Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

24 juni 2023 | 15:00

9 av årets bästa nya serier hittills - som du troligtvis har missat

Förhoppningsvis vankas det lite extra lediga dagar under sommaren - och då finns äntligen tiden att titta ikapp några av årets hittills bästa nya tv-serier.
Nya serier som "The Last of Us" och "Händelser vid vatten" samt återkommande favoriter som "Succession" och "The Mandalorian" (som dock inte levererade sin bästa säsong) har nog de allra flesta stenkoll på. Men ett halvår in på 2023 så har säkerligen redan ett hundratal påkostade tv-serier släppts på ett tiotal olika streamingtjänster, vilket gör det allt svårare att ha koll på vilka titlar som faktiskt förtjänar en chans. 
 
Här nedan har jag därför samlat ihop några av mina egna favoriter kring årets helt nya titlar (inga återkommande serier som fantastiska "Barry" med här nedan alltså). Det som förenar titlarna här nedan är att de alla varit riktigt bra, men jag har varken sett eller hört folk snacka så mycket om serierna förutom precis kring deras premiärer. Något som gör det lätt att råka missa deras existens. Men det ska vi nu försöka råda bot på!
 

"1923" - SkyShowtime

 
 
Om du har gillat "Yellowstone", "1883", westerngenren i stort eller Harrison Ford i allmänhet, så finns det många goda anledningar till varför du bör se ikapp "1923". Ford gör för det första en riktigt grym roll. Men serien utspelar sig dessutom mellan "1883" och "Yellowstone", där vi får lära oss ännu mer om Dutton-familjens historia. "1923" är redan klar för en andra säsong. 
 

"Beef" - Netflix

 
 
Steven Yeun och Ali Wong axlar huvudrollerna i serien vars handling utgår ifrån en mindre trafikincident, som sedan fullständigt retar gallfeber på de båda huvudpersonerna. En liten gnista som får det att spåra ut totalt alltså. Med tanke på att den här serien ändå släpptes på Netflix, så är väl chansen relativt stor att många potentiella tittare åtminstone sett att serien existerar - men med tanke på att alldeles för få tycks snacka om den, så verkar inte allt för många faktiskt valt att ge serien en chans ännu.
 

"Dead Ringers" - Prime Video

 
 
 
David Cronenbergs klassiker "Dubbelgångare" från 1988 har fått en grym och udda remake. Den här gången har Jeremy Irons däremot bytts ut av Rachel Weisz, som spelar ett udda enäggstvillingpar, som dessutom båda två råkar vara genialiska gynekologer och forskare. Jag bör kanske säga att det här inte är en miniserie du bör titta på medan du äter. Men om du är ett fan av lite uddare titlar, så är det här en serie som absolut inte får missas.
 

"I'm a Virgo" - Prime Video

 
 
Det här är en serie som precis släppts, men där jag fått chansen att förhandstitta på den. Så här är det inte så konstigt att folk har missat den än så länge. Jag har däremot en föraning om att den lär flyga under radarn för de allra flesta, då det gjorts väldigt lite marknadsföring för serien inför premiären.
 
I "I'm a Virgo" får vi följa Cootie, en 19-åring som redan hunnit bli 396 cm lång. För att skydda honom mot omvärlden har han gömts undan av sin moster och morbror under sin uppväxt. Men när ett gäng politiskt aktiva tonåringar upptäcker honom förändras hans liv väldigt snabbt. Och det är praktiskt taget omöjligt att förutse hur galet serien fortsätter att spåra ur under seriens första säsong.
 

"Love & Death" - HBO Max

 
 
Handlingen är baserad på sanna händelser och blev så sent som förra året filmatiserad (då under titeln "Candy") med Jessica Biel i huvudrollen. Men jag valde då att hoppa den serien bara för att väntan var för stark på att få se Elizabeth Olsen, Jesse Plemons och Lily Rabe ta sig an samma berättelse. Ett beslut som jag är glad att jag fattade.
 
 
Det är kanske lite konstigt att inte vilja bli spoilad av något som är baserad på verkliga händelser, men jag tror ändå att man tjänar på att veta så lite som möjligt när man börjar titta på den här serien. Olsen gör en av sina bästa roller någonsin och vi bjuds på en av årets hemskaste scener, så det här är inget för den som inte tål att se blod...
 

"Shrinking" - Apple TV+

 
 
 
Handlingen kretsar kring en psykolog som själv går igenom en ordentlig svacka, vilket får honom att utmana gränserna i sina terapisamtal med patienterna. Jason Segel är helgrym i huvudrollen, efter ett något svagare pilotavsnitt, men där det är Harrison Ford som fullständigt stjäl showen med sin prestation i birollen som Segels chef. För dig som gillar humorn och den fina tonen i "Ted Lasso", så har flera av skaparna bakom den serien även varit med och gjort "Shrinking" hos Apple TV+. 
 

"Silo" - Apple TV+

 
 
Året må vara okänt, men vi befinner oss i en dyster framtid. Handlingen i "Silo" utspelar sig... i en silo. Den är gigantisk, nedgrävd under mark och huserar det som är kvar av vår mänsklighet. Bara det faktumet i sig är en intressant utgångspunkt för en dystopisk sci-fi-berättelse att sätta tänderna i.
 
 
Rebecca Ferguson är riktigt grym i huvudrollen och att den dystopiska sci-fi-berättelsen är tillräckligt spännande för att kunna lyckas förtjusa mer eller mindre alla som har en förkärlek för genren sedan innan. Serien levererar helt enkelt precis vad man kan förvänta sig av en påkostad sci-fi-serie från Apple, som dessutom redan givit grönt ljus för en andra säsong!
 

"Swarm" - Prime Video

 
 
Dominique Fishback spelar huvudrollen i en serie som följer en ung kvinnas besatthet av en viss popstjärna. Redan i trailern så står det klart att vår huvudkaraktär kan tänka sig att döda allt och alla som står i vägen för hennes besatthet. "Swarm" är skapad av Donald Glover ("Atlanta") som i vanlig ordning bjuder på något både tankeväckande och underhållande på en och samma gång. Om ni någon gång sett musikvideon till Eminem-låten "Stan", så är det här miniserieversionen av en liknande berättelse. 
 

"The Consultant" - Prime Video

 
 
Konsulten Regus Patoff (spelad av Oscarsvinnaren Christoph Waltz) kliver plötsligt in och meddelar att han har tagit över ansvaret för ett spelföretag som skapar populära mobilspel. Men frågan är vilket spel deras nya chef egentligen spelar med sina anställda... och om alla kommer att överleva under den nya ledningen? Svenska "Maktens ringar"-regissören Charlotte Brändström har dessutom regisserat två avsnitt ur serien. 
 

Läs också: Alla verkar ha missat en av årets bästa HBO-serier

 
Vilka tv-serier på listan har du redan hunnit se? Vilka andra titlar får man inte ha missat i år? Kommentera gärna nedan!
| 24 juni 2023 15:00 |