Film

Skribent

Andreas Samuelson

7 juli 2019 | 12:00

De 25 mest skrämmande rysarna från 2010-talet

2010-talet når sitt slut och skräcknördar kan med stolthet se tillbaka på ett årtionde som erbjudit både mycket nytt samt nostalgiskt att skrämmas med. Här är de 25 bästa skräckfilmerna från 2010-2019.
Skräckgenren har alltid haft sina hög- och lågsäsonger men knappast sedan 1970-talet har så många sevärda rysare levererats som nu. Vi har skämts bort med både färska original, förvånansvärt originella uppföljare och nyinspelningar samt banbrytande regissörer som Jordan Peele, Ari Aster och Jennifer Kent. Här är de 25 filmer som skrämde oss mest under 2010-talet.
 
 

Insidious (2010)

 
James Wan och Leigh Whannell, teamet bakom ”Saw”, lånade friskt från klassiska spökfilmer och skrämdes på gammeldags vis med den här rysaren om en familj som flyttar in i drömvilla men ser sin tillvaro hotad av elaka demoner.
 
 

We Are What We Are (2010)

 
En familjs patriark avlider och de tonåriga barnen tvingas fortsätta sätta mat på bordet – i detta fall människokött! Mexikansk, mindre känd men desto mer sevärd lågbudgetthriller som är annorlunda från andra filmer på temat.
 
 

The Cabin in the Woods (2011)

 
Joss Whedons kärleksfulla hyllning till skräckgenren är en kul, blodig och oförutsägbar popcornrulle med gott om twistar och glimt i ögat. Fem ungdomars fest i en öde stuga i skogen förvandlas till ett blodbad.
 
 

You’re Next (2011)

 
Dysfunktionell familj attackeras av maskerade mördare under en spänd återförening. De får dock rejält motstånd av familjens nykomling, en tuff överlevnadsexpert. Livfull, spännande variant på thrillers om invaderade hus.
 
 

The Pact (2012)

 
Underskattad, ovanligt lyckad lågbudgetrysare med effektiv, oförutsägbar spänning. En kvinna undersöker sin systers försvinnande och inser sakta men säkert att deras döda mors hem är hemsökt av ett okänt väsen.
 
 

Sinister (2012)

 
Kriminalförfattare med familj flyttar till hus där de förra ägarna blev brutalt mördade. På vinden flera filmer som dokumenterar en serie bisarra familjemord. Genuint skrämmande film som sätter den råa, ruggiga stämningen redan i den tysta inledningen.
 
 

The Conjuring (2013)

 
Snygg, otäck och (påstått) verklighetsbaserad spökskräck (den första av många) om paret Lorraine och Ed Warren, utredare av övernaturliga händelser. Denna följer deras mest svårlösta fall när de hjälper en familj som flyttat in i ett hemsökt hus.
 
 

Mama (2013)

 
Två unga systrar uppfostras av en mystisk, spöklik varelse i skogen och när de hittas och tas om hand av sin farbror och hans flickvän så följer den svartsjuka kvinnan med på köpet. Kuslig rysare med välgjorda effekter och imponerande skådespelare.
 
 

The Babadook (2014)

 
Jennifer Kents regidebut är en intelligent, annorlunda och ofta skrämmande film med fler lager än man först anar. En ensamstående mamma kämpar med både sorgen efter sin döda man och det mystiska monster hennes son påstår lurar i huset.
 
 

Creep (2014)

 
En videofotograf anställs av döende man för att dokumentera dennes sista ord. Snart blir det uppenbart att allt inte står rätt till hos klienten. Improviserad, oförutsägbar och ruggig – men inte utan humor – som gör sig bäst i sällskap med sin uppföljare.
 
 

Housebound (2014)

 
En förkärlek till äldre skräckklassiker i kombination med personlig stil och svart humor ger den här nyzeeländska pärlan en välförtjänt plats på listan. En kriminell kvinna döms till husarrest hos sin knäppa mamma som tror att deras hus är hemsökt.
 
 

Baskin (2015)

 
Fem poliser svarar på ett nödsamtal i en mytomspunnen småstad och hamnar i vad som närmast kan beskrivas som helvetet. Unik, surrealistisk och förvånansvärt poetisk mardröm från Turkiet liknar inget du någonsin sett.
 
