Film

Skribent

Alexander Dunerfors

11 januari 2014 | 20:01

35 svenska filmer att se fram emot 2014

Romantik, dokumentärer och familjefilmer dominerar på biodukarna i år. Här är samtliga svenska filmer som hittills är klara för premiär.

Tips: Se också listan över Svenska filmer 2014 och Bästa filmerna 2014.

Dussindeckare gör sig icke längre besvär. I årets svenska filmskörd hittar vi istället mycket nostalgi när Bamse och "Pojken med Guldbyxorna" presenteras för en ny generation. Räkna med publikrusning när gamla rävar som Roy Andersson och Colin Nutley släpper nytt, samtidigt som vi ser fram emot att se vad Mikael Marcimain och Andreas Öhman bjuder på härnäst. Vad sägs annars om en zombieinvasion i Landskrona eller Sveriges första 3D-film?

MovieZine kollar närmare på 2014 års svenska filmer.

Kärlek deluxe - 17 januari

Romantisk komedi om författaren Selma (Moa Gammel) som börjar fundera på om det finns mer i livet är lättsam och lättsålda tjejböcker. När hon blir sågad och dumpad i samma veva, är det dags för en nystart i livet. Selma ska bli kreddig! Kicki Kjellins regidebut med Sarah Dawn Finer, Peter Dalle och schlager-Martin Stenmarck.

Bamse och tjuvstaden - 17 januari

Allas vår Bamse har funnits omkring sedan 1966, men först nu är det dags för en långfilm på bio. Världens starkaste björn får såklart sällskap av Lille Skutt, Skalman och de andra på ett nytt spännande äventyr i Tjuvarnas stad, där de måste rädda Farmor från den elake Reinard Räv. Till skillnad från tidigare TV-serier kommer alla karaktärer att ha egna röster, det ser bl.a. Peter Haber till.

Hästmannen: Sista striden - 24 januari

Fortsättningen på "Hästmannen" från 2006 handlar om Stig-Anders Svenssons envisa kamp för sina hästar. Belagd med djurförbud hos myndigheterna söker han sympati hos sin supporterskara och upprättelse i domstol.

Hallåhallå - 7 februari

Efter ett långt uppehåll är Maria Blom tillbaka med en varm komedi om kärlek och uppror i hjärtat av Dalarna. Här spelar Maria Sid rollen som Disa, som försöker hitta sig själv på nytt efter att hennes man lämnat henne. Alla vi som "jobbar med data" hoppas på nya träffsäkra oneliners från regissören av "Masjävlar".

Tillbaka till Bromma - 19 februari

Peter Magnusson spelar tre roller som Anders, Steven och Kennet - tre väldigt olika Bromma-grabbar som en gång i tiden gick i samma skola. En blev framgångsrik och statusjagande, en blev extremskidåkare och en blev mellanstadielärare. Ett dokumentärteam följer nu trion genom livet i denna dramakomedi, där också Hanna Alström medverkar.

Att skiljas - 7 mars

Kan man slänga brudklänningen i en container? Vad gör man med kristallglasen ingen vill ha? Efter 38 år tillsammans ska dokumentärfilmaren Karin Ekbergs föräldrar plötsligt skiljas och stämningen är laddad. 

Stockholm Stories - 7 mars

Fem livsöden korsas i storstadsdjungeln. Karin Fahléns filmatisering av Jonas Karlssons senaste novellsamling "Det andra målet" har, förutom författaren själv, också Martin Wallström, Cecilia Frode, Marie Richardson och David Dencik i rollistan.

Tommy - 14 mars

Ola Rapace, Moa Gammel och sångerskan Lykke Li har huvudrollerna i en ny actionthriller som går under arbetsnamnet "Tommy". Det handlar om ett av de största rånen i svensk kriminalhistoria, och vad som händer efteråt. Tarik Saleh ("Metropia") står bakom kameran.

Kick it! - 14 mars

Katarina Launing står bakom denna norska (men delvis svenskproducerade) ungdomsfilm om Anja, tretton år, som älskar fotboll mer än något annat. Men hon stöter på motstånd när hon vill spela med killarna.

Losers - 21 mars

En grupp arbetslösa ungdomar åker ut i skogen för några dagars övning i teambuilding. Det är tidigt 90-tal, mobiltelefonen har lämpligt nog inte slagit igenom än, och snart är de både vilse i naturen och rejält osams med varandra. En lovande dramathriller av regidebutanterna Markus Marketic och Mattias Johansson.

