Big Bad Wolves (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En stökig machosnut, en rättshaveristisk pappa till en mördad liten flicka, och så lågstadieläraren som alla tror är den mest brutale seriemördaren i modern tid.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: BIG BAD WOLVES

Tajt spänning med humor
Kan en pedofilthriller vara rolig? Kan en israelisk film mäta sig med Hollywood? Det är inte så konstigt som det låter. Med "Big Bad Wolves" levererar filmduon Keshales & Papushado konstant spänning i en riktigt snygg, genreöverskridande film.

Det är inget att skämmas för om du aldrig sett en israelisk genrefilm. Det kan bero på att det inte fanns några, tills regissörsduon Aharon Keshales och Navot Papushado gjorde skräckisen "Rabies" år 2011. Nu är de tillbaka för att skaka om både den israeliska filmindustrin och resten av världen med "Big Bad Wolves". Något så udda som en komedi med pedofltema, eller tortyrporr med en dos humor.

Den märkliga blandningen funkar förvånansvärt väl. Det är i grund och botten en hämndthriller, som till stora delar utspelar sig i en mörk källare. Storyn tar sin början när en kidnappad flicka hittas brutalt mördad. En hårdför snut är övertygad om att den misstänkte, en lärare som fick släppas i bristen på bevis, är skyldig trots att han tiger som muren. En hämndlysten pappa planerar att ta lagen i egna händer, men tar sig vatten över huvudet när en serie oförutsedda händelser kommer i vägen.

Mer än så vill man inte veta. Överraskningarna längs vägen är en del av njutningen, liksom tonen som växlar mellan lättsam och nagelbitarspännande. Vem är det riktiga monstret i sammanhanget? Temat påminner om llika briljanta amerikanska thrillern "Prisoners", tänk dig den med några skratt för att lätta upp stämningen i den testosteronstinna miljön, utan att det för den skull blir fars och komedi av det hela. Som sagt, det är inte så himla märkligt som det låter...

Filmskaparna känns som den israeliska motsvarigheten till Mårlind & Stein: de kan sin filmhistoria och vet exakt vilka knappar de ska trycka på för att fånga publiken, och vilka rattar de sedan ska skruva på för att presentera något annorlunda och nytt. Jag är redan nyfiken på vad de ska göra framöver. För att vara deras andra långfilm är "Big Bad Wolves" rakt igenom en imponerande snygg och stilig rulle. Det tekniska, som musiken och fotot, sitter säkrare än i många amerikanska filmer.

Skådespelarna hör till några av Israels mest berömda - här finns bland andra Lior Ashkenazi och Shlomo Bar-Aba från Oscarsnominerade "Fotnot" - och "Big Bad Wolves" har redan prisats på landets motsvarighet till Guldbaggen. Det är en frisk fläkt i en filmnation som aldrig sett något liknande. 

Låt dig nu för Guds skull inte avskräckas av att språket är hebreiska. Då riskerar du att missa en av årets tajtaste och mest originella thrillers, av två filmskapare som kan gå hur långt som helst.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
AntonKane
Konkretisera gärna, du nämner ju ingen brist filmen besitter.
Slaffsy 2:0
En pajasfilm utan des like! Intressant början med ett bildspråk jag gillar! resten är bara en parad av SKIT! inte ett intressant spår efter det. Ni som tror ni sett något nytt har bara gått vilse i en labyrinth! Denna film är SKIT på alla plan! Stackare som tror ni sett något intressant!
22760
Jag förstår inte hur folk kan gilla denna filmen, vad i denna är bra? Dom är i en källare i stort sett hela filmen, ingen direkt bra tortyr iheller som tex Hostel filmerna, ingen direkt spänning iheller och mixen mellan grymhet och komedi passar inte alls i filmen.

Denna filmen är en klockren 1:a av 5 möjliga, ska ni se en film på detta tema som i alla fall är spännande så kolla på Prisoners
Visa fler (9)

Veckans populära filmer

Visa fler