Old Boy - Hämnden 2003

Action Drama Thriller
Sydkorea
120 MIN
Koreanska
Old Boy - Hämnden poster

Synopsis

Dae-Su, en helt vanlig medelålders man, blir kidnappad och inlåst i en cell utan förklaring. Hämndbegäret på förövaren som förstört hans liv och tagit hans familj ifrån honom växer sig allt starkare för varje dag. Efter 15 år blir han plötsligt frisläppt med en plånbok fylld med pengar och en mobiltelefon. Han får fem dagar på sig att ta reda på sanningen om varför han blev kidnappad och utkräva hämnd. Filmen vann Juryns stora pris på filmfestivalen i Cannes 2004.
Ditt betyg
3.7 av 1,343 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Christoffer Andersson

1 januari 2008 | 00:00

Allt man kan önska sig av en film

”Old Boy – Hämnden” är allt man kan önska sig av en film.

Chan-wook Parks tredje mästerverk tillika hans tredje att nå Sverige under 2004. ”Joint Security Area” kom direkt på dvd och ”Hämnarens Resa” gick en kortare sejour på bio. Det säger en del om svenska filmjournalister att ingen skrev om Park innan ”Old Boy – Hämnden” vann stora jurypris i Cannes i år. Filmen är den andra fristående delen (”Hämnarens Resa” var den första) i en planerad trilogi om hämnd.

Dae-su vaknar upp i ett tomt rum. Dörren är låst, inga fönster. Hans enda sällskap är teven. Han får mat genom en lucka. Han tränar, skriver i sin dagbok. Via teven får han veta att han är efterlyst för mordet på sin fru. Hans dotter har blivit adopterad av ett svenskt par (en kul detalj eftersom en svensk soldat figurerar även i ”Joint Security Area”). Han är Dan Aykroyd i ”Trading Places”. Han har blivit fråntagen allt som betyder något. Och värst av allt, han vet inte vad han gjort för att förtjäna det. Han är Bill Murray i ”Groundhog Day”. Han är fast, varje dag är den andra lik. Klaustrofobin går över i uppgivenhet. Han försöker, precis som Aykroyd och Murray, ta självmord men misslyckas. Efter femton år släpps han ut. Vem stängde in honom? Varför stängdes han in? Varför släpptes han ut?

Filmen är baserad på en japansk manga och för er som är intresserade har Östasiatiska museet just nu en utställning på temat som heter ”Manga – från Hokusai till Dragon Ball”.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Surrealistisk film med en galen twist. Uppskattar kamera arbetet under scenen där han slåss i korridoren.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu