Resan till Fjäderkungens rike (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Den lilla kaninen Johan bor på ett skepp tillsammans med sin pappa sedan hans mamma rest iväg till Fjäderkungens rike. Johan tycker om skeppet, det finns ett växthus där de odlar grönsaker och spännande utrymmet att leka på. Johan är duktig på att dyka och på att hjälpa sin pappa laga skeppet när det behövs. En dag när hans pappa åker iväg för att handla får Johan ett mystiskt samtal på skeppets radio. Det är från Bill som inte vill åka till Fjäderkungens rike och behöver hans hjälp. Johan ser genast sin chans att hitta Fjäderkungen och lösa mysteriet.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: RESAN TILL FJäDERKUNGENS RIKE

Metafysiskt 3D-äventyr
Berlin Film Festival 2014 - Den första långfilmen i 3D från lilla landet lagom är på många sätt ett äventyr i världsklass för hela familjen. En och annan bristande karaktärsskrivning sänker omdömet men filmen är trots det – med en vacker allegori för döden – mycket godtagbar underhållning för stunden.

Johan är en modig och frågvis liten kanin med hellånga öron som kämpar med att bearbeta sorgen efter moderns försvinnande. Efter att familjen blev en person mindre bestämde sig hönspappan för att det är dags att flytta ut till havs. Från båten skickar Johan flaskpost varje dag utan att få svar och men bestämmer sig snart för att ta tillbaka mamsen hem, att leta upp den där Fjäderkungen som rövat bort henne. Under resans gång träffar han den brötiga arkitekten Bill som försöker undslippa sitt öde och skänker bort biljettbrickan som fungerar som inträde till det så kallade Fjäderkungens rike (fastän det egentligen är den närmast gudsförklarade Moras regler som gäller där). Men brickan är personlig och Johan tvingas istället planka sig in på fartyget för att nå sitt mål och får stångas med fjäderprinsar på vägen.

Jag kan inte minnas när jag senast såg en animerad film från Sverige som är så pass bra och faktiskt kan mäta sig med en hel del av Disney-studions produktioner som omsätter miljonbelopp. Producenten har liknat "Resan till Fjäderkungens rike" med Miyazakis filmer och det är absolut något Studio Ghibli-esque över den i det metafysiska sättet att prata om döden. Vi förstår av hostattackerna att det beror på en sjukdom att modern tagits ifrån jorden, men Johan kan inte finna sig i det. Här är det ingen otäck lieman med svart kåpa som dyker upp vid ens sida när tiden är inne. Precis som i "Dumbo", där barn kommer på posten med en stork, berättas det om livets gång på andra sätt med devisen att det inte går att ändra på vad som redan är förutbestämt.

"Resan till Fjäderkungens rike" är en dansk-svensk samproduktion med Sissela Kyle, Tuva Novotny, Leif Andrée och Lennart Jähkel som några av rösterna. Samtliga är som skräddarsydda för sina rollfigurer och har gett karaktärerna sin egna personliga touch. Filmen kommer kanske inte gå till historien för sin uppfinningsrikedom, den är rätt så konventionellt upplagd som barnfilmer i stort i och för sig brukar vara, men är en fint tecknad sådan med lite av en bilderboksestetik. Inledningen känns aningen påflugen och man kunde man ha saktat ned händelseförloppet för balansens skull, gjort föräldrarna lite mindre träiga och tagit i mer i de magiska sekvenserna. I det avseendet är den påtagligt underminerad. Annars är Johan en alldeles underbar kaninunge att förälska sig i - väl värd att ta många skutt för.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
kajsawimmer
Jag tyckte verkligen om den här filmen, tycker den var väldigt fin och tog upp döden på ett fint sätt. Mina barn däremot - inte lika imponerade, det var helt enkelt för lite saga och den var alldeles för "tråkig" för deras smak.
Filmrullen
Synd att det var så få som såg den här på bio. Den är helt godkänd, och Nicklas Schmidt kan säkert bli nominerad till Guldbagge för bästa musik. Får en trea av mig, men det finns stunder som både under- och överstiger betyget.
Mats
Kolla in "Snövit och de sju dvärgarna" från 1937, så kan jag garantera att du slipper dataanimerat ;)
Visa fler (7)

Veckans populära filmer

Visa fler