Sinister 2012

Skräck Thriller
USA
109 MIN
Engelska
Sinister poster

Synopsis

Ellison skriver romaner baserade på verkliga brott. För att leva upp till sin senaste succé söker han en riktigt bloddrypande historia. På bakgården till ett hus har en familj hängts och Ellison köper huset - utan att berätta anledningen för sin familj. På vinden hittar han en låda med super8-filmer från de förra ägarna - lyckliga familjebilder som snabbt upplöses i glimtar av bottenlös ondska. När han väl startat filmprojektorn finns det ingen återvändo.
Ditt betyg
3.3 av 832 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

24 november 2012 | 01:30

Skräckis som lämnar avtryck

Det är inte lätt att hitta skräckfilm som känns fräsch och läskig nuförtiden. Och nej, "Sinister" är inte den originellaste filmen i genren. Men här finns ett genialt skrämmande upplägg som mynnar ut i en riktigt obehaglig stämning och några effektiva skrämselscener.

Kusliga barn, spöken i hus och upphittade hemmafilmer har använts till leda i skräckgenren. Här har man kombinerat elementen i en ganska klassisk story om den misslyckade författaren (här Ethan Hawke) som tänker ge sin karriär en sista chans, och söker inspiration i ett nytt hus dit han flyttar sin familj. Tanken är att skriva en bok om mordet på den familj som bott där innan, och på vinden hittar han en låda innehållande super8-filmer. När han börjar titta på filmerna gör han en fruktansvärd upptäckt som kommer att sätta både hans eget och hans familjs liv i fara.

På ytan ser "Sinister" ut som hundratals liknande rysare. Och visst finns det delar och detaljer av filmen som vid första anblick kan avfärdas som trötta klyschor. Men filmen lyckas trots allt med sitt huvudsyfte: att skrämmas. Man sätter den skrämmande, brutala tonen redan i inledningsscenen och hemmafilmerna - som trots våldet lägger fokus på långsam, krypande atmosfär - är av typen som sätter sig på hjärnhinnan och envist klamrar sig fast. Det är en film som får mig att rysa, hoppa till och bli ordentligt rädd.

Som så ofta i filmer med ett mysterium som ska lösas så är förklaringen något av en besvikelse, och kanske inte helt oförutsägbar. Men å andra sidan backar man inte för det övernaturliga och svårförklarade. Allt serveras inte på silverfat och man dumförklarar inte publiken.

Att Hawke spelar huvudrollen gör inte saken värre. Han är en duktig skådespelare som inte riktigt fått det utrymme han förtjänar i Hollywood (och kastas ofta bort, som i "Daybreakers"). Här känns han helt rätt avdankad, halvt alkoholiserad man som slits mellan framgångsdrömmar och rollen som familjeman. Även om (kanske några för) många scener går ut på att undersöka mystiska ljud i mörkret (som vanligt i sådana här filmer glöms lysknappen ofta bort) eller stirra förskräckt på diverse otäckheter som spelas på vita duken - men han gör det bra och underspelar effektivt.

"Sinister" håller inte samma kvalité hela vägen och är klart mycket ruggigare i början när det är oklart vad som ligger bakom de hemska morden. Men man är knappast bortskämd med läskig skräckfilm dessa dagar, särskilt sådana som inte bygger på tidigare filmer eller historier, så när denna otäcking hugger tag, ruskar om och lämnar ett skakigt avtryck så är det bara att buga och tacka för skräckupplevelsen.

| 24 november 2012 01:30 |