Film

Skribent

Emil Skelterwijk

20 november 2013 | 20:01

Fyra filmtwister vi tröttnat på

Twistar var ett välkommet tillskott för några år sedan, men inte när samma twist återanvänds gång på gång. Varning för lättare spoilers!

För några år sen var twistar som en drog för oss. Vi kunde inte vara utan dem. Vi behövde fler och knepigare twistar. Ju knepigare de var desto större blev den ofrivilliga fågelholks-looken som följde vid eftertexten. Och vi älskade det! Men som till allt annat skapas det till slut en mättnad. Speciellt när det blev massproduktion och de började efterlikna varandra. Så när huvudrollen för 10:e gången visade sig vara skurken, då kände jag att pepparsteken en gång för alla var överkryddad! Här kommer 4 twistar som har blivit så överanvända att det resulterade i den här artikeln!

Personerna har en familjekoppling

Valfri såpoperas våta twist. Du vänder alltså på steken genom att huvudkaraktären och någon av birollerna uppenbarligen har en familjekoppling. Det behöver inte vara en nära koppling, det kan vara så distanserat förhållande som personens pysslings nästkusin. Och ändå fiskar de efter en "Oh"-effekt. Darth Vader får väl räknas som fanbärare av denna numera lite avtändande twistkategori. Personligen kommer jag tända fyr på mina underkläder om jag måste uppleva ännu en familjeåterförening vid "point of no return"!

Filmexempel: "Star Wars", "Hancock", "Oldboy".

Huvudpersonen gjorde det!

Hela filmen har man suttit som en speedad kanin inför hur denna spännande och komplicerade historia ska sluta. När vi äntligen når filmens klimax med ett hjärta som slår utanför kroppen, visar det sig att det var huvudpersonen som var lagbrytaren hela tiden. Det som följer blir en känsla som liknar den när man önskat sig Monster Jams senaste leksak i julklapp och istället får fillingar med stålmannentryck. Ens bästa kompis i filmen har ljugit för en hela vägen och nu vid twisten spottar han en i ansiktet och påstår att man är trögtänkt. Nä tack, inga fler filmer där vi får en kniv i ryggen. Jag tittar på dig, Keyser Soze!

Filmexempel: "De misstänkta", "Perfect Strangers", "Now You See Me", "The Life of David Gale".

Allt var en bluff

Ja, har man inte blivit snuvad på konfettin innan så lär man bli det när 1 och en halvtimme av det du precis sett varit en enda stor bluff. Ett gäng människor har alltså lurat röven av huvudpersonen och tillika oss. Till en början var de här twisterna Crème de la Crème för oss. Idag sätter jag hellre en korköppnare i buken än genomlider en sån film till. Jag har fortfarande inte kommit över hur "Shutter Island" satte mig på daglig medicinering!

Filmexempel: "Shutter Island", "The Game", "Matchstick Men".

Den du minst trodde var ond, är ond

Så fort vi numera möts av en på gränsen till övertrevlig karaktär, håvar vi fram varningsflaggan. Vi har slutat tro på snällhet i thrillers och filmer där vi anar en twist. Det har nästan blivit obligatoriskt att placera en sådan ulv i fårakläder i dagens filmer.I ärlighetens namn är vi en smula less på det. Nä, för en gångs skull hade jag velat se den som verkar ond också vara ondast...

Filmexempel: "Dark Knight Rises", "Harry Potter och de vises sten", "Da Vinci-koden".

Som ni märker har vi här 4 twistar som milt sagt börjar bli en aning utslitna. Även om det har gjorts en hel del bra filmer med ovanstående twistar så börjar det nu bli lite för mycket kaka på kaka. Har du själv någon typ av twist du tröttnat något ofantligt på eller som du tvärtom tycker det gjorts för lite på - skriv gärna i kommentarfältet nedan. Själv kan jag ju erkänna att jag inte riktigt fått nog av twistar där huvudrollen visar sig lida av delad personlighet...

| 20 november 2013 20:01 |