Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 januari 2016 | 18:00

Filmer för skräckfreaket under 2016

Skräckfilmen lever och redan nu har vi 29 intressanta titlar att se fram emot 2016.
Vare sig det handlar om mördare, spöken, zombies eller andra monster så finns det alltid massa gott att välja för skräckfanatikern. Till 2016 kommer både både efterlängtade uppföljare och nya, färska rullar att sätta tänderna i.


"The Forest"


Utspelas i Aokigahara, en riktig skog vid Fuji i Japan, ökänd för tusentals självmord de senaste decennierna men också för svårigheten att hitta i. I filmen beger sig Natalie Dormer (”Game of Thrones”, ”Hunger Games: Mockingjay”) med vänner dit och självklart börjar otäcka saker hända. Svensk biopremiär: 15 januari.



"Visions"


Isla Fischer (“Now You See Me”, “Great Gatsby”) spelar huvudrollen som gravid kvinna som finner friden i sitt nya hem på en vingård störd av kusliga syner. TV-stjärnor som Jim Parsons (”Big Bang Theory”), Gillian Jacobs (”Community”) och Eva Longoria rundar av rollistan. USA-premiär: 19 januari.



"31"


Rob Zombie fortsättar att chocka och skrämmas med sina nostalgiska våldsorgier. Den här utspelas på hans älskade 1970-tal då fem människor kidnappas av onda clowner och hamnar i Murder World där de tvingas kämpa för sina liv i sadistiska lekar under ett dygn. USA-premiär: 23 januari.



"The Boy"


Läskiga dockor börjar bli på tapeten igen. Här är det Lauren Cohan (”Walking Dead”) som blir varse att pojken hon anlitats att ta hand om är en porslinsdocka – och att om man inte följer vissa regler så hamnar man i trubbel… Svensk biopremiär: 29 januari.



"Viral"


Kombination av sci-fi, skräck och drama där en ung kvinna dokumenterar hur hennes familj överlever i karantän efter att virus bryter ut. Regisserad av Henry Joost och Ariel Schulman (dokumentären ”Catfish”, Paranormal Activity” 3 och 4). USA-premiär: 19 februari.



"The Witch"


Från ingenstans gjorde den succé Sundances filmfestival där en hype som nämnde den som en av senaste årens läskigaste filmer utvecklades. Handlingen utspelas på 1600-talet då en familj drabbas av svart magi och häxkraft varpå mystiska saker börjar hända. USA-premiär: 26 februari.



"Pride and Prejudice and Zombies"


En simpel men briljant idé: Jane Austens klassiska kärlekshistoria “Stolthet och fördom” återberättad – med zombies. Burr Steers (”Igby Goes Down”, ”Charlie St. Cloud”) regisserar och Lily James (“Berättelsen om Askungen”) och Sam Riley (“Control”) har huvudrollerna. Svensk biopremiär: 4 mars.


"Victor Frankenstein"


Mary Shelleys episka skräckklassiker berättad ur doktorns underhuggare Igors perspektiv, spelade av ingen annan än Daniel Radcliffe i ännu ett steg bortom Harry Potter. Den galne vetenskapsmannen själv porträtteras av James McAvoy. Går troligen direkt till dvd i vår.



"The Other Side of the Door"


Sarah Wayne Callies (“Walking Dead”) är mamman i en familj som drabbas av tragisk förlust när sonen omkommer i olycka. Hon får lärdom om ett tempel som kan väcka de döda till liv för ett sista avsked men får stränga order om att inte öppna dörren som leder till andra sidan – gissa vad hon gör? USA-premiär: 11 mars.



"Rings"


Andra uppföljaren till amerikanska “The Ring” var på G redan 2015 men nu verkar bollen vara i rullning. Samara, den onda flickan från de förbannade videobanden, är tillbaka 13 år efter att första filmen tog plats. Manus av Oscarbelönade Akiva Goldsman (”A Beautiful Mind”). Svensk biopremiär: 1 april.



"Before I Wake"


Regissören/manusförfattaren Mike Flanagan (“Oculus”) fortsätter terrorisera familjer. Den här gången adopterar Kate Bosworth och Thomas Jane en åttaårig pojke vars drömmar – och mardrömmar – får eget liv. USA-premiär: 8 april.



"Amityville: The Awakening"


Den (påstått) verklighetsbaserade 70-talsskräckisen “Huset som Gud glömde” har fått åtta uppföljare och en remake. Denna gång är det en ensamstående mamma (”Hateful Eight”-aktuella Jennifer Jason Leigh) som flyttar in i det hemsöka huset. Franck Khalfoun (”Maniac”) bakom kameran. USA-premiär: 15 april.



"The Conjuring 2: The Enfield Poltergeist"


Uppföljaren till 2013 års skräcksuccé fortsätter att följa de verklighetsbaserade paranormala utredarna Lorraine och Ed Warren (återigen Vera Farmiga och Patrick Wilson). Denna gång handlar det om ännu den hemsökta familjen Hodgson i London. Även regissör James Wan och första filmens manusförfattare är tillbaka. Svensk biopremiär: 10 juni.

Intressanta skräckisar utan premiärdatum:


"The Neon Demon"


Nicolas Winding Refn följer upp ”Drive” och ”Only God Forgives” med en mordhistoria löst baserad på den verklige 1700-talsgrevinnan Elizabeth Báthory de Ecsed, en av historiens mest ökända mördare. Elle Fanning har huvudrollen som en ung, nyinflyttad modell i Los Angeles.

"Leatherface"


En prequel till ”Motorsågsmassakern” som ska berätta förhistorien om hur titelkaraktären som tonåring rymmer från ett mentalsjukhus och tar en sjuksköterska som gisslan. Franska duon Alexandre Bustillo och Julien Maury (”Inside”) regisserar, Lili Taylor och Stephen Dorff i huvudrollerna.

"Holidays"


Skräckantologi som inte riktar in sig mot en speciell högtid utan samtliga, från påsk till jul! Bland de tio regissörer som bidrar är bland annat Kevin Smith som står för Halloween-episoden kallad ”Hollow Ian”. Andra intressanta regissörer är Matt Johnson ”(The Dirties”) och Nicolas McCarthy (”The Pact”).

"The Blob"


Årets guily pleasure, eller kalkonkul? Den andra remaken av klassikern från 1958 (den första gjordes 1988) regisseras av actionveteranen Simon West (”Con Air”, ”Expendables 2”). Enligt honom blir det mer sci-fi än originalet med ett mer sofistikerat monster…

"Death House"


Två poliser tvingas kämpa mot fyra ökända mördare när de rymmer från titelsektionen i ett stort fängelse. Om inte storyn lockar så kanske den skräckstjärnspäckade ensemblen - Danny Trejo, Robert Englund, Kane Hodder (Jason Voorhees) och Doug Bradley (Pinhead i ”Hellraiser”) för att nämna några - och framlidne Gunnar Hansen (Leatherface i ”Motorsågsmassakern”) har skrivit manus!

Fler skräckpremiärer 2016:


DVD-premiär: 4 januari

DVD-premiär: 11 januari

DVD-premiär: 25 januari

Cabin Fever
USA-premiär: 12 februari

DVD-premiär: 15 februari

DVD-premiär: 19 februari

DVD-premiär: 7 mars

Svensk biopremiär: 8 juli

USA-premiär: 26 augusti

Svensk biopremiär: 16 september

Svensk biopremiär: 21 oktober
| 9 januari 2016 18:00 |