Into the Storm 2014

Drama Thriller
USA
89 MIN
Engelska
Into the Storm poster

Synopsis

Katastroffilm om en rad tornador som drabbar staden Silverton under ett dygn. Vi får uppleva katastrofen genom professionella stormjägare, äventyrslystna amatörer, modiga invånares ögon och skakiga videoinspelningar.
Ditt betyg
2.2 av 97 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Into the Storm
Biopremiär
13 augusti 2014
DVD-premiär
15 december 2014
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Warner Bros
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

8 augusti 2014 | 10:00

Häftiga effekter och inte så mycket mer

"Into the Storm" är filmen som blåste all sin kosing på specialeffekter, och fick inget över till att anlita en vettig manusdoktor eller publikdragande namn i rollerna. Det visuella spektaklet imponerar, men lyckas bara med nöd och näppe rädda en amatörmässig ursäkt till film.
Moder Natur är en bitch. Och en tacksam skurk i filmsammanhang. Väderfenomen har tidigare ställt till det för karaktärerna i "Twister", "Den perfekta stormen" och "The Day After Tomorrow", för att nämna några titlar. Ibland är hajar inblandade. Men upplägget är ofta lika storslaget som enkelt: sätt några vanliga människor mitt i århundradets orkan, och se vad som händer.

Karaktärer är dock inte det mest centrala i "Into the Storm", därav får vi dras med ett gäng som verkar ha skapats under första lektionen på en amatörkurs för manusförfattare. Här finns grabben Donnie som är tonårssur på pappa som aldrig finns där för honom. Här finns den pressade dokumentärfilmaren Allison, som jagar stormar med filmkamera men vill egentligen bara hem till sin lilla dotter. För den komiska reliefen: några rednecks som försöker bli Youtubestjärnor. Plus ytterligare några bleka karaktärer spelade av oinspirerade skådisar. 

Av oklar anledning envisas alla med att filma sin omgivning, hela tiden, för den här regissören fick aldrig sitt PM om hur en found-footage-film ska göras så att man köper det.

Vad som naturligtvis lockar med "Into the Storm" är de massiva tornados som historier kretsar kring. Man försöker inte ens sälja in filmen med några stora namn (risken är att du knappt känner igen den mest kände, Richard Armitage, som annars springer runt i helskägg och duckar undan helt andra faror i "Hobbit"-filmerna). Nä, här handlar det om effektporr för hela biobiljettspengenen där oförutsägbara stormar sliter med sig allt ifrån skolor och långtradare till flygplan. Det är ett spektakel som inte skäms för sig, man önskar sig bara en 4D-bio där det skulle blåsa och stänka vatten även på publiken. Närmare stormens öga än så kommer man inte, förrän man har oturen att möta på den riktiga varan. 

Steven Quale ("Final Destination 5") har arbetat sida vid sida med James Cameron i 25 år. Som second unit-regissör på det mesta från "The Abyss" via "Terminator 2" och "Titanic" till "Avatar" lär han ha plockat upp några tricks från proffset. Quale borde därmed göra betydligt vassare filmer vid det här laget. Till hans försvar går det att säga att effekterna, trots allt, sällan går over-the-top. Han blandar digitalt med mycket praktiska effekter, så när hus faller som en kortlek och bilar flyger omkring känns det lite mer äkta.

Man ser kanske inte en katastroffilm för Oscarsvärdigt skådespeleri, men tänk tillbaka på de bästa filmerna i genren och det handlar i slutändan alltid om samma sak. Karaktärer, karaktärer, karaktärer. Utan verkliga personer som man faktiskt bryr sig om, spelar det ingen roll hur mycket det än blåser och drar. Här har både regissör, manusförfattare, castingansvarig, ja hela bunten ignorerat publikens krav på någon slags substans som skulle kunna knyta ihop de effektladdade scenerna. 

Men hur ambitiöst och imponerande det än är emellanåt, är "Into the Storm" inte mycket mer än en showreel för en CGI-byrå som fått dille på destruktion. 
| 8 augusti 2014 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
Vill ni se min videorecension kan ni klicka på nedan länk. https://www.youtube.com/watch?v=C5jUqXEx4ew En liten stad i Oklahoma drabbas av den värsta stormen någonsin. En liten grupp människor med olika agendor slår sig samman för att överleva stormens värsta timmar… Hm… var detta en remake av ”Twister”…? Bra var det i alla fall inte! Vart ska jag börja… Jag trodde att den här filmen skulle vara som ögongodis med snygga effekter och ok skådespeleri. Istället så fick jag ok effekter och dåligt skådespeleri… Allt i den här filmen hade jag sett förut. scenerna med alla effekter påminde till stor del om scener ur bl.a ”2012″, ”The Day After Tomorrow” och ”TWISTER”. Samtidigt som att handlingen kändes som att den var tagen mestadels från ”TWISTER”. Filmen kretsade kring stormjägarna som var den dominerande story-linen, men handlade också om en rad andra karaktärer. Dock så var manuset så pass ruttet att det kändes som att skådespelarna bara fjantade runt och blev pinsamma, vilket i sin tur ledde till att jag inte brydde mig ett !”#€% om någon som var med i filmen. Sen så kändes allting överlag grymt överspelat/underspelat vilket i kombination med det kassa manuset verkligen ledde till ”skämskudde-mode” Sen så kändes det som att skaparna av ”Into the storm” inte riktigt kunnat bestämma sig för om det skulle vara en vanlig spelfilm eller om det skulle vara en film som var filmad av karaktärerna på plats…? Detta var någonting som jag började fundera på vid ett par tillfällen och när detta stal mitt fokus från filmen så insåg jag verkligen hur medioker den i själva verket var. På grund av filmen hade en början, en mitten och ett slut så får filmen ett ”G”. Sen för att effekterna var ok så får ”Into the Storm” ett litet ”+” i kanten. Betyget blir ett starkt G+ och den här filmen kommer med stor sannolikhet vara med på ”årets sämsta filmer 2014-listan”
Läs mer