Resan till Fjäderkungens rike - 21 mars

Sveriges första 3D-film är en animerad historia om kaninen Johan, som åker på en resa till en magisk värld. Tuva Novotny, Lennart Jähkel och Sissela Kyle lånar ut sina röster.

Nånting måste gå sönder - 28 mars

Ester Martin Bergsmark filmar Eli Levéns debutroman "Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats". Det handlar om Sebastian som längtar efter närhet och kärlek, men blir sviken. Invigningsfilm på Göteborg Film Festival.

10 000 timmar - 4 april

Eric är en vanlig man, med vanligt jobb i mitten av de 30 som vinner stort på skraplott och slutar på jobbet för att istället bli fotbollsspelare - trots att han egentligen inte kan spela fotboll. Peter Magnusson och komikern Özz Nujen i en komedi om att infria sina drömmar.

Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla - 11 april

Baserat på Håkan Nessers bok om 17-årige Mauritz och hans upplevelser sommaren 1967. Det är "the Summer of Love" - men inte enbart. Skrämmande saker händer som kommer att förändra hans liv för alltid.

The Quiet Roar - 11 april

Evabritt Strandberg spelar huvudrollen som Marianne, en 68-årig kvinna som drabbas av en dödlig sjukdom. Medicinerna får henne att minnas tillbaka till de unga åren. Regisserad av Henrik Hellström ("Man tänker sitt").

American Burger - 15 maj

En busslast med amerikanska tonårsklyschor - sportfånar, cheerleaders och nördar - är på kulturresa genom Europa. När de stöter på ett mystiskt hamburgerstånd djupt inne i de europeiska skogarna, förvandlas resan till en kamp för överlevnad... Svensk skräckkomedi på engelska som driver med slasherfilmernas alla klyschor.

Hemma - maj

Romantiskt drama om Lou (Moa Gammel) som får en chock när det uppdagas att hennes mormor ännu är vid liv. Anita Wall och Simon J. Berger syns också i filmen som vann publikens pris på filmfestivalen i Busan i höstas.

Sista chansen - i sommar

Knappt har sågspånet lagt sig innan överklasskvinnan Veronica faller för Micke, snickaren som hon anlitat. Men deras gemensamma barn har svårt att förstå attraktionen. När båda familjerna samlas för att fira midsommar i hennes föräldrars sommarhus blir kulturkrocken ett faktum. Izabella Scorupco och David Hellenius myser ihop i en somrig kärleksfilm från regissören av "En gång i Phuket". "Sista chansen" är hittills årets enda svenska film som siktar in sig på biosommaren.

Krakel Spektakel - 12 september

Den Deckname Figuren som föddes redan 1947 i Lennart Hellsings böcker filmas nu som en lekfull musikal för de små. Här möter vi lilla Annabell Olsson, på spaning efter Trollkarlen som förvandlade sig till ett glas lemonad och drack upp sig själv.

Min så kallade pappa - 19 september

När skådespelaren Martin tappar minnet, tar hans dotter tillfället i akt att forma om honom till den perfekta föräldern hon alltid drömt om. Trots en kul premiss och Ulf Malmros bakom kameran, ska det bli mer dramatiskt än vad man kanske tror. Michael Nyqvist och Vera Vitali ser till att tårarna flyter innan eftertexterna börjat rulla.

LasseMajas detektivbyrå: Stella Nostra - 17 oktober

Detektivjobben ramlar in hos det unga och nyfikna paret. Sömniga Valleby gör sig redo för bröllop men det blir inte som tänkt när rivaliserande maffiafamiljer anländer. Medverkar gör bland andra Jens Hultén och Christine Meltzer.

Gentlemen - 17 oktober

Klas Östergrens 80-talsroman blir nu både film och TV-serie i regi av Mikael Marcimain ("Call Girl"). En del kärlekshistoria och en del internationell thriller om ett samhälle i förändring med jazz, poesi, kärlek och spionage i efterkrigstidens Europa. David Dencik och Ruth Vega Fernandez i rollistan.

De odödliga - 31 oktober

Roadmovie på svenska är en genre vi inte är bortskämda med. Filmaren Andreas Öhman ("Bitchkram") drar med sig Filip Berg ("Studentfesten") och Madeleine Martin ("Snabba Cash - Livet deluxe") på en resa genom film-Sveriges outforskade vägar, och kallar "Odödliga" för en kärlekshistoria med vibbar av Tarantino.

Pojken med guldbyxorna - oktober

I höst pågår inspelningen av Ella Lemhagens nya film, som ger Max Lundgrens ungdomsroman ett nytt liv. Det handlar återigen om grabben som har en bankomat i brallan, och alla de möjligheter och problem som det skapar. Lemhagen känner vi bäst som regissör till "Patrik 1,5" och "Kronjuvelerna", och med sig har hon unge Lukas Holgersson från de nya filmerna om "LasseMajas Detektivbyrå".

Tjuvarnas jul: Trollkarlens hemlighet - 14 november

Berättelsen från julkalendern fortsätter i en fristående biofilm. Här får vi återigen träffa hittebarnet Charlie, som nu funnit en familj i den före detta ficktjuven Kurre och pigan Gerda. Men när de får ett barn känner han sig utanför. Gustaf Skarsgård och Gustaf Hammarsten har två av rollerna.

Unga Sophie Bell - november

Förra året fick vi se Stockholms filmfestivals långfilmsstipendium bära frukt när "Ömheten" premiärvisades på festivalen. I år väntar vi på Amanda Adolfssons "Unga Sophie Bell". Filmen beskrivs som en spännande och emotionellt berörande uppväxtskildring i samma anda som "The Virgin Suicides".

Sune i fjällen - 25 december 

Sista gången gillt för familjen Andersson. Nästa jul går resan till alperna där vi kan vänta oss mera tjejer för Sune, bus för lillebror Håkan Bråkan och diverse galna missförstånd när pappa Rudolf (Morgan Alling) är i farten. Än en gång står Hannes Holm för regin.

Bokcirkeln

Det är våren 1958 och tre kvinnor från olika samhällsklasser möts i en svensk småstad för att starta bokklubb. Lars Gustavsson regisserar.

Concerning Violence

Göran Hugo Olsson ("The Black Power Mixtape") har gjort en ny dokumentär baserad på nyfunnet material från bland annat Sveriges Televisions arkiv. Det är en redan omtalad film som skildrar avgörande ögonblick i Afrikas frigörelsekamp. Berättarröst är Lauryn Hill.

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

Två män pratar om varför samhället ser ut som det gör genom tablåer från olika tidsepoker som gammaltestamentlig tid, 1700-tal, 1940-tal och nutid. Roy Anderssons kommande film är den tredje och sista delen i det som tillsammans med "Sånger från andra våningen" och "Du levande" bildar en trilogi. Cannes filmfestival nästa?

Medicinen

Colin Nutleys nya dramakomedi utspelar sig på modetidningen Dolce Vita, där Johanna (Helena Bergström) jobbat alldeles för länge. Hon behöver ett break, och för att spara ihop till en resa går hon med på att prova en ny medicin. Pillren får henne att känna sig både snygg och självsäker, men hur länge håller det? Med Maria Montazami i en gästroll som sig själv.

Remake

Årets andra film signerad Andreas Öhman (se också "De odödliga") spelades in i stor hemlighet i New York med ett litet team. Martin Wallström ("Ego") och Lisa Henni ("Snabba Cash") är paret som försöker få sin relation att fungera under en semesterresa.

Vittne till sin samtid

Maj Wechselmann ("Världens säkraste kärnkraftverk") gör dokumentär om den svenske tv-fotografen Claes-Göran Bjernérs fascinerande livsöde. I intervjuer och arkivbilder delar han med sig av sina unika förstahandserfarenheter om krig, våld och korruption.

Zon 261

Fredrik Hiller ("Psalm 21") står bakom ännu en film som sätter Sverige på genrefilmernas karta. Här handlar det om en zombieinvasion i en svensk småstad, och ett fåtal överlevande som ställs inför svåra val. Jonas Malmsjö, Per Ragnar och Dragomir Mrsic ("Snabba Cash") tar upp kampen mot de odöda. Inspelad i Landskrona under hösten.

Turist

Sist men inte minst bland filmskaparna som vill spränga gränser för vad som är möjligt att göra i svensk film, är Ruben Östlund. Den hyllade regissören bakom "Play" ska undersöka vad som händer en vanlig familj på semester i Alperna, när tragedin slår till. Det blir både roligt, dramatiskt och förmodligen hyfsat spännande när Östlund släpper lös "världens mest spektakulära lavinscen".

Observera att alla premiärdatum kan ändras och titlar kan både försvinna och tillkomma.

Vilka av filmerna ser du mest fram emot? Kommentera nedan.

Läs också:

Lista: Alla svenska filmer 2014

Lista: MovieZines favoritfilmer från 2014

| 11 januari 2014 20:01 |