendräkterna hissades nedåt med kablar. 

12. När "Aliens" spelades in höll gänget bakom "Full Metal Jacket" (1987) till i en närliggande studiolokal. Tydligen festade de två crewen tillsammans en hel del under inspelningarna. En potentiell crossover ingen märkligt nog verkar ha uppmärksammat: "Aliens in Vietnam". Hmm...

13. I originalmanuset till "Aliens" stöter Ripley på Burke (Paul Reiser) när hon försöker rädda Newt i slutet av filmen. Burke är fångad i en kokong med en ”chestburster” på väg ut. Då Burke vet med sig att det är rätt kört ber han Ripley om hjälp. Ripley ger honom en granat och går sedan vidare. Scenen fanns för första gången att se när filmen släpptes på Blu-Ray. 

Large 1849d0aba4ac5645b3374427720be259 burke

14. Precis vid slutet av eftertexterna till "Aliens" kan man höra ljudet av ett Alienägg som kläcks. Minimalistisk meta-påskägg? 

15. I en tidig version av del tre skulle handlingen utspela sig på jorden. Den klassiska taglinen “In space, no one can hear you scream” ändrades då till “On Earth, everyone can hear you scream”. Lite mer av ett märkligt konstaterande och inte så olycksbådande som originalet kan tyckas. 

16. "Alien 3", till slut regisserad av David Fincher, var en produktionsmässig mardröm. Bland annat användes inte inspelningsplatser byggda för sju miljoner dollar tack vare otaliga manusändringar och regissörsbyten. 

17. För "Alien 3" fick David Fincher åtta dagar på sig för omtagningar. I sista sekund, några veckor före filmens release, beslutades att slutet skulle ändras. Ändringen resulterade i ytterligare sex sekunders film och kostade 500 000 dollar. Money not well spent. 

Large 1849d0aba4ac5645b3374427720be259 alien3

18. Fincher som regidebuterade med "Alien 3" avsade sig allt ansvar för filmen efter inspelningen. Han lämnade inspelningen före slutklippningen startade och menade att studion hade förstört filmen genom att ständigt lägga sig i produktionen. Som tur var fortsatte han att göra film efter den otillfredsställande debuten. 

19. David Twohy skrev ett manus till "Alien 3" som handlade om hur xenomorpherna utvecklades till biologiska vapen av människan. Handlingen var förlagd till ett fängelse i yttre rymden och kretsade kring dess mindre trevliga kunder. Vissa av dessa manuselement kom med i "Alien 3" medan andra senare blev Twohys "Pitch Black" (2000). Nog finns det också vissa likheter mellan monstrerna i "Pitch Black" och "Alien"?

20. "Alien 3" var en av de sista stora science fiction-filmerna som använde sig mestadels av praktiska effekter. Det finns dock en scen i filmen som är helt datorgenererad; den när ett Alienhuvud går i bitar efter att ha kylts ned med vatten. 

21. Michael Biehn berättade i en intervju att han blev förvånad och sur när hans karaktär Hicks dör i en av de första scenerna av "Alien 3". Nog man kan hålla med honom; det var ett rätt märkligt val efter att ha investerat så mycket tid i karaktären i den föregående filmen. 

Large 1849d0aba4ac5645b3374427720be259 alien4

22. Den av många hatade och hånade nyfödda Alien vi fick stifta bekantskap med i "Alien återuppstår" kunde ha blivit ännu värre. Jean-Pierre Jeunet hade från början försett monstret med både manliga och kvinnliga könsdelar. På studions begäran fick dessa suddas bort digitalt så tyvärr blev det ingen hermafrodit-alien. Dessa galna fransmän…

23. Jean-Pierre Jeunet ville ha med en scen i del fyra där en mygga sticker Ripley för att därefter gå upp i rök tack vare syran i hennes blod. Han ändrade sig dock efter att ha kollat med specialeffektsteamet vad det skulle kosta att göra scenen. 

24. Scenen i "Alien återuppstår" där Sigourney Weaver sätter ett omöjligt basketskott bakom ryggen är inte trickfilmad. Efter några veckors träning med en basket-coach satte hon skottet på första tagningen, vilket ingen var beredd på. 


25. Joss Whedon, som skrev manus till "Alien återuppstår" var missnöjd med allt i den färdiga filmen. Han menade att det inte handlade om att de hade ändrat mycket (förutom slutet) utan snarare att de hade gjort allt fel: "De sa rätt repliker men de läste dem fel. De rollbesatte allt fel. De designade allt fel. De ljudsatte allt fel. De gjorde allt så fel som det bara kunde bli."

26. James Cameron var vid ett tillfälle tilltänkt att regissera "Prometheus" men hade i samma veva fått till sig manuset för "Alien vs. Predator" (2004). Han tackade nej och hänvisade till att crossovern skulle döda hela filmserien. Något som med facit i hand inte var så långt ifrån sanningen.

27. "Prometheus" hette från början "Paradise" men bytte namn för att bättre passa filmens tema. I den grekiska mytologin var Prometheus en Titan som stal eld från gudarna och gav till människan - en gåva som förändrade det mänskliga släktet för evigt. 28. Astronauthjälmarna i "Prometheus" var helt gjorda i glas; en design inspirerad av Apples Steve Jobs. Ridley Scott fick idéen efter att ha läst Jobs biografi där han nämner att han velat bygga ett kontor helt i okrossbart glas. 

29. "Prometheus" filmades på sådant sätt att den kunde få åldersgräns R eller klippas ner till PG-13 utan att innehållet skulle påverkas. Oväntat nog valde till slut 20th Century Fox den mer vuxna R-versionen, något som utesluter en stor del av den yngre biopubliken. 

30. Fox ville inte ha Noomi Rapace i en av huvudrollerna för "Prometheus". De var rädda att hon inte skulle vara tillräckligt mainstream för den amerikanska publiken och att hennes knaggliga engelska skulle bli ett problem. Ridley Scott backade henne dock helhjärtat och arbetade mycket med hennes uttal innan inspelningen började. 
| 23 februari 2015 18:00 |