Old Boy - Hämnden (2003)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Dae-Su, en helt vanlig medelålders man, blir kidnappad och inlåst i en cell i 15 år utan förklaring. Hämndbegäret på förövaren som förstört hans liv och tagit hans familj ifrån honom växer sig allt starkare för var dag som går. Efter 15 år blir han plötsligt frisläppt med en plånbok fylld med pengar och en mobiltelefon. Han får fem dagar på sig att ta reda på sanningen om varför han blev kidnappad och utkräva hämnd. OLDBOY – HÄMNDEN är en film som tar oväntade vändningar och innehåller imponerande bildkomposition. Filmen vann Juryns stora pris på filmfestivalen i Cannes 2004 och publikpriset på Stockholms filmfestival 2004.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: OLD BOY - HäMNDEN

Allt man kan önska sig av en film

”Old Boy – Hämnden” är allt man kan önska sig av en film.

Chan-wook Parks tredje mästerverk tillika hans tredje att nå Sverige under 2004. ”Joint Security Area” kom direkt på dvd och ”Hämnarens Resa” gick en kortare sejour på bio. Det säger en del om svenska filmjournalister att ingen skrev om Park innan ”Old Boy – Hämnden” vann stora jurypris i Cannes i år. Filmen är den andra fristående delen (”Hämnarens Resa” var den första) i en planerad trilogi om hämnd.

Dae-su vaknar upp i ett tomt rum. Dörren är låst, inga fönster. Hans enda sällskap är teven. Han får mat genom en lucka. Han tränar, skriver i sin dagbok. Via teven får han veta att han är efterlyst för mordet på sin fru. Hans dotter har blivit adopterad av ett svenskt par (en kul detalj eftersom en svensk soldat figurerar även i ”Joint Security Area”). Han är Dan Aykroyd i ”Trading Places”. Han har blivit fråntagen allt som betyder något. Och värst av allt, han vet inte vad han gjort för att förtjäna det. Han är Bill Murray i ”Groundhog Day”. Han är fast, varje dag är den andra lik. Klaustrofobin går över i uppgivenhet. Han försöker, precis som Aykroyd och Murray, ta självmord men misslyckas. Efter femton år släpps han ut. Vem stängde in honom? Varför stängdes han in? Varför släpptes han ut?

Filmen är baserad på en japansk manga och för er som är intresserade har Östasiatiska museet just nu en utställning på temat som heter ”Manga – från Hokusai till Dragon Ball”.

Christoffer Andersson Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Douglas_Sthlm
Såg precis Old boy (2013) med Josh Brolin i huvudrollen. Jag blev inte direkt imponerad, men kommentatorerna till den filmen var rörande överens om att den här versionen var så mycket bättre. Men det håller jag verkligen inte med om. Jag tycker den här versionen var mer poetisk och konstnärligt utformad men absolut INTE värd en femma i betyg. Snarare en stark 2:a.
18949-0
Herregud,, Något av det bästa jag sett tog mig ett tag att förstå allt dock..
holymakarony
Ett stillbidande mästerverk. Musik, foto och allt är perfekt. Sen får dom till ett djup i varenda karaktär som jag tycker är beundransvärt. 5/5
Visa fler (45)

Relaterade filmer