The Forest 2016

Skräck
USA
88 MIN
Engelska
The Forest poster

Synopsis

Sarah Cornwell beger sig till den hemsökta, beryktade självmordsskogen Aokigahara i Japan för att försöka hitta sin försvunna syster.
Ditt betyg
1.9 av 80 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Forest
Biopremiär
15 januari 2016
DVD-premiär
20 juni 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

13 januari 2016 | 11:40

Ge du dig in i skogen, får du skogen tåla

”Game of Thrones”-stjärnan Natalie Dormer övertygar starkt i denna anspråkslösa rysare om en mystisk självmordsskog i Japan. Den kusliga stämningen byggs upp grundligt och jag blir faktiskt flera gånger riktigt rädd, även om det rätt oväntade slutet lämnar en hel del övrigt att önska.
Är du liksom jag rädd för skog, mörker, döden och andar så finns det absolut potential i denna film som mellan raderna handlar om försoning med sig själv och sitt förflutna, men mer distinkt om just döden som en katalysator för det. 

En ung amerikansk kvinna beger sig till Japan för att leta reda på hennes tvillingsyster som försvunnit i den mytomspunna självmordskogen Aokigahara. Alla säger att Jess är död men Sara känner på sig att systern lever och hon tänker inte ge sig förrän hon hittat henne. Tillsammans med en australiensisk journalist och en guide börjar hon sökandet. Men skogen är inte att leka med och ganska snart börjar mystiska saker hända som får Sara att tvivla på sitt eget förstånd vilket leder till att hon får svårt att skilja hjärnspökena från de riktiga…

Natalie Dormer (hittills mest känd som Marjorie i "Game of Thrones") spelar de båda systrarna och hon är mycket trovärdig i rollerna, framförallt som Sara vars sviktande mentala tillstånd är det mest intressanta men också det mest obehagliga i filmen. Hon verkar förvirrad på riktigt, rädd och ängslig och uppvisad rädsla skrämmer mig alltid mer än att egentligen få se det som orsakar den. Även hennes motspelare Taylor Kinney i rollen som Aiden är bra och trots att dialogen är något statisk stundvis hade jag velat se mer av de två och deras samspel.

Detta är regissören Jason Zadas långfilmsdebut. Och visst, man inte kan anklaga filmen för att vara den mest innovativa i skräckgenren men ändå känns den som ett hyfsat godkänt förstagångsprojekt. Det är ganska avskalat, vi har karaktärerna och vi har skogen och flera gånger skrämmer han (åtminstone mig) effektivt med väldigt enkla medel. Ofta gör han dessutom det helt utan hjälp från tillagd musik, vilket jag uppskattar, då ljud är en alldeles för simpel genväg och för ofta förekommande med alldeles för hög volym i liknande filmer med syfte att få publiken att hoppa till.

”The Forest” är sammanfattningsvis en småkuslig rysare utan överdrivet mycket ologiska twistar även om såklart visst beteende och vissa karaktärer kan och bör ifrågasättas. Det är i och för sig inte bara av ondo då det kittlar analysådran lite skönt och öppnar upp för andra tolkningar. 

För att reda ut ett par frågetecken hade filmen emellertid mått bra av en ytterligare manusgenomgång och faktiskt några minuter till i längd, för nu känns den tyvärr något forcerad mot slutet, och det lämnar mig för en stund skeptisk till det jag sett. Dock är ändå vägen dit väl värt mödan för en mörkrädd skogsskeptiker, med förfasa för andeväsen. Så om du känner igen dig i det, gå och se.
| 13 januari 2016 11:40 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
..ack så sällan nuförtiden som en skräckis är riktigt kuslig :( Inte för jag hade stora förhoppningar på denna heller men hoppas gör man ju alltid... Sara´s tvillingsyster försvinner i en skog i Japan där hon jobbar, det är inte vilken skog som helst, den som går in tar livet av sig eller kommer aldrig tillbaka... Lokalbefolkningen tror den är besatt av onda andar som får dig att se saker så du till slut väljer att ta livet av dig... Sara åker dit för att leta efter sin syster, men guiden hon har med är han den han utger sig för att vara??? Förutsägbar, tråkig och inte ett dugg kuslig :( Betyget blir en skruttig etta... Cast: Natalie Dormer, Taylor Kinney, Eoin Macken mfl... A
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu