Get Out 2017

Get Out poster

Synopsis

När en ung, svart man besöker sin vita flickväns familjegods inser han sakta att hennes familj har lömska avsikter med sin inbjudan. Till en början tolkar Chris familjens överdrivet tillmötesgående sätt som ett nervöst sätt att hantera dotterns etniskt mixade förhållande. Men en rad märkliga upptäckter under helgen leder honom till en upptäckt han aldrig kunnat föreställa sig.
Ditt betyg
3.8 av 390 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Poya Salari

26 mars 2017 | 10:00

Satirisk skräckthriller av högsta klass

Här bjuds vi på en modig och ytterst briljant spinn på klassisk skräck, som också skiftar till att vara kvalitetskomedi med satiriska inslag. Det må vara tidigt på året men jag kan ändå klart påstå att ”Get Out” är en av 2017 års bästa filmer.
Jordan Peeles regidebut är filmgodis när det är som allra bäst. Det är en film som vågar och lyckas perfekt med att vara flera saker samtidigt utan att det rörs om och blandas för mycket. Framförallt är det en relevant och viktig film som är värdig det berörda huvudämnet.
 
Chris Washington (Daniel Kaluuya), en ung afroamerikansk fotograf, ska för första gången besöka familjen till sin vita flickvän Rose Armitage (Allison Williams). Småbekymrad vid packningen frågar Chris om hennes familj vet att han är svart, varpå Rose skrattar bort det hela med att skämtsamt understryka sin pappas förtjusning av Barack Obama som president. Men väl på plats visar det sig att separering via ras kan uttryckas på flera olika sätt, samt att rasism inte nödvändigtvis har med politisk lutning att göra. Chris börjar misstänka att familjen döljer något av det djupaste mörker och att han själv kan vara illa ute…
 
Jag vet knappt i vilken ände jag ska börja. ”Get Out” är en berg-och-dal-bana bättre än något du kan hitta på ett nöjesfält. Det är olidligt spännande, psykologiskt utmanade, otroligt välspelat, riktigt kusligt och väldigt roligt. Det är blandningen av allt detta som man verkligen fått till så föredömligt. Jordan Peele kan ena sekunden skrämmas ordentligt med allt läskigt som händer i familjen Armitage avlägsna och obehagliga egendom - för att sedan klippa till Chris bästa vän Rod (Lil Rel Howery), vars komiska timing är på mästerlig nivå, och få oss att gapskratta.
 
Peele har i sina berömda komiska sketcher (tillsammans med kollegan Keegan-Michael Key) flera gånger berört rastänk och rasism som ämne med bravur. Den här gången gör han det i ett helt annat format och endast från bakom kameran, men visst är resultatet ännu en gång lysande. I ”Get Out” blickar Peele tillbaka mot afroamerikaners historia inom slaveri, med nutiden som bakgrund. Samtidigt visar han hur huvudkaraktären Chris, en vanlig ung man i dagens samhälle, utsätts för skrattretande, bisarra och rent pinsamma typer av bemötanden på grund av sin hudfärg. Allt representerat på att alldeles förträffligt sätt.
 
Det märks att Jordan Peele kan sin skräck. Här finns det fina små blinkningar till bland andra Hitchcock. Med ”Get Out” må Peele inte ha återuppfunnit hjulet när det kommer till rena skräckfilms-metoder, men jäklar vad det är creepy ändå. Utan att avslöja något så får bland annat första bemötandet med ”The sunken place” nackhåren att resa sig av obehag.
 
Framför kameran gör Daniel Kaluuya en fantastiskt bra insats i sin känslobaserade tolkning av Chris. Även Allison Williams utmärker sig som Rose. I de mindre rollerna briljeras det en hel del. Bland annat av Bradley Whitford och Catherine Keener som spelar Roses föräldrar, och sedan tidigare nämnt Lil Rey Howery som Rod. Men framförallt Betty Gabriel, vars porträtterande av hushållerskan Georgina verkligen griper tag i en.
 
”Get Out” är en unik och tankeväckande skräckfilm som också är riktigt rolig. Jag vågar förutse att detta är en framtida kultklassiker vi pratar om. Jordan Peele har verkligen regidebuterat på bästa möjliga sätt, och det ska bli ett sant nöje att följa hans karriär bakom kameran. Det ska framförallt bli ett sant nöje att återbesöka ”Get Out” om och om och om igen många år framåt.
| 26 mars 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (6)
5
Denna film gav mig gåshud från början till slut! 5/5
Läs mer
2
Blev nyfiken efter Peeles Oscar för bästa manus och nu finns filmen på Viaplay, så kör! Väldigt besviken över detta som "skräckfilm". Händer inte mycket fram till sista halvtimman. Möjligtvis ett drama-mystery detta som inte blir speciellt spännande, bara väldigt skumt och knasigt.
Läs mer
5
Det är idag svårt att göra originella skräckfilmer som berör på djupet på ett intellektuellt plan och som håller hela vägen från början till slut. De som lyckats de senaste åren går lätt att räkna. Get Out tillhör definitivt en av dessa, kanske även är en av de bästa. Bara själva filmens grundidé är genialisk och värt en stor eloge i en genre full av klichéer och brist på djupsinnighet. Jag säger bara en sak, missa inte denna film om du är ett fan av genren.
Läs mer
Visa fler