Intervju

Skribent

MovieZine.se

21 mars 2013 | 19:30

MovieZine träffar Ryan Reynolds

"Croodarna"-aktuelle skådespelaren: "Animerad film är världens enklaste jobb".

I "Croodarna" möter en förhistorisk familj på en karismatisk nytänkare, som får dem att upptäcka en helt ny värld utanför deras grotta. I originalversionen har Ryan Reynolds lånat ut sin röst till Guy (eller Grabb). Det är första men definitivt inte sista gången vi hör denne skådis i en animerad film, redan i höst gör han huvudrollen i DreamWorks "Turbo".

MovieZines Lotta Zachrisson bokade dejt med Ryan Reynolds i New York för att prata om det bekväma arbetet, hans egna galna familj, och upplevelser från vildmarken.

Du har redan fler animerade filmer på väg. Varifrån kommer ditt intresse för animerat?

- Det är helt enkelt världens bästa jobb. Det är onekligen intensivt för alla animatörer och regissörer. Men som skådespelare dyker du upp en gång varannan månad, blir ombedd att överdriva så gott du kan, och för det mesta skrattar man bara åt alla fånigheter. Så jag kan inte klaga.

Låter som ett skönt och enkelt jobb.

- Ja, det är förvånansvärt lätt. Man kan bara spela in två timmar åt gången, för sedan försvinner rösten. Det gäller ju att verkligen ta i, och det orkar man inte så länge. Men jag älskar det.

Guy påminner lite om Johnny Depp i hur han är tecknad...

- Haha, ja, han har mycket accessoarer. Eller hur? Han såg annorlunda ut i början, hela processen var en intressant utveckling, de såg alla helt annorlunda ut i början.

Men han är åtminstone attraktiv.

- Tja, jag gjorde mitt bästa. Jag hade tur där. Jag drog det längsta strået. Han är en cool snubbe, och kanske lite mer levande eftersom han har fått klara sig själv där ute. Medan Croodarna har bott i en grotta mesta tiden och gjort sin grej.

Spelar man någonsin in i samma rum med de andra skådespelarna?

- Det är väldigt sällsynt. Emma (Stone) och jag gjorde en session ihop, vilket var riktigt kul. Emma och jag har filmat ihop förut, så kemin fanns redan där. Nicolas Cage träffade jag till exempel först igår. Det var kul, han överträffade mina redan höga förväntningar. Man kan inte vara i branschen så länge som Nic Cage, utan att vara vänlig mot folk. De sanna rövhålen brukar gallras bort. Han är en riktig gentleman.

Och han spelar din svärfar i filmen.

- Ja, precis, Det har alltid varit min plan, haha!

Vill du berätta mer om skillnaden mellan hur filmen såg ut i början och den färdiga versionen?

- Jag kan inte svara för de andra, men jag provspelade för min roll. Jag fick komma in och läsa lite repliker. Jag har alltid velat göra en animerad film, för att ha något att visa alla mina syskonbarn. Så de visade lite teckningar på karaktären och presenterade några idéer på hur den här världen skulle se ut. Så det är inte bara att läsa manus och bestämma sig. Den här processen tar flera år. Så ja, karaktären såg lite annorlunda ut, och från början var han inte ens tänkt att kunna prata. Först när han träffade Croodarna skulle han lära sig. Men det försvann ganska tidigt, och han blev helt enkelt en ensamvarg.

Hur provspelar man för en roll som inte talar?

- Jag fick några rader att läsa, ett par nyckelscener som de hade tagit fram. För han skulle ju eventuellt lära sig att prata. Och så ska man bara köra så "over the top" man kan!

Kan du berätta om din egen mest bisarra familjeresa?

- Oj, de har alla varit rätt bisarra. Jag har tre storebröder, två av dem blev poliser, och min far var polis. Mycket testosteron i min familj. Jag var inte så mycket en lillebror för dem, men snarare en rörlig måltavla. Våra familjeresor slutade alltid med bråk. Och jag kunde aldrig skicka polisen på mina bröder för de var ju snutar själva. Men vi hade en del intressanta resor, till exempel till Disneyland. Vi var från Kanada så det var en stor upplevelse. Min far var för snål för att ta in på hotell, så på något sätt kunde han köra 22 timmar i sträck. Vi stannade till på toalett var åttonde timme. Det var hemskt. Jag ska inte upprepa de misstagen när jag får egna barn.

Är du lika påhittig som Guy är?

- Jodå, jag hade turen att få lämna skolan som 16-åring för ett program, som gick ut på att spendera ett år på överlevnadsläger. Eller snarare en överlevnadsskola. Man avverkar skolåret på två månader och spenderar resten av tiden ute i vildmarken, vid Rocky Mountains. Det var det bästa jag gjort, och hjälpsamt för min karaktär också. Vi paddlade kanot, slog upp läger och jag lärde mig mycket om att använda naturen för att överleva. Det är nog anledningen till att jag blivit så miljömedveten sedan dess.

Hur ansöker man?

- Man blir kallad till intervjuer. Det är tufft att komma med, men jag ljög ihop någon historia för att få vara med. "Rädda mig från min familj, snälla!" (skratt) Man får inget diplom men det förändrar hela ens liv. Jag blev en helt ny person.

Vad var det bästa du lärde dig?

- Jag gillade att få veta hur man skapar eld av ingenting. Ja, precis som Guy. Lite mossa och torra löv, det är jobbigt men rätt coolt. Och lärorikt.

Kunde du döda ett djur och tillaga det?

- Jag skulle kunna, men gör det helst inte. Jag hoppas inte behöva göra det. Men vi lärde oss hur man ser om en lavin är på gång, till exempel. På den tiden ville jag jobba med räddningsuppdrag. Där i bergen finns det många berusade skidåkare. En av mina bröder gör det. Sen ville jag bli brandman men kunde inte komma in, på den tiden släppte de bara in minoriteter och kvinnor. Så hamnade jag i New York.

Hur bytte du dessa machojobb till att bli skådespelare?

- Jag tror min mamma på ett sätt såg min som sin dotter (skratt). Men redan som tonåring kom jag in på det, det var ett sätt för mig att komma ut ut huset. Jag kom med i ett TV-program och gick sedan med i en improvisationsteater på high school. Vi gjorde små uppsättningar. Senare i Los Angeles skaffade jag mig en agent och tvingade honom att skicka ut mig på fem provspelningar. Jag lovade honom att jag skulle få ett av de jobben.

Upplever du att det kommer fler filmer där det är tjejen som jagar killen?

- Jag vet inte. Du ser säkert på mer film än jag. Men jag gillar när det är så, när man går ifrån stereotyper. Jag gillar att Eep i vår film inte är någon kurvig Jessica Rabbit utan lite annorlunda. En riktig grott-tjej.

Ditt husdjur i "Croodarna" är en minnesvärd karaktär. Minns du ditt första husdjur?

- Jag var åtta eller nio, och hade en råtta som hetter Nermal. Som "normal" med ett E. Jag vet inte varför det blev så. Han var mitt första husdjur, jag var galen i honom. Men han sprang iväg. Han gömmer sig nog fortfarande där i huset.

Du har gjort många komedier, har du någon ny på gång?

- Jag gör en komedi då och då, men ärligt talat kan det kan vara rätt jobbigt... Film är till för regissören att uttrycka sig. När jag var ung och dum trodde jag att det handlade om skådespelarna, men så är det inte. Man är bara lika bra som sin regissör. Det är tufft att hitta regissörer som gör bra komedi. Jag skulle gärna jobba med Judd Apatow, han har en ny och påhittig stil.

Ryan Reynolds om...

..."Buried":

- Det var de mest intensiva 17 inspelningsdagar i hela mitt liv. Spelfilm är alltid mer krävande, man jobbar långa dagar och jag tror inte att folk inser hur intensivt det är. Men "Buried" ändrade mitt liv. Jag älskade idén, och för första gången gjorde jag en film som jag trodde att ingen någonsin kommer att gå och se. Den enda anledningen att göra den för att det var omöjligt, vi gick alla in med den inställningen. Jag skulle gärna filma igen med Rodrigo Cortes.

...en uppföljare till "The Proposal":

- Det är lustigt, den spelade in så mycket pengar, och jag satt och väntade. Men varken jag eller Sandra Bullock fick någonsin frågan om att fortsätta. Jag vet inte hur uppföljaren skulle se ut. "The Marriage", "The Divorce"...? Det är nog enklare att följa upp en actionfilm än en romantisk komedi.

...cameorollen i "Ted":

- Jag känner Seth, den enda orsaken till att jag ställde upp var att han är en polare. Jag har också gjort fyra avsnitt av "Family Guy" och det var hysteriskt kul.

"Croodarna" har biopremiär 22 mars.

| 21 mars 2013 19:30 |