 

Bone Tomahawk (2015)

 
Lovande regidebut för S. Craig Zahler som kombinerat västern och skräck i ett imponerande, våldsamt hantverk. Kurt Russell är 1890-talssheriffen som leder ett gäng volontärer för att rädda tre lokalbor som kidnappats av kannibalistiska grottindianer.
 
 

It Follows (2015)

 
Tonåringars sexuella aktiviteter leder till att de letas upp – och dödas – av ett ondskefullt väsen. Subtil, intelligent rysare erbjuder en påtagligt obehaglig atmosfär och en träffsäker metafor kring stigmatiseringen kring sex och könssjukdomar.
 
 

The Witch (2015)

 
Obehaglig, lågmäld rysares prioritering av paranoia och symbolism lyfter denna förstklassiga film över sin genre. I 1600-talets New England anklagas dottern i en bondefamilj för häxkraft när familjens spädbarn försvinner.
 
 

Don’t Breathe (2016)

 
Tre kriminella ungdomar försörjer sig på inbrott och tror att deras nästa offer – en ensam, blind man – blir ett lätt byte. De kunde inte ha mer fel. Smart thriller utvecklas med perfekt tempo till en intensiv, klaustrofobisk katt-och-råtta-lek.
 
 

Raw (2016)

 
Obehaglig, magstark, fransk-belgisk rysare med intressanta teman om systerskap, sexualitet och prestationsångest. Vid invigningsritualen på en veterinärskola tvingas en vegetarian äta kött – och snart utvecklas ett begär att äta mänskligt.
 
 

Train to Busan (2016)

 
Vid ett expresståg mellan Seoul och Busan upptäcker passagerarna att en zombieepidemi sprider sig – både utanför och ombord på tåget. Sydkoreas första apokalyptiska zombieaction har välutvecklade karaktärer, svettig action och stark samhällskritik.
 
 

Under the Shadow (2016)

 
Stark rysare skildrar kvinnors utsatthet i krig i en traditionell spökhistoria som fokuserar på karaktärsutveckling. I Iran 1988 tvingas en kvinna ensam ta hand om sin unga dotter och hotas av både bombattacker och något okänt väsen i huset de bor i.
 
 

Det (2017)

 
Sju barn inser att ett monster i skepnad av en clown hotar småstaden de bor i och att de är de enda som kan stoppa det. Stämningsfull, välgjord och kuslig filmatisering av Stephen Kings roman med Bill Skarsgård väl rollsatt som Pennywise.
 
 

Get Out (2017)

 
Komikern Jordan Peeles regidebut är en extraordinär thriller om ras- och klasskillnader i samhället. En afro-amerikansk man är paranoid inför att träffa sin vita flickväns föräldrar och ett besök hos dem på landsbygden förvandlas gradvis till en mardröm.
 
 

Terrified (2017)

 
En polis och några utredare av paranormala fenomen förstå vad som försiggår i ett förortsområde i Gran Buenos Aires. Intensiv rysare från Argentina med tillräckligt effektiva skrämselmoment för att hålla nerverna på spänn fram till slutet.
 
 

Hereditary (2018)

 
Unik, subtil psykologisk rysare bygger med små, effektiva medel upp en obehaglig stämning som briserar i den skrämmande upplösningen. En kvinna upptäcker att hennes mors mörka hemligheter kan gå i arv till hennes egna barn.
 
 

A Quiet Place (2018)

 
I en värld med drastiskt minskad befolkning försöker ett par skydda sina barn från mystiska monster som enbart reagerar på ljud. John Krasinskis ovanliga men effektiva bidrag till genren är en intensiv, spännande rysare med en sympatisk familj i centrum.
 
 

Us (2019)

 
Jordan Peeles andra film i registolen finner nya sätt att använda invaderade hem för våldsam skräck och tänkvärda metaforer. Lupita Nyong’o är dessutom suverän som mamman vars semestrande familj hotas av ett gäng dubbelgångare.
 
Vilka är dina favoritrysare från 2010-talet?
| 7 juli 2019 12:00 |