Film

Skribent

Mats Karlsson

15 januari 2014 | 23:01

Filmer för thrillerfanatikern under 2014

Nu har turen kommit till de som söker spänning i tillvaron. 2014 har många thrillers att bjuda på och MovieZine guidar dig igenom årets spännande utbud.

Sci-fi-nörden och skräckfreaket har fått sitt och nu är det dags för thrillerfanatikern att få sitt lystmäte.

Thrillerfanatikern - Action må fungera för dig i några minuter, men för att få dig fastnaglad i biosalongen krävs det att det serveras konstant spänning, annars börjar du överväga att anmäla dig till första bästa knypplingskurs. För dig finns det inget som heter för mycket spänning, när dina naglarna har blivit helt uppätna vet du att du har sett den perfekta filmen.

Här är thrillerfilmerna du inte får missa under 2014.

The Fifth Estate - på DVD 19 februari

Bill Condons försök att berätta historien om Julian Assange floppade i USA och det resulterade i att den hamnar i DVD-hyllorna i Sverige. Vi får se hur Wikileaks kom till och följa personerna som jobbade med den. I huvudrollerna ser vi Benedict Cumberbatch (Julian Assange) och Daniel Brühl (Daniel Berg).

Night Train to Lisbon - på DVD 5 mars

Bille August samlade ihop några riktigt bra skådespelare, men inte ens det räckte för att filmen skulle dyka upp på de svenska biograferna. Handlingen kretsar kring en schweizisk professor som lämnar sitt trista liv för att hoppa på ett spännande äventyr. Charlotte Rampling, Vanessa Redgrave, Jeremy Irons, Lena Olin och Christopher Lee syns i rollistan.

Homefront - på DVD 19 mars

Gary Fleder regisserar en historia om en DEA-agent (Jason Statham) som flyttar till en lugn småstad, men det dröjer inte länge förrän han hamnar i bråk med en knarkboss. I övriga roller ser vi James Franco och Winona Ryder.

Stretch - 21 mars

Joe Carnahan som senast gjorde hyllade "The Grey" har bestämt sig för att stanna i spänningens värld. Handlingen kretsar kring en chaufför som tar anställning hos en miljonär, som gör hans liv till ett helvete. Ray Liotta, Jessica Alba, Chris Pine och Patrick Wilson ser vi i rollistan.

Before I Go to Sleep - 11 april

Rowan Joffe ("Brighton Rock") filmatiserar S.J. Watsons bok som har Nicole Kidman och Colin Firth i rollerna. Efter en traumatisk upplevelse i sin barndom vaknar en kvinna varje morgon utan att kunna minnas någonting. Så småningom kommer skrämmande sanningar fram som får henne att ifrågasätta sina nära och kära.

Locke - 11 april

Steven Knight ("Hummingbird") premiärvisades i Venedig förra året och nu är det dags för den svenska publiken att njuta av Ivan Lockes (Tom Hardy) spännande och fartfyllda resa. Handlingen kretsar kring Locke vars liv faller samman när han blir tvingad att kämpa mot klockan.

Odd Thomas - på DVD 23 april

Stephen Sommers ("G.I. Joe: The Rise of Cobra") filmatiserar Dean R. Koontz bästsäljare. Filmen handlar om Odd Thomas som har förmågan att kommunicera med de döda. En dag möter Odd en man som han inser är en länk till en övernaturlig ondska vars planer är att invadera staden. Anton Yelchin spelar rollen som Odd Thomas.

Oldboy - på DVD 23 april

Spike Lee tog chansen att göra en remake på Chan-wook Parks stilbildande "Oldboy" från 2003. Josh Brolin spelar huvudrollen som Joe Doucett, mannen som efter 15 år i fångenskap måste ta reda på varför han tillfångatogs och utkräva hämnd.

Big Bad Wolves - våren

Regissörerna Navut Papushado och Aharon Keshales krossar mallen i Israelisk film med thrillern som utsågs av Quentin Tarantino till årets bästa film. Efter en serie av bestialiska mord får pappan till ett av offren att gruva på hämnd.

Out of the Furnace - våren

Scott Cooper följer upp Oscarsbelönade "Crazy Heart" med historien om en fånge som försöker smälta in i sina nya omgivningar. Allt förändras när han blir förföljd av en person från hans förflutna. Woody Harrelson, Bradley Cooper, Casey Affleck och Christian Bale toppas rollistan.

