Pride and Prejudice and Zombies 2016

Pride and Prejudice and Zombies poster

Synopsis

Zombies, uppätna hjärnor och klassisk romantik i brittisk 1800-talsidyll i denna omgjorda experimentella version av Jane Austens klassiska verk "Stolthet och fördom".
Ditt betyg
2.6 av 165 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Pride and Prejudice and Zombies
Biopremiär
4 mars 2016
DVD-premiär
22 augusti 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

22 februari 2016 | 10:00

Jane Austens värld invaderad av zombies funkar bättre än väntat

Så vansinnigt mycket bättre än boken den baseras på, med en ganska lagom mix av komik, romans och zombies är ”Pride and Prejudice and Zombies” en hyfsat underhållande film. De val man tagit för att distansera sig från förlagan fungerar över förväntan och hade bara Mr Darcys karaktär fått en bättre och lite mognare behandling så hade det kunnat bli riktigt bra.
Jane Austens ”Stolthet och fördom” har fått utstå en del adaptioner tidigare och förflyttats både till nutida Londons dejtingvärld (”Bridget Jones dagbok”) och det mer traditionella Indien (”Bride and Prejudice”). Att mixa in zombies i den klassiska berättelsen är absurt nog för att väcka uppmärksamhet, och konceptet är oerhört lockande – det skadar ju inte att slänga in lite ond bråd död för att rucka på överklassens eleganta fasader.

Förväntningarna fick dock ett abrupt slut när jag nyligen läste boken. Nej, inte originalet från 1813 utan den som kom ut 2009 med samma titel som filmen. Ett sämre smakprov på litteratur får man leta efter och jag var chockad över att den hittat till över miljonen läsare. 

För er som inte läst den – förhoppningsvis en majoritet – så är det, till skillnad från adaptionerna ovan som anpassade storyn till de nya miljöerna man valt, i princip en kopia av Austens text med små avbrott för menlösa zombiemöten. Maken till lathet är svårt att hitta. 

Filmens enda räddning vore att slänga boken på soptippen, där den hör hemma, och istället göra sin egna version på idén om de odödas intåg i Austens värld. Min glädje när jag upptäckte att denna förhoppning i princip besannats gjorde bioupplevelsen ännu bättre än en film av den här kalibern kanske förtjänar.

Filmen börjar med att berätta att zombie-invasionen som drabbat England nu nått Hertfordshire, i en scen där vi introduceras till Colonel Darcy (Sam Riley som vi tidigare sett i Joy Division-filmen ”Control”), en mästerlig zombiedödare iklädd lång läderrock som inte åker av under hela filmens gång.  

Bekantskap stiftas sedan på sedvanligt vis med alla fem Bennet-döttrarna, med Elizabeth (”Downton Abbeys” Lily James) i spetsen. Mrs Bennet (Sally Phillips – ”Bridget Jones dagbok”) är sitt vanliga nervösa jag och oroar sig för flickornas giftermålsutsikter, medan Mr Bennet (Charles Dance – ”Game of Thrones”) är mer inne på att hålla dem vid liv och har rustat dem med kunskaper inom kampsport och självförsvar. 

Handlingen följer sedan sina båda förlagor ganska nära och alla som kan sin ”Stolthet och Fördom” vet att snobbiga Darcy faller för Elizabeth medan hon tycker att han är den otrevligaste man hon nånsin träffat, och istället blir vän med hans nemesis George Wickham. 

Det ”Pride and Prejudice and Zombies” lyckas med är att veta när det är dags att ta in storyn på en ny bana och när det är läge att korta. Alla vet hur svårt det är att pressa ihop en boks innehåll till långfilmslängd – här måste man dessutom få plats med diverse zombiescener.

Men genom stora förändringar av andra halvan så känns längden på en timme och trekvart alldeles lagom. Omskrivningarna har också gjort att Wickhams karaktär får en alldeles utmärkt behandling, till skillnad från bokens oförlåtligt dåliga. Lady Catherine (Även hon en "Game of Thrones"-Lannister – Lena Headey) är också en karaktär att gilla i den här versionen. 

En del har klagat på att ”Pride and Prejudice and Zombies” inte kan bestämma sig för vilket ben den ska stå på och därför aldrig blir vare sig en riktig komedi, romans eller zombierulle. Just för att det är en ”mash-up” av genrer tycker jag man gör rätt i det. Jag gillar tillägget av odöda men klarar mig utan att se en massa närgånget köttätande, och jag är lika glad över att man behållit ett visst allvar och inte gjort en larvig slap-stick. 

Det skulle också vara okej att kärlekshistorien får ta ett steg tillbaka för att de andra bitarna ska få sin stund i rampljuset, men det man tyvärr missat är den helt väsentliga förändringen av Darcy från surkart till romantisk hjälte att heja på. Det är svårt att säga om det är Rileys skådespeleri eller regin av honom som inte håller måttet, men det drar ner ordentligt och gör att den aspekten av filmen känns infantil och som om den riktas till en ganska ung målgrupp. Ingen ny Colin Firth här inte. 

Annars är skådespeleriet överlag övertygande med James och Heady som imponerar mest. Fightscenerna är långt ifrån några mästerverk och mycket händer precis utanför kameran, men det är ändå kul att se de vanligen pryda 1800-talsbrudarna dra fram sina knivar ur strumpebanden och slåss på liv och död.  

Att man ersatt det klassiska uber-romantiska slutet med ett modernare genom en extra scen mitt i eftertexterna är lovvärt, men förtas lite av att det mest känns som fiskeri för en uppföljare. ”Pride and Prejudice and Zombies” är underhållande nog för en biokväll, men jag har svårt att se att berättelsen får följare nog för att gå längre än så.
| 22 februari 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Yes du läste rätt!! Jane Austen med zombies :) Faktiskt bättre än jag trodde, men fortfarande blir det halvdant kostymdrama och en halvdant zombi-skräck som tillsammans bara blir okej. Men extra plus i kanten för bästa chockeffekterna på länge, ingen skräckis på flera år, slår filmens chockaffekter, du sätter både hjärta och popcorn i halsen... För sin genre är den helt okej, står och väger mellan en svag 3a och en godkänd 3a...men den är både komisk och allvarsam så vi bjuder den på en 3a :) Cast:Lily James, Sam Riley, Jack Huston mfl... AAA
Läs mer