A Quiet Place 2018

A Quiet Place poster

Synopsis

En familj lever på en gård under total tystnad, på grund av hotet från ett övernaturligt väsen som attackerar vid minsta ljud.
Ditt betyg
3.6 av 88 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
A Quiet Place
Biopremiär
6 april 2018
DVD-premiär
20 augusti 2018
Digitalpremiär
6 augusti 2018
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Paramount Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

2 april 2018 | 11:00

Personer med svagt hjärta bör titta åt ett annat håll!

"A Quiet Place" är en riktigt ryslig rysare. Så pass att jag knappt vågar annat än viska flera dagar efteråt. Filmen är regisserad av John Krasinski som dessutom spelar en av huvudrollerna mot sin fru, Emily Blunt. Det är välspelat, sinnessjukt spännande, gripande och riktigt jäkla otäckt hela tiden.
Med nerver på helspänn från början till slut och däremellan berörd till tårar, sitter jag orörlig och vågar knappt andas. Detta är en fasligt intensiv rysare som verkligen vet hur den ska skrämma och gripa tag i sina åskådare.

Handlingen utspelas i en till synes stillsam, eller åtminstone tyst, postapokalyptisk värld där enorma rovdjur ätit upp de flesta människorna. De få som har överlevt har gjort det för att de varit just tysta.
 Monstren i filmen är blinda får vi snart veta, men hör däremot extremt väl. Ett litet pip triggar igång deras rovlystnad, med potentiellt blodbad som följd.

Vi får följa en familj med mamma, pappa och tre barn. De har lärt sig att smyga och vet hur man tar sig igenom en dag utan att låta. Dottern är döv, så familjen har alltid kommunicerat med teckenspråk, vilket antagligen räddat livet på dem och fortsätter göra det.

Dialogen är av nämnda anledningar sparsam, medan blickarna uttrycker desto mer. Dessa är, tillsammans med tystnaden otroligt talande. Allting känns mer, blir lite värre och lite farligare, när man hör mindre. 


Samtliga skådespelare övertygar starkt. Regissören John Krasinski, Emily Blunt och deras filmbarn Millicent Simmonds och Noah Jupe yttrar samtliga väldigt trovärdigt sina känslor, sin rädsla, oro och omsorg om varandra, och det alltså i princip helt utan ord.

”A Quiet Place” börjar som ett hyfsat klassiskt thrillerdrama, men utvecklas snart utan pardon till en psykologiskt intensiv och brutal rysare som inte ger många tillfällen till andhämtning.
 Den borde föregås med varningstext av typen: "Personer med svagt hjärta, klena nerver, som är gravida eller allmänt hispiga, bör titta åt ett annat håll". Jag är inte gravid och mitt hjärta var vid senaste kollen i bra skick, dock undrar jag nu…

Missförstå mig rätt. Det här är verkligen en rysare i min smak! Den attackerar lika smygande som karaktärerna i den rör sig, för att sedan med fullt ös skrämma skiten ur mig. Och jag älskar det! Det är intensivt från start, även om filmen börjar ganska lågmält. Spänningen forceras dock snabbt och det blir vad det lider så laddat att man till sist hör hjärtan dunka i salongen. Det blir även rätt våldsamt, men hela tiden med finess. Det är inget frosseri i blod och de groteska spindellika monstren som vi får bekanta oss med är aldrig i direkt fokus, vilket jag uppskattar. Jag är smått allergisk mot enorma odjur och tycker att hot som inte nödvändigtvis är i bild skrämmer mycket mer. 


John Krasinski har inte tidigare direkt övertygat som regissör. Här visar han en helt annan kaliber och vet exakt vilka strängar som ska spelas på. Och jag hoppas nu på mer ifrån honom.

”A Quiet Place” handlar om överlevnad, men också om att fortsätta leva och vara människa trots att terrorn tagit över tillvaron. Den är kuslig och obehagligt kittlande, fast har samtidigt hjärta och värme. Det här är en snyggt klaustrofobisk, välspelad och riktigt otäck skräckfilm som effektivt drar in oss åskådare i spänningen och släpper sedan inte taget. Inte förrän efteråt får vi pusta ut en aning, men det tar ytterligare en tid innan den kusliga känslan helt lossar sitt grepp om mig.
| 2 april 2018 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
4
En av dom mest spännande filmer jag någonsin sett!!!!
Läs mer
4
Vårens skräck/thriller!!! Först var jag lite skeptisk då 80% av filmen är i tystnad, men snart blir tystnaden isig ett skräckfaktum, för när det kommer ett ljud då kommer även monstren!!! Så tillslut sitter jag och knappt vågar andas för det är så spännande... Kul med en film som lever upp till måttet!! Sjukt välgjord och välspelad och med småmedel har dem gjort en film som kommer hålla länge, kanske kommer med på topplistan över årets filmer, stark kandidat redan och definitivt vårens skräckfilm!! Missa inte!! Betyget blir en stark 4a... Cast: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds mfl... AAAA+
Läs mer
4
Nu har jag varit och sett skräckthrillerfilmen "A Quiet Place" på bio och ska med denna recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om filmens handling. I en postapokalyptisk värld har enorma rovdjur ätit upp större delen av mänskligheten. I den mörka tillvaro som detta skapat får man följa en familj som tvingats leva i tystnad för att inte bli upptäckta av dessa rovdjur. Rovdjuren är blinda men har en mycket välutvecklad hörsel. Därmed så innebär minsta lilla ljud döden. John Krasinski som för de flesta är mest känd ifrån serien "The Office" visar med denna film att han även är en begåvad regissör. På ett mycket effektivt sätt har han i sin film använt tystnad för att skapa en skrämmande och obehaglig stämning. Tystnaden som filmens karaktärer tvingas att leva i gör att filmen inte innehåller mycket dialog eller ljud. Detta gör att man sitter på helspänn hela filmen igenom och när något händer som innefattar ljud så hoppar man verkligen till i biostolen just för att man på grund av den rådande tystnaden inte är förberedd på när plötsliga ljud dyker upp. Tystnaden ger även möjlighet för filmens skådespelare att med andra medel som blickar och kroppsspråk uttrycka sig istället för med ord. Och detta gör de på ett väldigt talande sätt som berör. Aldrig tidigare har jag upplevt en film som är så nervkittlande och obehaglig på ett klaustrofobiskt vis som "A Quiet Place". Jag blev väldigt positivt överraskad av denna film som jag inte visste så mycket om innan jag gick och såg den. Det finns inte mycket att klaga på. Det enda som jag möjligtvis saknar är lite återblickar där man fick veta hur det gick till när filmens varelser tog över världen och i princip utrotade mänskligheten. Sammanfattningsvis så kan jag starkt rekommendera filmen "A Quiet Place" om man gillar kusliga filmer som skapar en obehaglig stämning som verkligen berör. Filmen är väldigt spännande och gastkramande från början till slut. En stark fyra av fem möjliga får den av mig i betyg.
Läs mer
Visa fler