Turbo 2013

Animerat
USA
96 MIN
Engelska
Turbo poster

Synopsis

En högoktanig komedi i 3D om en snigel som vågar drömma stort - och snabbt. När han en dag, till sin försiktige brorsas förskräckelse, mirakulöst blir supersnabb så lägger Turbo in högsta växeln på sin dröm och ger sig ut på en helt galen resa för att uppnå det omöjliga: att få tävla mot världens bästa racerförare Guy Gagne. Turbo blir kompis med ett gäng gatusmarta sköna lirare och sätter sitt hjärta och skal på spel för att bevisa att ingen dröm är för stor, och ingen drömmare för liten...
Ditt betyg
2.6 av 524 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Turbo (3D)
Biopremiär
25 oktober 2013
DVD-premiär
5 mars 2014
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

20 september 2013 | 12:01

Roligare än det verkar

Dreamworks senaste alster är en ganska anspråkslös historia som är nästan ovanligt anpassad till de yngre målgrupperna. Men karaktärerna är kul och en del kändisröster blir ett lyft som gör det till en trevlig – om än lättförglömlig – upplevelse.

Kampen mellan de olika animationsstudiorna fortsätter. Disney kör fortfarande mest på sina klassiska princess-sagor, men Dreamworks har vid flera tillfällen vågat ta ut svängarna och utmanat Pixar. Och efter förra årets "Modig", som antagligen tog hem sin Oscars mest för att Pixar nästan alltid vinner dessa - för särskilt spännande eller kul var ju filmen inte - så hade Dreamworks i år en verklig chans att tävla om "bäst i klassen". Det går snabbt att konstatera att de inte tog den chansen när de valde att göra "Turbo".

För här finns inga spår av nytänkandet vi hittade i "Shrek", "Draktränaren" eller "Croodarna". Och även om "Megamind" inte träffade helt rätt med sin humor så var det i alla fall ett försök till något annorlunda. Men berättelsen här om ett gäng trädgårdssniglar, där en av dem (som kallar sig Turbo) drömmer om att bli racerbilförare och vara snabbare än blixten, känns istället som gjord efter en mall.

Vi har alltså nytänkaren som inte vill gå i de andras fotspår och följa reglerna, utan som drömmer sig bort samtidigt som han hånas av vännerna. Det oväntade sker och han får en chans att ge sig iväg. Den hariga kompisen kommer med av misstag och är där för att förmana. De möter upp med ett gäng andra alternativa typer som också vägrat sälla sig till samhällets regler, och magi uppstår. Men självklart är det inte så lätt, utan rätt mängd utmaningar och krokben måste först läggas i deras väg. Speciellt av sagans elaka karaktär.

"Turbo" skulle kunna vara banalt vanlig, ja kanske till och med lite tråkig. Men även om inte själva storyn tar ut svängarna så är karaktärerna gulligare och roligare än väntat. Och en del små detaljer är smart och träffsäkert utförda. De andra "outsiders" till sniglar som Turbo träffar på sitt äventyr borta från trädgården, är verkligen en samling sköna typer. Framför allt skänker Samuel L Jackson och Snoop Doggs röster sina karaktärer Whiplash och Smoove Move, något utöver det vanliga. Det blir dessutom några sköna scener med "trash talk" dem emellan. Och växlingen mellan sniglarnas perspektiv på hur snabba de är till hur vi människor ser dem, är fyndig komik.

Ja, det är bara att erkänna att "Turbo" bjuder på mer underhållning än vad filmen verkar innehålla på pappret. För barn är det förstås en självklar "hit" med alla nödvändiga ingredienser, och personligen blev jag mer förtjust i den än ovan nämnda Pixars "Modig". Den är ganska lik som samma studios mindre lyckade "Bilar", fast med något mer hjärta och lite mindre irriterande kändisröster som störande inslag - ja, jag tillhör dem som inte gillade Owen Wilson som Blixten McQueen.

Men för den som hoppas på något utöver det vanliga blir det till att vänta ett tag till.

| 20 september 2013 12:01 |