Alien vs. Predator 2004

Alien vs. Predator poster

Synopsis

Två av filmhistoriens mest kända monster slåss för första gången mot varandra på film. När man upptäcker en pyramid begravd under isen på Antarktis skickas en grupp vetenskapsmän dit. Väl där gör de den fasansfulla upptäckten att de hamnat mitt i en strid på liv och död mellan de två utomjordiska raserna. Vem som än vinner, förlorar vi...
Ditt betyg
2.2 av 798 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
AVP: Alien vs. Predator
Biopremiär
13 augusti 2004
DVD-premiär
2 februari 2005
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Aliens mot Predators i blodfattig uppgörelse

En onaturlig värmekälla snappas upp av satelliter och leder till upptäckten av en tidigare okänd pyramid - djupt under Antarktis isar, där ingen kan höra dig skrika.

Den stenrike, döende forskaren Charles Weyland (Lance Henriksen) ser sitt livs sista chans att upptäcka något betydelsefullt. Han viftar med plånboken framför näsan på några av de främsta miljöexperter och arkeologer till hands, och vips så är en hel expedition på väg mot platsen.

Väl framme upptäcker de, till allas förvåning, att en närmast utomjordiskt perfekt tunnel har borrats ner mot pyramiden, men vad gör det - de slipper ju borra själva. Gladeligen hoppar de ner i hålet en efter en och står snart inför vad som mycket väl kan vara världens absolut första pyramid. Men istället för mer traditionella skorpioner och mumier visar den sig vara bebodd av ondskefulla, utomjordiska monster, som varit djupfrysta i åratal men nu tinat, vaknat till liv och är på jakt efter brunch.

Dessa slemmiga, dreglande aliens finns inte där helt utan anledning. Var 100:e år släpps några tonårs-predators ner på jorden för att fightas mot dem - som ett slags mandomsprov, så att de kan räknas som fullskaliga krigare. Vår stackars expedition hamnar således mitt i kriget – och vem som än vinner, så är de förlorade.

Att intrigen är urfånig och mest bara en ursäkt att tjäna pengar på att återigen föra samman några välkända filmmonster behöver jag nog inte nämna. Det går bara inte att göra en bra film av den storyn! Men det är tråkigt att Paul WS Anderson inte har ansträngt sig lite mer. Ingen av karaktärerna sticker ut på något sätt eller får oss att känna sympati för dem när de blir uppkäkade en efter en. Tuffa Lex (Sanaa Lathan) gör det hon ska men är ingen ny Ripley. Lance Henriksen är absolut ingen ny Arnold. Om det här är action, var är mina actionhjältar?

Nåja, en film där aliens och predators har huvudrollen kan nog endast uppskattas av de riktigt stora fansen av någon utav filmserierna... eller? I PG-13-förpackning, 11-årsgräns här i Sverige, blir det varken speciellt blodigt, skrämmande eller spännande (det gröna, frätande alien-blodet räknas väl ändå inte?). Det här är så långt ifrån original-"Alien" från 1979 som man bara kan komma...

Miljöerna är trista och känns riktigt billiga (en urgammal pyramid för guds skull, lite mer spännande kunde den allt ha gjorts). Här har pengarna lagts på specialeffekter (Predator blir osynlig - Predator blir synlig igen...) och inget annat. Jag är trots allt inte lika negativ som min vän, som räknade filmen som det sämsta han någonsin sett. Tack vare några snygga fighter gick filmen trots allt att titta på enligt mig. Lite underhållning blir det, men bland årets s.k. blockbusters kvalar ”Alien vs Predator” in bland de allra sämsta.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
När man kombinerar två av filmhistoriens häftigaste filmmonster, då borde det bli bra. Tyvärr blev det inte så. Jag ska börja med det jag gillar med filmen och det är hela idén med templet, att det är en plats för Rovdjuret att växa upp och bli en krigare. Dessutom finns det enstaka godkända actionsekvenser. Resten av filmen tillhör tyvärr det negativa. Karaktärerna är ointressanta och filmen saknar känslan av både ALIEN och PREDATOR. Det är synd att regissör och filmbolaget inte lät sig inspireras av spelen som släpptes under 90/tidigt 2000-tal, då spelen gjorde ett betydligt bättre jobb med att kombinerande dessa två klassiska filmmonster.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu