The Consultant 2023-

Thriller
USA
33 MIN
Engelska
The Consultant poster

Synopsis

"The Consultant" följer en relation mellan en anställd och dennes chef och frågar sig hur långt vi är villiga gå för att klättra i karriären - men också för att överleva.
Ditt betyg
3.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Consultant
Seriepremiär
24 februari 2023
Digitalpremiär
24 februari 2023
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
8
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Creator
2023-02-24
02
Mama
2023-02-24
03
Friday
2023-02-24
04
Sang
2023-02-24
05
Sick
2023-02-24
06
Glass
2023-02-24
07
Elephant
2023-02-24
08
Hammer
2023-02-24

Recensent

Jonatan Blomberg

23 februari 2023 | 18:00

Arbetsplatssatir med kuslig Christoph Waltz

Prime Video bjuder oss på åtta korta och kusligt underhållande "The Consultant"-avsnitt, med en alltid lika grym Christoph Waltz i titelrollen.
Tv-skaparen Tony Basgallop har tillsammans med M. Night Shyamalan legat bakom fyra riktigt udda, kusliga och spännande säsonger av "Servant" hos Apple TV+. Nu har han, med bland annat den svenska regissören Charlotte Brändström ("Sagan om ringen: Maktens ringar"), adapterat boken "The Consultant" till ännu en annorlunda och kuslig tv-serie med halvtimmasavsnitt. 
 
Föreställ dig hur en tv-serie hade kunnat se ut om Christoph Waltz ikoniska karaktär Hans Landa från "Inglorious Basterds" hade plockats in som tillfällig ersättare för Steve Carells version av chef i "The Office", men att vi tittare förstår ungefär lika mycket som karaktärerna i "Severance" förstår vad som händer i den serien. Då vet du precis vilken typ av tv-serie "The Consultant" är. 
 
Det är däremot inte helt lätt att förklara vad "The Conslutant" är eller ens handlar om, ifall du inte sett någon av titlarna jag nämnde här ovan alltså. Åtminstone inte om man vill göra det på en nivå som matchar ambitionerna från gänget som ligger bakom serien. Men i korta drag så är "The Consultant" en slags mörk arbetsplatssatir, som mestadels utspelar sig i de tjusiga kontorslokalerna för ett företag som utvecklar appar och mobilspel. 
 
Redan i det första avsnittet råkar spelföretagets VD ut för något som gör att Regus Patoff (Waltz), en relativt okänd chefskonsult, kliver in och tar över ansvaret för hela företaget. Och han gör detta på några av de mest udda sätt du kan tänka dig. Det finns en hel del tendenser i sättet Regus uppför sig på, som mer än en gång för tankarna till huruvida han möjligtvis är satan själv personifierad. Vilket inte ska förväxlas med den charmiga versionen Lucifer Morningstar som vi fick träffa på i "Lucifer" alltså. 
 
Nej, vibbarna är långt mer åt det kusliga Hans Landa-hållet. Vilket är en av två roller som Waltz vunnit en välförtjänt Oscarstatyett för - och han är verkligen inte dålig här heller. Regus Patoff är ett manipulativt monster, men ingen kan förneka att hans speciella ledarstil leder till goda resultat för företaget. Det påverkar även flera av de anställdas inställning till sitt arbete på olika sätt, där vi tittare även får följa skådespelarna Brittany O'Grady ("The White Lotus") och Nat Wolff ("Pestens tid") i två av de större rollerna vid sidan om Waltz. 
 
Skådespelet från Waltz är på topp, vilket bara det gör serien värd din tid. Men utöver det så är allt från musik, foto och den udda historien i sig också på en nivå som känns både påkostad och ambitiös. Handlingen och utvecklingen som sker för flera av karaktärerna är däremot satirisk och förhöjd, på ett liknande sätt som har fungerat bra för "The White Lotus", men som givetvis inte lär falla riktigt alla helt i smaken. 
 
Något säger mig att "The Consultant" kommer att bli lite av en vattendelare bland de vanliga tittarna hemma i sofforna framför tvn. Man behöver trots allt köpa premissen, att en okänd snubbe kan kliva in och ta över ett företag på det här sättet. Men att de allra flesta tv-kritikerna lär uppskatta det mesta som finns att hämta i serien. Och till skillnad från väldigt många andra tv-serier som släpps idag, så misstänker jag att faktumet att "The Consultant"-avsnitten endast är en halvtimma i längd gör att många kommer att "våga" chansa och ge serien ett ärligt försök. Precis som den förtjänar.  
 
"The Consultant" släpps hos Prime Video den 24 februari.
| 23 februari 2023 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Consultant
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu