The Fifth Estate (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Filmen om hur webbplatsen Wikileaks kom till, växte och fick ett enormt inflytande. Vi får följa Wikileaks grundare Julian Assange och hans tidiga anhängare och kollega Daniel Domscheit-Berg och hur framgången ledde till en spricka mellan de två vännerna som var omöjlig att reparera.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE FIFTH ESTATE

Politiskt slagfält skildras med extremism
Nu kommer filmen om världens kändaste whistleblower, nätaktivisten som på hemsidan WikiLeaks publicerade hemligstämplade dokument. "The Fifth Estate" träffar rätt i Assange akilleshäl men nja, man gör sig inte en otjänst om man missar denna dramathriller.

Filmvärldens Julian Assange-vurm har i år utgjorts av Alex Gibneys dokumentär "We Steal Secrets - The Story of Wikileaks" och i väntan på att huvudpersonen själv kommer med svar på tal i den egenproducerade "Mediastan" får vi nöja oss med "The Fifth Estate", en variant av sanningen bakom servernörden där vår alldeles egna Alicia Vikander får glänsa en aning.

Den nästan helgonförklarade britten Benedict Cumberbatchs välgång lyser med sin närvaro på biorepertoarerna, det kan ingen ha missat, och han håller tveklöst en position som en av Hollywoods hetaste skådespelare. I "The Fifth Estate" förstår vi varför men kastas in i ett politiskt slagfält som skildras med otrolig extremism. Den vithåriga australiensaren utmålas som både lögnaktig och ignorant; en man som riskerade andra människors liv och brydde sig mer om sitt ego än att kämpa för öppen, transparent information och att granska statsmakten. Det ena utesluter inte det andra men som personporträtt och journalistiskt arbete är filmen extremt vinklad vilket är vad som förargar mest.

Filmen bygger på medarbetaren Daniel Domscheit-Bergs (spelad av Daniel Brühl) bok "Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World's Most Dangerous Website" och "WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy". Den alternerar mellan hackerexperternas kodning i cyberrymden på något tillhåll i Berlin, och Vita huset-skräll och visar hur de med hjälp av källor gjorde historia och synliggjorde övergrepp mot civila i Afghanistan, läckte information om Julius Baer-bankens bedrägerier och fick The Guardian samt The New York Times att trycka massupplagor om nyheterna.

Regissören Bill Condon ("The Twilight Saga: Breaking Dawn", "Dreamgirls") tycks ha försökt att gå i Facebook-filmens rakt nedstigande led genom att tjusa till entreprenörernas febrila aktiviteter med en bluescreen-chatt som blir ett med internetmediegenierna.

Assange själv har kallat "The Fifth Estate" för propaganda och en anti-WikiLeaks film. Mark Zuckerberg hade även han, i sin fulla rätt, invändningar över hur han porträtterades i "The Social Network" men filmen led inte av problematiken att sträcka sig över ett alldeles för långt tidsspann. "The Fifth Estate" tar oss från organisationens tidiga dagarna (och även snuttar från barnaåren) till den nuvarande situationen på Ecuadors ambassad i London.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
Marcus
Utan att veta exakt vad som stämmer och inte i den här skildringen så tycker jag att det var en underhållande och bra film, härligt tempo! Bra skådespelare också.
magiul
Grundregeln är väl att aldrig döma folk efter vad en film säger, då film är fiktion vars syfte är att underhålla, inte berätta sanningen.
#cageisbeautiful
Wikileaks har gått ut o sagt att mycket i denna film är fiktion och att de själva har inget med den att göra. Dvs döm inte wikileaks efter något som händer i denna film
Visa fler (3)

Veckans populära filmer

Visa fler