Jakten på den försvunna skatten 1981

Action Äventyr
USA
111 MIN
Engelska
Jakten på den försvunna skatten poster

Synopsis

Året är 1936. Äventyraren och arkeologen Indiana Jones får i uppdrag att finna den sägenomspunna Arken - en guldöverdragen kista - med resterna av stentavlorna med de tio budorden. Hitler har skickat sina hejdukar efter skatten, och det blir en våldsam kapplöpning där de halsbrytande äventyren avlöser varandra.
Ditt betyg
3.8 av 2,609 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

31 oktober 2010 | 15:19

Klassiskt, odödligt äventyr

I en tid då Steven Spielberg börjat livnära sig på livlösa, pretentiösa kalkoner är det givande att blicka tillbaka på filmerna från hans storhetstid, 1970- och 80-talet och färska upp minnet. Och denna, hans första äventyr med Indiana Jones är tveklöst en av hans bästa med så mycket action, effekter och humor dagens storfilmer bara kan drömma om.

Harrison Ford är i sin första huvudroll Indiana Jones, arkeolog och historieprofessor på 1930-talet, som mellan collegelektionerna åker på äventyr i exotiska platser och letar efter exotiska fynd. Han anlitas av USA:s regering för att hitta en försvunnen, helig ark som sägs innehålla resterna av stentavlor med de tio budorden och som dessutom kan vara nyckeln till människans existens!

Detta sänder iväg Indy på sitt livs äventyr där han tvingas kämpa mot nazister, som är utsända av Hitler för att hitta arken och dessutom samarbetar med Indys ärkefiende Dr Belloq (Paul Freeman). På resan dyker även Indianas gamla, hetlevrade flamma Marion (Karen Allen) upp och bestämmer sig envist för att följa med honom och dela på lösensumman.

Spielberg är i sitt esse här där han får och kan prioritera actionscener och effekter framför historien i sig. Att storyn är en hopsnickrad barndomsfantasi full med mumbo jumbo om egyptiska myter gör ingenting när tempot och humöret är så pass på topp som här.

Ford, vars begränsade talanger kan förekomma en aning irriterande i mer seriösa filmer, är på pricken i en paradroll som iklär sig hans charmigt småbuttra, fånleende attityd. Karen Allen (ännu en sorgligt bortglömd kvinnlig 80-talsstjärna) matchar fint med som kvinnlig sidekick med skinn på näsan. Hon är härligt befriad från den äckliga könsrollsstereotypen där kvinnan är ständigt hjälplös och lättklädd, vilken är lika vanlig nu som då.

Birollerna är det inget fel på heller där Ronald Laceys slemmiga nazistskurk sticker ut mest (speciellt i den klassiska finalscenen). Men det är actionscenerna man minns bäst i det här adrenalinpumpade äventyret där tempot aldrig stannar upp och fantasin får fritt spelrum med fantastiska fällor, faror och figurer som dyker upp.

Sen att filmen stundtals är väldigt, nästan omotiverat våldsam går att svälja, liksom en urflippad, övernaturlig final. Repliker, specialeffekter och stunts är idag så berömda att filmen blir lika mycket en nostalgitripp som en filmupplevelse.

En på snudden till felfri hyllning till gamla matinéfilmer som för ovanlighetens skull är bättre än den genre den efterapar. För de (flesta) som blev besvikna på Spielbergs trista uppföljare häromåret gör bäst i att se om den här odödliga klassikern.

| 31 oktober 2010 15:19 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Jakten på den försvunna skatten
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu