Crazy Stupid Love 2011

Romantik Drama Komedi
USA
118 MIN
Engelska
Crazy Stupid Love poster

Synopsis

Till Cals bestörtning, vill hans fru Emily skiljas. Medan Emily genast får uppmärksamhet av kollegan David, har Cal svårare att gå vidare. På en bar träffar han Jacob, en kvinnotjusare med alla de rätta replikerna, de rätta kläderna och den rätta attityden. Jacob tar Cal under sina vingar och snart är Cal en fullfjädrad casanova. Men när det gäller kärlek går ingen säker, inte ens en casanova.
Ditt betyg
3.2 av 1,126 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jakob Åsell

15 september 2011 | 16:01

För knasigt och korkat för att förtjäna någons kärlek

"Crazy Stupid Love" börjar ganska crazy när Steve Carell hoppar ur sin bil mitt under färden efter hans fru, spelad av Julianne Moore berättar att hon haft en affär. Jag vill tro att att det är början på en kärleksfilm värd att älska, men ganska snart blir historien precis som titeln hintar - riktigt korkad.

Steve Carells Cal dumpas av sin fru Emily i filmens inledning, efter 25 års äktenskap. Cal tar sitt pick och pack och flyttar ut och spenderar dagarna på den lokala baren där han sitter ensam och gnäller över att hans fru ligger med den där dryga kollegan David Lindhagen (Kevin Bacon). 

Hunkige Jacob (Ryan Gosling), som med Neil Strauss ”The Game” som Bibel plockar hem en ny tjej varje kväll (i samma bar?!), tröttnar på att se Cals sorgliga figur och bestämmer sig för att hjälpa honom återupptäcka sin manlighet för att komma över sin fru. So far so good, innan komedin blir fars med historien om Carells 13-årige son som är förälskad i sin fyra år äldre barnvakt, som i sin tur bara har ögon för Cal, medan Cal själv jagar sin förlorade ungdomskärlek. Givetvis får även Jacob sina egna hjärtebekymmer när han faller för den första tjejen som någonsin gett honom kalla handen, Hannah, spelad av Emma Stone.

Kort och gott har Steve Carell, Ryan Gosling, Julianne Moore, Emma Stone, Marisa Tomei, Kevin Bacon och Josh Groban (!) alla problem med den galna, korkade grejen vi kallar kärlek. Deras största problem är dock ett korkat manus. Så mycket talang i en och samma film borde genererat en ny ”Short Cuts” eller åtminstone en ”Love Actually”, men ”Crazy Stupid Love.” blir ingetdera. 

Trailern, rollistan och filmens inledning lovar en romantisk dramedi med mer hjärta och hjärna än vad Hollywoodfabriken brukar bjuda på, men det är tyvärr bara en fasad. Manusförfattaren Dan Fogelman med en bakgrund hos Disney och Pixar, dränker oss med sagofantasier och förväxlingar som inte har något med verkliga livet att göra och fyller filmen med sidohistorier som han inte lyckas knyta ihop, det framtvingade slutet vill jag inte ens prata om. 

Mest synd är det om Ryan Gosling som med sin charm och timing stundtals får mig att tro att det är en bättre film jag ser, speciellt i de scener han är ensam med Emma Stone. Gosling kommer tveklöst få sitt stora genombrott hos den breda publiken i höst, efter smalare indiepärlor som ”Half Nelson” och ”Lars and the Real Girl” presenterar han sig som en riktig leading man här och i Nicolas Winding Refns hajpade ”Drive”, ett break han länge förtjänat.

Men han kan inte bära ”Crazy Stupid Love” på sina egna axlar. Jag hade kunnat förälska mig i varenda skådis i den här obalanserade episodfilmen om de bara fått chansen, förutom kanske Kevin Bacon då som bara får spela pedofiler, skurkar och svin nuförtiden – så även här. Men genom sina två regissörer och alldeles för många sidohistorier har ”Crazy Stupid Love” både för många kockar och ingredienser, för att slutresultatet inte ska kunna bli något annat än en riktig soppa.

| 15 september 2011 16:01 |