EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

10 augusti 2016 | 18:05

Nia Vardalos tipsar om 7 romantiska komedier

Vi pratar kärlek på film med Nia Vardalos, som just nu bjuder in till familjeåterförening med ”Mitt stora feta grekiska bröllop 2”.
”Mitt stora feta grekiska bröllop” blev en mycket omtalad och framgångsrik romkom om en kärlek som övervinner alla kulturkrockar. Fjorton år senare är det dags för uppföljaren, och det är återigen Nia Vardalos som står för både manus, huvudroll och inspiration till Toula Portokalos fortsatta öden. 

Varför göra en uppföljare så långt senare? 

- Tja, anledningen till att jag har sagt nej så länge, var att i slutet av den första filmen hade jag skrivit att jag blev mamma. Men i verkligheten behövde jag verkligen kämpa för att bli med barn. På min dotters första skoldag insåg jag att jag hade hittat mitt nästa kapitel, där och då. I det ögonblicket ville jag inte skicka iväg henne till skolan, jag ville att hon skulle stanna hemma hos mig, så nära mig som möjligt. Då skrev jag historien om vad som kunde hända om Toula och Ians dotter växte upp och ville gå på universitet.

Du har skrivit båda manusen och spelar huvudpersonen, hur personliga är de här filmerna för dig? Handlar de mycket om ditt egna liv? 

- Jag tror att… ja, de handlar till viss del om mitt liv, men jag ville skriva för alla föräldrar där ute som vill hålla sina barn nära, men som undrar när det är dags att släppa taget och låta barnen leva sina egna liv.Innan du skrev första filmen, såg du många romantiska komedier för inspiration? Eller för att själv undvika klyschorna?

- Jag drogs mer till renodlade komedier, men som en filmälskare först och främst. Jag älskade all slags komedier. Jag minns när jag såg Monty Pythons ”Meningen med livet”, när jag var ung. Det var något av det roligaste jag sett! Den håller än. Och även ”Spelman på taket”. Filmer som dessa underhåller mig. Filmer som handlar om familj, eller bara har en bisarr humor. De stannade med mig. Och allt som Bette Midler gjorde? Jag älskar, älskar, älskar det.

Det låter som att komedier kanske var bättre förr?

- Nej, de håller än. Komedigenren är fortfarande fantastisk. Jag tycker att allt som Kevin Hart gör är guld. Han är fantastisk. Jag älskar Emily Blunt och Kate Winslet. Allt de gör är underbart. 

”Mitt stora feta grekiska bröllop 2” blev dock inte lika populär på bio som den första filmen. Varför ska folk plocka upp den på dvd, enligt dig? 

- Jag hoppas att folk ser den hemma, vare sig de hittar den på blu-ray, dvd eller digitalt. Varför? Det är ett vackert tillfälle för en återförening med släkten Portokalos som är precis som din familj.


Nia Vardalos tipsar om sevärda, romantiska favoriter:


”Broadcast News - Nyhetsfeber” (1987) - ”Den kan jag se om och om och om igen. Det är helt enkelt en vacker film om arbetsrelationer mellan folk, och vad obesvarad kärlek kan leda till. 

”Livet efter dig” (2016) - ”En otrolig, svepande romans. Den handlar om villkorslös kärlek, och jag tycker att äkta kärlek är alltid villkorslös.”

”Mångalen” (1987) - ”Jag älskade filmen, jag älskade Nicolas Cage i den. Han är så bra med Cher! När jag växte upp hade jag en stor, stor crush på Nicolas Cage.”

”Crazy Stupid Love” (2011) - ”Visst är den bra? Där finns ett par som inte riktigt är ett par, de är på väg att bryta upp - Julianne Moore och Steve Carell. De var underbara tillsammans.”

”Lost in Translation” (2003) - ”Den är en av mina favoritfilmer. Sofia Coppola är ett geni. Jag älskar allt hon gör med den filmen. Den är perfekt, en perfekt film.”

”A Sea Apart” - ”En vacker grekisk film. Inte speciellt rolig eller romantisk, men den är dramatisk, och riktigt bra.” 

”The Lobster” - ”Även det här är en spektakulär, absurd film. Lanthimos är en otrolig filmskapare som säkert blir nominerad till priser i år. Colin Farrell har valt en del intressanta roller.”

"Mitt stora feta grekiska bröllop 2" finns nu att köpa och hyra.
| 10 augusti 2016 18:05 |