You're Next 2013

Skräck Thriller
USA
96 MIN
Engelska
You're Next poster

Synopsis

Familjen Davis ses inte så ofta längre, men nu har hela familjen med sina respektive samlats för att fira föräldrarnas bröllopsdag. Stämningen är som den brukar vara vid framtvingade familjesammankomster, aningen spänd.

Men det blir snabbt värre. Just denna helg härjar en grupp sadistiska mördare i området och de har redan röjt undan grannarna. Vem döljer sig bakom mördarnas masker? Vad vill dom? Och vem blir deras nästa offer? Både mördarna och familjen överraskas av en av familjemedlemmarnas hemliga talang för självförsvar...
Ditt betyg
2.8 av 427 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
You're Next
Biopremiär
15 november 2013
DVD-premiär
2 april 2014
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

1 oktober 2013 | 12:01

Skräck som levererar

Det märks att "You're Next" är gjord av folk som älskar skräck. Det är sällan man ser en film i genren som så briljant lyckas kombinera splattervåld, spänning och befriande humor. Och dessutom ha en story!

Fantasin tryter ofta hos moderna skräckfilmsskapare. Är det inte en remake/sequel/prequel så är det ännu en variation på ett välbekant tema där utsatta offer jagas av tortyrmördare, dreglande zombies, alienmonster, etc.

"You're Next" är inledningsvis inget undantag. Mystiska, sadistiska husinkräktare har vi sett en hel del av de senaste åren, senast i den rätt menlösa "The Purge". Mördare med en okänd agenda som på mest brutala sätt har ihjäl ett gäng intet ont anande gäster. 

Men sedan blir vi påminda om upphovsmakarnas förmåga. Både regissören Adam Wingard och manusförfattaren Simon Barrett (som även spelar en biroll) har inte bara gett skräckfilmen ett rejält uppsving på sistone med främst "V/H/S"-filmerna utan är även uppenbart hopplöst nördiga fans av genren. Vilket märks.

För i historien om en familjeåterträff som våldsgästas av maskerade finns både utstuderat splattervåld, intensiv spänning, några ruggiga skrämseleffekter, välskrivna karaktärer, svart humor och mer eller mindre subtila, respektfulla referenser till klassiker (i en rafflande sekvens lånar man från både "Nattens ögon" och "Fönstret åt gården").

En klassisk ingrediens som får en ordentlig uppgradering är den hårdhudade hjältinnan som ger förövaren en dos av sin egen medicin. Här spelas hon av australienskan Sharni Vinson (ljusår från förra biorollen i "Step Up 3") och sparkar röv så alla möjliga kroppsvätskor sprutar. Hon har mer gemensamt med Sigourney Weaver i "Alien" och valfri manlig actionhjälte än de många hjälplösa våp som ofta figurerar i skräckfilm.

Halvvägs in i filmen höjer man nivån och utvecklar storyn. Detaljer som känts konstiga får förklaringar, rollfigurerna (de som fortfarande lever) får mer kött på benen. Vi närmar oss med stormsteg och ett fantastiskt tempo en vild final. Filmens twistar är möjligen aningen förutsägbara men det är å andra sidan ingen Christopher Nolan-film vi talar om.

Det är sällan som en skräckfilm så uppenbart varit gjord av skräckälskare som vet vad de håller på med. Som lyckas vara både otäck, spännande, våldsam och rolig på samma gång. Vissa malplacerade, fåniga repliker och logiska missar kan vi leva med. Det här en skräckis som levererar. Man bugar och tackar.

| 1 oktober 2013 12:01 |