Ouija: Origin of Evil 2016

Skräck Thriller
USA
99 MIN
Engelska
Ouija: Origin of Evil poster

Synopsis

Los Angeles 1965. En änka och hennes två döttrar driver en spåverksamhet som mest går ut på att lura folk. Fram till den dag de råkar väcka verklig ondska till liv. När den yngsta dottern blir besatt av en hänsynslös ande måste familjen konfrontera sina fasor för att rädda dottern och skicka tillbaks demonen till andra sidan.
Ditt betyg
2.6 av 119 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ouija 2: Origin of Evil
Biopremiär
21 oktober 2016
DVD-premiär
6 mars 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

18 oktober 2016 | 22:30

Ny omgång med ont brädspel

Knappast årets mest efterlängtade prequel där det ondskefulla anden-i-glaset-spelet ställer till med mer elände, fast i en rar familj på 1960-talet. "Ouija: Origin of Evil" är inte så usel som väntat men inte heller banbrytande inom genren.
Det var en gång en präst, en ensamstående mamma, en polsk tonåring, en kusligt söt liten flicka och Bellman som gick in i ett hemsökt hus. Gissa vem som kom ut levande? Okej, Bellman var inte där ni. Men ni hajar upplägget. ”Ouija: Origin of Evil” (för övrigt en meningslös prequel-titel) är den typen av uppföljare som knappt har något att göra med originalet, men är snäppet överlägsen av den simpla anledning att första filmen var rätt värdelös.

Inledningsvis är det mumma för alla som älskar hederlig, gammeldags skräckfilm. Till och med Universals logga är retro! Det utspelar sig på 1960-talet för att… tja, ”The Conjuring”-filmerna var ju populära och prequels är ju enklare storymässigt än vanliga uppföljare. Men ganska snart blir det uppenbart att den panka änkan och hennes två döttrars inkluderande av det ökända titelspelet i sina fejkade seanser kommer väcka onda andar till liv.

Hus med onda demoner? Check. Barn med osynliga vänner (läs: spöken)? Check. Präst med föraningar? Check. En död pappa som gör sig hörd från andra sidan? Japp. Det är knappast purfärska idéer vi har att göra med. Regissören/manusförfattaren Mike Flanagan lyckades hyfsat med ”Oculus” och ”Hush”, och vill väl, men det är svårt att se bortom det kommersiella urmjölkandet av vad som tydligen är ännu ett varumärke inom skräck-franchise.

Jodå, visst hoppar man till ibland. Den lilla flickan (Lulu Wilson) är tacksamt rar och gullig istället för övertydligt blek och stirrig som många ”läskiga barn” brukar vara i den här typen av filmer. Och slutet är förvånansvärt oförutsägbart och länkar snyggt till originalfilmen (för de som minns den). Man har även fokuserat på karaktärerna och deras upptäckt av det övernaturliga istället för ständiga irrande i mörka korridorer.

Men redan där haltar filmen. Mycket på grund av ojämnt spel. Elizabeth Reaser (”Twilight”-filmerna) lyckas inte få hennes rätt platta dialog att klinga annat än falskt och Annalise Basso (så bra i ”Captain Fantastic”) är faktiskt rätt kass som tonårsdottern i familjen. Stackars Henry Thomas ser mest ut att vilja vara någon annanstans och längta tillbaka till åren som barnskådespelare i ”E.T.”.

Det är ingen skräckfilm som är så dålig att det svider. Speciellt som uppföljare är det en film som de mindre kräsna - exempelvis de som gillade ”Ouija” - lär uppskatta. Men under ett starkt skräckfilmsår som gett oss både ”Lights Out”, ”Don’t Breathe”, ”The Boy” och ”The Witch” så glömmer man troligen den här några meter utanför biosalongen.
| 18 oktober 2016 22:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Tafatt version av en skräckfilm, känns varken ny eller skrämmande :( Satt mest och skratta... En familj på 60-talet utför falska seanser för att tjäna pengar men när familjen köper ett Ouija bräde börjar den yngsta dottern prata i tungor och prata med andarna runt omkring dem och självklart var den inte så snäll....sååå förutsägbar och bitvis tråkig...rekommenderas ej... Snygg miljö och rekvisita men som skräckfilm sög den, dock spelade den unga tjejen Doris (Lulu Wilson) otroligt bra, blir spännande att följa henne...men betyget blev en tvåa... Cast:Annalise Brasso, Elisabeth Reaser, Henry Thomas mfl... AA
Läs mer