The Loft 2014

Thriller
USA
103 MIN
Engelska
The Loft poster

Synopsis

Fem gifta män går samman och köper en lyxig penthouse-våning. Syftet är att ha en hemlig mötesplats där de kan leva ut sina sexuella fantasier precis hur de vill utan att avslöjas. Men de ljuva fantasierna blir snart en mardröm när de finner en okänd död kvinna lägenhetens säng. En av dem är helt klart inblandad i kvinnans död, men vem? Vänskap förbyts snabbt till misstro som tar fram deras sämsta sidor.
Ditt betyg
2.3 av 55 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Loft
Biopremiär
20 juni 2015
DVD-premiär
19 oktober 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Längd

Recensent

Nils Karlén

19 juni 2015 | 10:00

Poänglös sexistisk b-thriller

Det här med sexiga thrillers blir ibland lite löjligt. Premissen för b-filmen "The Loft" är ungefär lika fyndig som en 23-årig Paradise Hotel-douchebag. Visserligen ganska snygg, men extremt tröttsam att spendera ett par timmar med.
Fem gifta och hyfsat framgångsrika män lever den amerikanska drömmen. De har vackra och hängivna fruar, fina lägenheter och feta löner. Men något saknas. Spänning och utsvävelser! Den hunkige arkitekten i gänget kläcker idén att de ska dela på en lyxvåning, titelns The Loft, för att där dra hem allehanda erövringar och förlusta sig utan att behöva bekymra sig om kreditkortsräkningar och annat krångel.  För vad kan vara smartare än att köpa en svindyr våning med polarna för att dra hem tjejer till?

Redan här börjar man förstå filmens totala brist på rimlighet, och dess i ärlighetens namn, ganska infantila tilltal. Men försöker man göra en fattigmans Hitchcock för Moore-läsande 20-åringar kanske det inte står högst på listan, vad vet jag. 

Hur som helst – till en början går det bra. Gängets ledargestalt, arkitekten Vincent (Karl Urban) drar in även de tveksamma i gänget in i de karnala lustarnas förlovade land. Det liggs hejvilt, blinkas konspiratoriskt på de gemensamma familjemiddagarna och fruarna anar ingenting. De lever bro-drömmen! Men säg den lycka som varar. Innan de hinner säga flaskpost hittar de en naken och mycket död ung kvinna i deras gemensamma kärleksvåning. Vem är hon? Hur hamnade hon där? Och framförallt – vem mördade henne?

Det här är startpunkten på det som regissör Erik Van Looy antagligen vill kalla för ett modernt kammarspel i sann vem-är-mördaren-anda. Det skriks, rycks i håret, knuffas och grälas när de fem männen gemensamt försöker lösa situationen de hamnat i. Ena stunden pekar spåren mot strulpellen i gänget, för att i andra peka ut någon helt annan. Vi kastas än hit och dit, men aldrig blir det särskilt intressant för det. Helst av allt sittar man där och hoppar att polisen ska dyka upp och arrestera hela bunten så man slipper se mer av de här gnällspikarna till chauvinister (det finns för övrigt knappt en sympatisk gestalt i hela filmen). Men nej, det är att hoppas på för mycket. Och när man börjar ana en twist som kanske sätter filmens hela Bingo Rimér-ideologi i ett annat skimmer så blir man lika direkt besviken.

Ensemblen leds av Karl Urban (som den omoraliske hunken Vincent) och James Marsden (den godhjärtade hunken Chris). Wentworth Miller från "Prison Break" spelar den grå revisortypen Luke och Eric Stonestreet gör den extremt osympatiske mansgrisen Marty. Den felande länken är Matthias Schoenaerts som Philip, gängets bad boy och allmänna loser. De är ok, även om det är mycket svårt att se att gruppen skulle ha någon kemi överhuvudtaget. Fruarna... ja fruarna håller sig på sin kant och är endast statister i dramat och får inte många repliker. Det här är en film som definitivt inte klarar Bechdeltestet.

Nu är det inte uselt rakt igenom. Fotot är hyfsat snyggt, stämningen är stundtals lagom mysigt thrilleraktig och Karl Urban är rätt kul att se på. Men i slutändan är det här en onödig sexistisk b-film som knappast gör någon glad. Likt en solbränd, muskulös douchebag med taskig kvinnosyn som köpt glasögon av fönsterglas och läst en bok av Camilla Läckberg – är "The Loft" en film som lever i villfarelsen att den är smartare än vad den är.
| 19 juni 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
En välgjord thriller med massa tvister, sånt gillar vi:) Ett gäng gifta män skaffar i smyg en extra lägenhet mitt istan för sina hemliga sexmöten och affärer, men när en okänd kvinna hittas död och fastbunden i sängen, kommer alla männens dåliga sidor fram, vem är förövaren? Vem har lämnat ut en nyckel till deras hemliga oas? Hur ska dem förklara detta till sina fruar? Tusen frågor där mer och mer saker kommer upp till ytan när dem försöker nysta upp vad som hänt, en riktigt klassiska thriller i 90-tals anda :) Betyget blir en godkänd 3a.. Cast:Karl Urban, James Marsden, Wenthworth Miller mfl.. AAA
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu