Odd Thomas (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Filmatisering av Dean R. Koontz  roman där den unge Odd Thomas kan kommunicera med de döda i den lilla Kaliforniska ökenhålan där han bor. En dag möter han en mystisk man och genom sin förmåga inser Thomas att mannen är en länk till en övernaturlig ondska som snart kommer att invadera staden.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ODD THOMAS

Farligt nära kalkongränsen
Stackars Anton Yelchin. Han är en begåvad skådespelare men får här kämpa med en tramsig film som tar sig själv på för stort allvar, pajig dialog, datoranimerade effekter, en usel motspelerska och regissören bakom "Van Helsing". Underhållande ja, men inte direkt en Oscarsvinnare...

Tänk om den lille pojken som såg döda människor i "Sjätte sinnet" växte upp och blev actionhjälte? Det är väl ungefär hur man kan sammanfatta den här röran, signerad Stephen Sommers ("G.I. Joe", "Van Helsing") efter en roman av Dean R. Koontz. Ni hör ju redan där - det är ungefär som om Michael Bay skulle försöka filma en Stephen King-historia.

Nåväl, fullt uselt är det inte riktigt. Till filmens fördel så spelar begåvade Anton Yelchin huvudrollen. Han känns nog igen av de flesta från de nya "Star Trek"-filmerna samt "Terminator Salvation" men har även gett prov på talang i smalare filmer som "Like Crazy" och "The Beaver". Här spelar han den typ av tonårshjälte han gjorde i "Fright Night", sådär lagom sympatisk men smånördig.

Hans titelkaraktär är en småstadskock med förmågan att se spöken som inte kan kommunicera men ger Odd Thomas ledtrådar om vem som är skyldiga till deras öden. Vår hjälte kan även se s.k. "bodacher", datoranimerade varelser som flockas kring död som flugor till hästskit. När dessa börjar dyka upp i mängder så inser O.T. att något hemskt är på G och att han måste använda sina förmågor för att lösa fallet.

Problemet här är en film som tar sig själv på för alldeles stort allvar. Det finns utrymme för humor men med alla monster, spöken, parallella världar, digitala effekter och andra fantasytypiska element så blir det helt enkelt för tramsigt. Dialogen är dessutom pajig, karaktärerna platta och twistarna förutsägbara. Det är inte lika illa som "R.I.P.D." men dess direkt-på-DVD-öde i Sverige är förståeligt.

Men underhållande är det ändå. Här finns några härligt saftiga äckeleffekter (min förkärlek till 1980-talsskräck får utlopp i en "Creepshow"-inspirerad sekvens) och några skönt udda detaljer, som det i sammanhanget underliga användningen av countrymusik. Yelchin gör sitt bästa och Willem Dafoes närvaro piggar alltid upp.

Även om det är en snabbt glömd film så går den an. Tyvärr har man den dåliga smaken att åka snålskjuts på "Ghost" i en tam upplösning. Och Addison Timlin ("Californication") som huvudkaraktärens flickvän är kanske den värsta typen av "snygg skådespelerska med ett enda ansiktsuttryck". Det är farligt nära kalkongränsen och förhoppningar om en "Odd Thomas 2" lyser med sin frånvaro.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Gomer Pyle
Kass dialog, ruttna skådisar och billiga effekter. Det här höll ungefär samma klass som ett avsnitt av Ghost Whisperer. Läs böckerna om Odd Thomas istället.
Blixt
Jag vet inte riktigt hur recensenten anser att den, filmen alltså, tar sig själv på för stort allvar. Den har en skön lättsam ironisk ton över varje scen och känns aldrig riktigt seriös. Att Odd sedan pratar allvarsamt om varje händelse, hur bisarr den än ter sig är väl en form av humor i sig själv. Det borde jag veta, för det är precis så som jag och mina vänner ofta för diskussioner om de best dumma ämnen, kanske är det just därför som jag uppskattar filmens humor. För mig är detta en ganska stabil 3:a.
Douglas_Sthlm
Filmen var glättig och Disney-isch trots en del våldsamheter. Lättsmält och klämkäck fantasy som påminner om Jumper, Chronicle, Final Destination och John dies at the end. Funkar troligen bättre på yngre publik då handlingen kantades av smartass repliker och klyschiga punsch lines. Men jag föll för det rappa tempot och den delvis täta berättartekniken. Minus för urusla CGI explosioner. 2 halvstarka av 5.
Visa fler (1)

Veckans populära filmer

Visa fler