Croodarna (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En grottman av den gamla skolan måste leda sin familj genom ett farligt förhistoriskt landskap på jakt efter ett nytt hem. Den gigantiska floran och faunan är utmaning nog i sig, men riktigt komplicerat blir det när familjen får sällskap av en alarmerande modern grottman vars jakt på "framtiden" står i stark kontrast mot vår hjältes förkärlek för det förflutnas traditioner.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: CROODARNA

Rappt och roligt undergångsdrama
Även om vi redan sett både ett antal animerade urtidsskildringar och ännu fler starka familjeband i "genren" är det något väldigt nytt och fräscht med filmen om grottmänniskorna Croods. Bekantskapen med familjens härliga karaktärer får mig att med förväntan och mycket hoppfullt se fram emot en eventuell fortsättning på äventyret, som redan i denna inledande fas är förutom ruskigt snygg också otroligt underhållande och fartfylld.

Familjen är den första och sista på jorden. Tack vare pappa Grogs envishet och strikta regler överlever de alla i en grotta som blivit deras hem, även mormor till pappas stora förtret.

Enstaka gånger ger de sig ut för att jaga men annars är det i mörkret de lever, eller åtminstone inte dör. Tonårsdottern Eep är trött på grottan och vill ut. En natt smyger hon iväg och träffar Grabb som är på väg till Morgondagen eftersom jorden som de känner den är på väg att gå under. På grund av en olycka som krossar deras hem måste hela familjen motvilligt ge sig iväg på jakt efter nytt, under ledning av en minst lika motvillig Grabb.

Det nya som möter dem på andra sidan klippor, öken och grottor är en fullständigt sagolik miljö. En levande djungel med växter och djur varav den ena, mer bedårande än den förra passeras och färgerna är helt igenom fantastiska. Tack vare 3D får vi själv möjlighet att promenera in i de mest otroliga omgivningarna och inte sedan "Avatar" har jag hänförts så av datagrafik.

Det är ett högt tempo hela tiden. När familjen i början ska jaga efter ett lunchägg är det med sådan fyndighet och sanslöst rolig iver att jag vill ställa mig upp och heja dem alla vidare som vore jag publik på ett sportevenemang. Många scener är mycket minnesvärda och humorn hela tiden snäll och ytterst familjevänlig. I salongen hörs både stora och små skratta ofta och jag kommer på mig själv att ideligen ansluta till de nämnda. Dessutom är det befriande att slippa ett dussin bifigurer som kläcker ur sig utstuderade slapstick-repliker på löpande band och inte egentligen tillför något annat. Här har man bantat tillbehören till ett par extra figurer varav den dramatiska apan Remy - världens första exemplar av sällskapsdjur, lär bli den mest populära filuren på länge och mycket omtyckt av åtminstone de yngre tittarna. Även om jag måste erkänna att också jag blev mer än måttligt förtjust i den håriga lilla krabaten.

Som sig bör i en bra film är historien i "Croodarna" närmast briljant berättad för en publik i alla åldrar, koncist men utan några direkta överraskningar. Det handlar på ett enkelt sätt om stora och viktiga saker, om familj (kanske provocerande mycket kärna stundvis) men också om att släppa in andra och annat. Det handlar även om att inte låta rädslan styra, att inte fly från det okända utan istället våga lämna det trygga och invanda för nya äventyr.

Individerna som vi får lära känna under färden från det steniga karga landskapet i början till skönheten i den fantasifulla naturen mot slutet är ett bekvämt litet antal, men alltså desto härligare. Alla har sina egenheter och en plats i både berättelse och tillvaro, och det är som alltid mycket trevligt med starka och modiga unga kvinnor i huvudrollerna som gör uppror mot sina familjer, men också på ett mer övergripande plan förlegade normer i samhället i stort. Dessa driftiga tjejer, sina hårsvall och smala midjor till trots, är hjältinnor för våra små att se upp till, i en ny tid med ett överflöd av gamla prinsväntande prinsessor.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
magiul
Hmm, det tänkte jag aldrig på faktiskt att handlingen är en rip-off på Ice Age. Här känns dock inte världen så tom och menlös som den i Ice Age, men åh andra sidan är karaktärerna tristare. Så den hamnar på samma betyg. 2/5. Smårolig ibland, men den lyfter aldrig.
17676-0
Så är du peppad för The Wind Rises för du verkar ju vara ett stort fan av Miyazaki ? Vad är det som gör att du gillar Spirited Away så mycket ? Jag frågar för jag såg att du hade en femma på den och om du ger en film som inte är en drama eller en thriller högsta betyg då är det något på gång (Menar inte att det är negativt att du mest ger högsta betyg till thrillers och drama filmer)
David Brent
Jag försökte ge "Frozen" en chans, men jag pallade inte mer än dryga halvtimmen. Därför har jag inte betygsatt den. Som du är inne på så har jag extremt svårt när det ska sjungas hela jäkla tiden i Disneyfilmer. Det var det ena tradiga sångnumret efter det andra och då får jag panik, Jag tycker det stannar upp allt och det ska vara klämkäckt och "mysigt" men det vänder sig bara i magen på mig. Det är även anledningen till att jag inte sett eller kommer se "Les Miserables". Musikaler är en styggelse i min värld, jag klarar inte av det. Jag älskar musik, men just musikal och sångnumren som Disney kör med pallar jag inte.
Visa fler (14)

Veckans populära filmer

Visa fler