Perfect Strangers 2004

Drama Thriller
93 MIN
Engelska
Perfect Strangers poster

Synopsis

Melanies liv går knappast att beskriva som rikt. Hon arbetar i ett gatukök i en liten nya zeeländsk fiskestad, och chansen att träffa en vettig karl känns alltmer avlägsen för var dag som går. Men en kväll dyker en okänd och mycket attraktiv man upp på lördagspuben, och Melanie följer honom hem till hans husbåt. När hon vaknar morgonen efter är de långt ute till havs. Det som började som en oskyldig romans har snabbt blivit något långt mer farligt än hon först kunnat ana...
Ditt betyg
2.0 av 34 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Perfect Strangers
Biopremiär
1 januari 2004
DVD-premiär
3 augusti 2008
Språk
Engelska
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Christoffer Andersson

1 januari 2008 | 00:00

Glöm "Sagan om Ringen"!

Den vita duken blir svart, vi hör snyftningar och ett snabbt metalliskt ljud. Den vita duken fortsätter vara svart, snyftningarna blir allt mer desperata och det metalliska ljudet kommer allt snabbare. Vid det lagen har jag målat upp så många sjuka scenarion att jag skäms när det bara visar sig vara en kvinna som står och hackar lök. Hon heter Melanie och lever den sortens liv i den sortens stad att varje nytt ansikte är en förhoppning om kärlek, om så bara för en natt. Så när en välklädd, mystisk främling presenterar sig efter ännu en kväll av besvikelser blir hon intresserad. Kanske är han den rätte? När hon vaknar upp morgonen efter är de mitt ute på havet. Mannen tar henne med till en avlägsen ö där han bor. När hon tar ett bad bränner han hennes kläder.

Filmen är skriven, producerad och regisserad av Gaylene Preston vars senaste film är en dokumentär från 1995 där sju kvinnor berättar om sina minnen från andra världskriget. Med ”Perfect Strangers” har hon gjort den bästa nyzeeländska filmen sedan Peter Jacksons ”Heavenly Creatures”. Två filmer som har mycket gemensamt. Båda är helt ointresserade av att definiera en gräns för när kärlek går över i besatthet. Tvärtom, besatthet tycks snarare vara en förutsättning för kärlek. Vid två laddade tillfällen sjunger Neil Finn ”Not The Girl You Think You Are” men Melanie vägrar lyssna. Att bli förälskad är ju på många sätt att lämna verkligheten och den här gången orkar hon helt enkelt inte återvända. Precis som Melanie Lynskey och Kate Winslet är hon beredd att göra vad som krävs för att försvara sin fantasivärld. Rachael Blake är om möjligt ännu bättre än i ”Lantana” och fortsätter genom hela filmen att ge nya dimensioner åt en karaktär vi trodde vi kände. Sam Neill är hotfull och ömklig om vartannat som den namnlöse främlingen. Och till sist är båda filmerna fotograferade av Alun Bollinger i en förrädiskt förförisk stil som är helt hans egen. Med våldsamma regnskurar och vågor framställer han ön som ett paradis så länge du inte har bråttom därifrån. Bli inte förvånade om det är just här ”King Kong” återuppstår när nyzeeländsk film återgår till att handla om Peter Jackson nästa år.

”Perfect Strangers” är lika oförutsägbar som sin regissörs karriärsval. En snygg lek med konventioner och förväntningar som en gång för alla slår fast att dröm är dröm och saga saga.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Perfect Strangers
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu