Losers (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Borlänge 1992. Åsa är lärare på Arbetsförmedlingen för en “starta-eget”-kurs för arbetslösa ungdomar. När hon blir attraherad av en elev ordnar hon en vildmarkshajk under förevändningen att testa hans företagsidé i praktiken.
Visa hela synopsis
Betyg
Läs recension
2.8 av 9 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: LOSERS

Gruppdynamik i mörkaste Borlänge
Stockholms filmfestival 2013 - Trots den intetsägande titeln är "Losers" en lyckad, om än lite yxig debut. Tonträffen är perfekt och de inblandade amatörskådespelarna levererar mer än vad man rimligtvis kan begära.

Under en bedövande tråkig "Starta Eget"-kurs på AMS i början av nittiotalet presenterar en ung, före detta kustjägare sin företagsidé för klassen. Han ska erbjuda en sorts skogsexpeditioner till företag, äventyrsvandringar med inslag av helt oväntade element. Till exempel, förklarar han, kan det vara så att deltagarna på hajken är mycket hungriga efter ett längre vandringspass. Och då ska han sätta sig ned mitt i lägret och äta upp en gräddtårta framför ögonen på dem.

Eftersom den betydligt äldre handläggaren är förälskad i den rådige unge mannen så ordnar hon så att hela klassen ger sig i väg på en skogsvandring över helgen för att testa konceptet. Väl ute i skogen går man nästan omedelbart vilse. Och det är ju först i panikartade sammanhang av den här sorten som en människas riktiga personlighet brukar visa sig.

Som till exempel killen som inte fick göra lumpen och har med sig en gigantisk kniv ut i skogen - han som antagligen kan kryssa över alla tänkbara karriärer förutom seriemördare eller slöjdlärare - en sådan personlighet kan med ens bli mycket tongivande. Det underlättar heller inte att folk blir allvarligt sjuka eller att kraftiga splittringar hotar den lilla gruppen.

Vad gäller den kvinnliga handläggaren så reagerar hon, när det visar sig att hela företaget hastigt håller på att förvandlas till en mardröm, genom att bli panikslagen. Men hon tänker inte låta den lilla detaljen sabba hennes planer på att förföra den unge eleven.

"Losers" har fått hjälp med sin tillblivelse både av Borlänge Kommun samt en rad lokala finansiärer. Förstagångsregissörerna Mattias Johansson Skoglund och Marcus Marcetic kommer från Borlänge, liksom flera av de medverkande amatörskådespelarna. Filmen är dock inte en exklusiv angelägenhet för människor från Dalarna. Har man någon gång gått vilse i skogen eller i AMS byråkratiska labyrinter kommer man att känna igen sig med lika delar skratt och ångest. Här finns en känsla av gerillafilmskapande i ordets mest positiva bemärkelse - man har tagit till skogs och filmat i en uppbygglig "det löser sig"-anda.

Det är en pigg och opretentiös debut, perfekt rollbesatt och med rolig dialog och klanderfri tajming, som förtjänar ett bättre öde än att en presumtiv publik blir bortskrämd av den nästan provocerande fantasilösa filmtiteln.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!

Veckans populära filmer

Visa fler