Livet efter dig (2016)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Louisa "Lou" Clark bor i en pittoresk stad på den engelska landsbygden. Lous vanligtvis så positiva inställning ställs på prov när hon erbjuds arbete som personlig assistent åt Will Traynor, en framgångsrik ung aktiemäklare som blivit rullstolsbunden i en olycka. Han som en gång var en aktiv äventyrare har förvandlats till en cyniker som gett upp allt – ända till Lou bestämmer sig för att visa honom att livet är värt att leva. Baserad på romanen av Jojo Moyes.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: LIVET EFTER DIG

Ojämn lättviktare om viljan att leva som paralyserad
Smörig romans som ändå undviker den mest förutsägbara av banor; gullig kemi mellan de två huvudrollerna samtidigt som Emilia Clarkes Lou får en orealistiskt töntig behandling. Ska man beskriva ”Livet efter dig” med ett ord blir det helt klart ”Ojämn”.
Det finns säkert många ”GoT”-fans där ute som inte känner sig särskilt lockade av en film som ”Livet Efter Dig”, som bygger på populära ”chic-lit”-boken med samma namn, men som kan tänka sig att se den för att få lite extra skärmtid med Emilia Clarke. Jag kan säga med en gång att om det är enda anledningen, är det bäst att stanna hemma. 

I första halvan av ”Livet efter dig” är det svårt att ta till sig hur skådespelerskan bakom en av tv-världens coolaste karaktärer, Mother of Dragons, framställer sin karaktär här. Det är inte bara att hennes Lou verkar vara en rätt så korkad och borttappad småstadstjej, utan det är nästan plågsamt att se hur överdrivet enfaldigt och klumpigt hon beter sig. I alla fall i början. Det blir nästan lite karikatyr över det hela, och det leder till ytterligare problem för filmen som helt låter bli att förklara hur Lou lyckas bli anställd som paralyserade Wills assistent. 

Anledningen till att Will (Sam Claflin – ”Hunger Games: Mockingjay”, ”Love, Rosie”) sitter i rullstol är en trafikolycka. Den tidigare framgångsrika unge mannen som älskade äventyrssporter och resor, är förpassad till att numera enbart kunna röra ett par fingrar och huvudet. När Lou börjar jobba för honom, på hans föräldrars uppdrag, har han redan gått igenom ett antal assistenter – som vi kan gissa har sagt upp sig för att de inte klarar av hans bitterhet och hopplösa inställning till sin lott i livet. 

In på scenen kommer färgglada och sprudlande Lou och det är som upplagt för att hon ska bli den som äntligen lyckas nå fram till den motvillige patienten. Klyschorna haglar. Ämnet är inte nytt utan har skildrats otaliga gånger förut – kanske allra bäst i oemotståndligt charmiga, franska filmen ”En oväntad vänskap” från 2012. 

Det största problemet med ”Livet efter dig” är att det är omöjligt att bli övertygad om varför en sådan typ som Lou är den som bryter ner Wills barriärer – förutom då att hon delar sin fysik med Daenerys Targaryen. Hennes obevekliga optimism till trots, så är hon egentligen bara en totalt ordinär och ganska ointressant tjej som är nöjd med allt trots att hon inte upplevt något. 

Just den aspekten är dock något som förbättras under filmens gång och i andra halvan finns flera ögonblick där kemin mellan de båda huvudkaraktärerna känns både charmig och äkta. 

Problemet som fler kritiker verkar ha är behandlingen av ämnet med Wills situation, och att filmen skulle ge budskapet att livet inte är värt att leva om man är handikappad. Men hinterna om hur ont Will har och hur ömtålig han är för sjukdomar är tydliga nog för att man ska förstå att hans bitterhet inte bara grundar sig i att han inte kan åka till Alperna eller flirta med vackra fransyskor längre. 

I en film som helt oblygt spelar på åskådarnas känslosträngar så är det svårt att gå segrande ur striden om recensenternas röster, men ”Livet efter dig” verkar mer vara ute efter att vinna publikens gillande och där lyckas man betydligt bättre. 

Det råder inga tvivel om att filmen väljer att inte gå alltför mycket på djupet, utan håller sig på en ytligare nivå av ämnet, där vi inte behöver se eller ta till oss det alltför jobbiga. Paralleller har dragits till ”Förr eller senare exploderar jag” och det är mycket troligt att de båda filmerna riktar sig till ungefär samma målgrupper. 

I slutändan är det ironiskt nog kemin mellan Lou och Will som hjälper ”Livet efter dig” upp till en hyfsad nivå – det som var filmens svagaste kort från starten är det som till slut gör den till mer än uthärdlig. Om de bara kunde hållit den nivån rakt igenom... ”Ojämn” är som sagt ett ganska passande ord.
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
magiul
Emilia Clarke är ljuvlig och hennes karaktär simpel men med excentrisk klädsmak. Hon känns lite för mycket som en blek kopia på Sally Hawkins i Happy-Go-Lucky och Sam Claflin är en drömman utan framtid. Historien har vi sett förut och här känns den tyvärr inte särskilt långt in i märgen då "kärlekshistorien" inte är särskilt trovärdig. Det finns inget som förklarar varför de skulle falla för varandra, förutom det rent ytliga. 

Men filmen tar sig lite, och slutet är bra. Funderar man lite på det slutar den på absolut bästa sätt för alla parter även om den trivialiserar en väldigt svår problematik. På det hela taget är filmen väldigt mycket gulli-gull utan att ta tag i något och därför blev jag aldrig särskilt rörd. Lite för mycket naiv tonårskärlek för min smak. Så 2/5 för den nöja sig med.
Kalis
Kul att få se Emilia Clarke i en annan typ av roll, hon är strålande i filmen.
vinterblod
Min nya favoritfilm, alltså slutet 😭😭😭😭
Kalis Svar på vinterblod för
Ett extremt sorgligt slut :(. Men "Stand By Me" är väl fortfarande din favorit? :)
vinterblod Svar på vinterblod för
Inget slår Stand By Me ;) nu när känslorna lagt sig så skulle jag väl inte säga favoritfilm, men jag älskade den jättemycket ^^
Kalis Svar på vinterblod för
haha! Jag tänkte väl det ^^. Det är som du säger, man måste nog vänta tills känslorna lagt sig så man ger ett mer rättvist betyg :D
vinterblod Svar på vinterblod för
Ja jag brukar kolla igenom mina femmor då och då, och ibland sänker man till en femma när man tänker efter och känslorna inte är så färska ^^
vinterblod Svar på vinterblod för
Sänker man till en fyra, ska det stå :)
vinterblod Svar på vinterblod för
Jag sänkte till en fyra till slut :D
Visa fler (1)

Veckans populära filmer

Visa fler