Snowpiercer - våren

Joon-ho Bong ("The Host") gör här sin engelskspråkiga debut med Chris Evans, Tilda Swinton, Jamie Bell och Octavia Spencer i rollistan. Handlingen utspelas år 2031, där ett misslyckat experiment inleder en brutal istid och dödar allt levande, utom överlevarna på tåget Snowpiercer.

No Good Deed - 6 juni

Sam Miller (TV-serien "Luther") berättar historien om en före detta åklagare och hennes barn som släpper in en man i sitt hus. Den objudna gästen visar sig vara väldigt hotfull och hon blir tvingad att kämpa för sin överlevnad. Idris Elba och Taraji P. Henson spelar huvudrollerna.

Into the Storm - 15 augusti

Steven Quale ("Final Destination 5") regisserar katastroffilmen om en rad tornados som drabbar staden Silverton. Vi får följa händelserna genom stormjägares, äventyrslystna amatörers och modiga invånares videokameror. I rollistan hittar vi Richard Armitage, Jeremy Sumpter och Nathan Kress.

A Most Wanted Man - 19 september

Anton Corbijn följer upp "The American" med en filmatisering av John le Carrés roman. Handlingen utspelas i Hamburg, Tyskland och kretsar kring en mystisk, torterad man på flykt som anländer till stadens muslimska församling. Han är i desperat behov av hjälp att hitta sin avlidna fars ryska förmögenhet. Daniel Brühl, Philip Seymour Hoffman och Robin Wright ses i rollerna.

The Equalizer - 26 september

Antoine Fuqua ("Olympus Has Fallen") regisserar Denzel Washington och Chloë Moretz som handlar om en hemlig agentveteran på jakt efter förlåtelse för sina mörka gärningar. Han slutar sitt jobb och sätter ut en annons i tidningen som lyder: "Har du ett problem? Är oddsen emot dig? Ring The Equalizer!"

Gone Girl - 3 oktober

David Fincher har lagt remaken av "Män som hatar kvinnor" bakom sig och går vidare med filmatiseringen av Gillian Flynns roman. Handlingen kretsar kring Amy som försvinner utan ett spår. Polisen riktar misstankarna mot hennes man Nick, men trots att man är medveten om parets problem i förhållandet är man inte lika övertygad om han verkligen är en mördare. I huvudrollerna ser vi Ben Affleck och Rosamund Pike.  

Child 44 - 31 oktober

Daniél Espinosa följer upp Hollywood-debuten "Safe House" med en filmatisering av Tom Rob Smiths bok. Handlingen utspelas i Moskva 1953 och kretsar kring officeren Leo Demidov som börjar tvivla på samhället som försöker mörka ett barns död. Noomi Rapace, Joel Kinnaman, Gary Oldman och Tom Hardy hittar vi i rollistan.

Enemy - 2014

Denis Villeneuve passade på att spela in en film till med Jake Gyllenhaal ("Prisoners") och resultatet blev "Enemy". Handlingen kretsar kring en man (Jake Gyllenhaal) som bestämmer sig för att leta reda på sin dubbelgångare, efter att ha sett honom i en film.

Blood Ties - 2014

Guillaume Canet ("Små vita lögner") tog chansen att regissera Mila Kunis, Zoe Saldana, Marion Cotillard och Clive Owen i en film om organiserad brottslighet på 70-talet. Historien handlar om två bröder som befinner sig på varsin sida om lagen och gör upp om den organiserade brottsligheten i Brooklyn.

Borgman - 2014

Den holländske regissören Alex van Warmerdam regisserar en oförutsägbar historia som leker med fantasin. "Bogman" är en olycksbådande ankomst på de avstängda gatorna i förorten och hans närvaro förvrider fasaden hos ett arrogant par. Jan Bijvoet ser vi i huvudrollen som Camiel Borgman.  

Loft - 2014

Erik van Looy följer upp den belgiska filmen "Mördaren utan minne" med en otrohetshistoria med Karl Urban och James Marsden i huvudrollerna. Historien handlar om fem vänner som delar på en lägenhet för sina otrohetsaffärer. När en död kvinna hittas i lägenheten sätts vänskapen på prov.

Unforgiven - 2014

Japanske regissören Sang-il Lee gör en remake på Clint Eastwoods moderna westernklassiker "De skoningslösa" och förlägger handlingen till 1800-talets Japan. Ken Watanabe spelar en samuraj som har dragit sig tillbaka, men lockas tillbaka till hetluften när löfte om belöning utlovas.

MovieZines fem heta thrillertips:

Gone Girl

Big Bad Wolves

A Most Wanted Man

Child 44

Enemy

| 15 januari 2014 23:01 |