EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

29 september 2014 | 15:00

Inga lyckliga sagor i Finchers värld

MovieZine pratar "Gone Girl" med David Fincher: "Här finns både något snaskigt och skandalöst".
När det kommer till nattsvarta och brutalt överraskande killer-thrillers hittar man sällan bättre än hos David Fincher. Med titlar som "Seven", "Zodiac" och "The Girl with the Dragon Tattoo" har han gjort sig en imponerande meritlista på att utforska människans mörka natur. 

Finchers tionde film, "Gone Girl", är inte något undantag. Här handlar det om Nick Dunne (Ben Affleck), en man som blir huvudmisstänkt när hans hustru (Rosamund Pike) försvinner utan ett spår. Regissören tror att gifta par kan få sig en tankeställare.

- Jag gillade relationerna i "Gone Girl". Jag gillade att Gillian, som är en väldigt begåvad författare och uppenbarligen kan göra vändningar i handlingen och överraskningar i berättarformen som ingen annan, också hade väldigt intressanta insikter. Om hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa, vad är det som folk inte har förstått? Vad missar de att det här bandet mellan två människor handlar om?, berättar David Fincher för MovieZine under sin snabba Sverigevisit.



- Gillian Flynn har satt ord på en verkligt intressant föreställning om att människor skapar en fasad, en bild av den de vill vara för att attrahera den de tror sig förtjäna. Vid någon punkt måste den här personen som skapat sig en fasad inse att den andra personen har gjort exakt samma sak. Det uppstår en klyfta som är oöverkomlig. När det kommer till Nick är han bara för trött. Han orkar inte hålla uppe den här andra personligheten. Det är vad som finns under ytan hos det här perfekta paret. Lägg dessutom till detta ett märkligt försvinnande och låt medierna noga granska och fokusera på relationen - ingen relation kan möjligen överleva det.

Boken är en bestseller, det innebär att många redan känner till twisterna. Hur hanterar du det?

- Ja, det är 6 miljoner människor som har läst boken, men om alla de går och ser filmen så har vi tjänat in 60 miljoner dollar. Det räcker inte att göra dem nöjda. Vi vill göra dem nöjda med vår filmatisering, men vi behöver en mycket bredare publik. Det är en sak att skriva en bok och en annan sak att göra film av den boken. Filmen måste bli en mycket större affär. Men 6 miljoner böcker är mycket! 

Som publik kan man visst aldrig förvänta sig ett lyckligt slut i en David Fincher-film?

- Om man behöver ett lyckligt slut, tja… Jag vet inte vad jag ska säga. Men jag hoppas att de blir underhållna. Det finns olika nivåer av underhållning, jag hoppas att de får lite medicin med sitt godis. Jag tror att det finns mycket kul att få ut av de flesta prestationerna, vi har verkligen en bra rollista med en fantastisk kemi. Det, tillsammans med en otrolig historia, borde vara nog. 

- Men jag tycker också att filmen har ett annat lager, den tål att granskas på flera nivåer. Det finns både något snaskigt och skandalöst, och slutligen en sanning om hur människor är redo att kompromissa för varandra.



David Finchers nästa filmprojekt är långt ifrån spikat än, men jag är nog inte den ende som hoppas att regissören ska hitta tillbaks till Stieg Larssons Stockholm. 

- En kvinna stoppade mig faktiskt vid frukosten i morse och sa: "Är du här för att…" Jag sa: "Äta frukost?" Nej, jag har inget nytt att säga. Det är inte mina pengar.

David Finchers "Gone Girl" får biopremiär fredagen 3 oktober.
| 29 september 2014 15:00 |