The Purge: Election Year 2016

Action Sci-Fi Skräck
USA
111 MIN
Engelska
The Purge: Election Year poster

Synopsis

Det har gått två år sedan Leo Barnes stoppade sig själv från att göra något han skulle ångra under "rensningsnatten". Nu är han säkerhetschef åt senator Charlie Roan, för att skydda henne under tiden hon försöker bli president, och att överleva den årliga ritualen som har sikte på de fattiga och oskyldiga. Men när ett förräderi tvingar ut dem på gatorna i Washington, måste de försöka överleva till gryningen… eller båda bli offrade för sina synder mot staten.
Ditt betyg
2.9 av 291 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

5 juli 2016 | 00:01

Mer politik, mindre våld i tredje rensningen

Dags för tredje filmen om den framtida rensningsdagen där alla brott är tillåtna och hälften av befolkningen gör sig av med aggressioner genom tortyr och mord. Ett fyndigt, politiskt budskap har injicerats i serien och här finns en befriande fokus på spänning istället för våld. Men filmen hade gynnats av tajtare tempo och en dos subtilitet.
En blond krutgumma till senator som med gott om motstånd kämpar för mänskliga rättigheter och rivalen, en verklighetsfrånvänd dåre med storhetsvansinne knäpp nog att tro på sina egna, bisarra ord. Det är lätt att tänka Clinton vs Trump men beskrivningen stämmer även på hjältinnan respektive skurken i ”The Purge: Election Year”. Sällan har en kommersiell skräckfilm (en trea dessutom!) varit så politisk. Det är knappast en slump att den släpps när amerikanska presidentvalet blir allt mer hektiskt.

Den här filmen tar vid några år efter förra filmen. Dess hjälte, polisen Leo Barnes (Frank Grillo), är nu säkerhetsvakt åt kontroversiella senatorn Charlie Roan (Elizabeth Mitchell) som vill slopa den ökända ”rensningsdagen". Roan hatas av grundarna av dagen och under nämnd sådan försöker de ha ihjäl henne vilket sätter henne och Barnes på flykt. De hamnar i armarna på en grupp vänner från ghettot som har egna problem.

Det är sällan som uppföljare är varandra överlägsna, speciellt inom skräckgenren. Medan den första ”The Purge” var en ganska uddlös kurragömmathriller med en vit, rik kärnfamilj i fokus så utvecklade tvåan, ”The Purge: Anarchy”, upplägget med att försätta historien i ghettot och utforska de rikas utnyttjande av de fattiga. Här fortsätter man i politikens spår och släpper inte bara fram svarta, fattiga karaktärer utan låter de även skaka av sig offerrollen och ta egna kommandon.

Inledningsvis är det en film som nästan överträffar föregående del med intressanta dilemman, tydliga och sympatiska rollfigurer samt ett tempo som heter duga. Det är befriande oförutsägbart (med undantag för några få klyschor) och vissa spännande scener är på nagelbitarnivå. Tråkigt har man definitivt inte och lyckligtvis har man undvikit den värsta, tröttsamt trendiga tortyrporren.

Här finns också några mindre men desto mer välgenomtänkta detaljer som ger filmen extra credd. Som den trist nog ovanliga förmågan att fördela både hjälte- och skurkrollerna bland skådespelare av olika hudfärg. Alla kan förvandlas till en morbid psykopat, oavsett om du är en medelålders, förmögen politiker, en svart tjej från ghettot eller en så kallad ”mördarturist”. Ett kanske inte upplyftande men ändå intressant budskap.

Vad filmen saknar och förlorar på är brist på subtilitet. För att dess redan ganska tydliga budskap ska gå fram så har de främsta huvudpersonerna, såväl goda som onda, kavlats ut till nästintill karikatyrtet. Hjältarna är bland de mest osjälviska, godhjärtade och moraliskt felfria personer som någonsin medverkat i en skräckfilm medan de slemmigt ondskefulla politikerna är så snurriga och skogstokiga att de nästan liknar skurkar i en tecknad serie.

Filmen tappar stundtals tempot och drar ut på tiden med någon pistolstrid och knivförsedd machofight för mycket. Här finns både en politisk thriller som har något att säga samt en Grindhouse-rulle som blygsamt frossar i kallblodiga men motiverade avrättningar av festligt utklädda psykopater. Men även om ingredienserna inte är alltför välblandade så är det fortfarande två alltför sällan utnyttjade genrer som gör att man förlåter dess smärre felsteg.

I dessa tider är det trots allt en viss skadeglädje i att se unkna hatare utan respekt för sina medmänniskor få sitt välförtjänt straff, oavsett om det är en god läxa eller en kula i pannan. En värdig avslutning (?) på en skräcktrilogi som åtminstone stundtals utforskade sin unika idé på intressanta sätt. Slutscenen flirtar med ännu en uppföljare men vid det här laget är det nog lagom med dessa våldsamma rensningar. Möjligen om den utspelade i rymden.
| 5 juli 2016 00:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Tredje filmen i serien, inte så bra som tvåan, men bättre än ettan. Bra tempo och spännande som tvåan, men lite för excentrisk, blev lite för mycket lyckliga psykopater i sekt än den råa panik som tvåan hade. Men gillade den nya bad-ass-girls attityden, starka kvinnor både som dem goda och som dem onda, inga mesiga mähä som bara behövs räddas hela tiden. Men som sagt gillade tvåan bättre, kändes mer äkta, mer panik och mer oväntat, nu blev det lite copy av det hela..men betyget blir en godkänd 3a...absolut sevärd!! Cast:Frank Grillo, Elisabeth Mitchell, Mykelti Williamson mfl... AAA
Läs mer