Peter Jackson

Regissör, Manusförfattare 31 Oktober 1961 Pukerua Bay, Nya Zeeland

Biografi

Sir Peter Robert Jackson är en nyzeeländsk manusförfattare, filmregissör och filmproducent, född den 31 oktober 1961 i Pukerua Bay, Nya Zeeland.

Peter Jackson drömde ända sedan han var liten då han såg den svartvita filmen King Kong om att regissera filmer. Han fick en Super 8-kamera av sina föräldrar och började då göra korta fantasyfilmer. Vid tjugo års ålder köpte han en begagnad 16 millimeters kamera och påbörjade tillsammans med några kompisar inspelningen av sin allra första långfilm, splatterfilmen Bad Taste. 

Sedan regisserade han filmen Meet the Feebles, en splatterparodi på Mupparna. Han steg i anseende efter att ha gjort filmen Svarta änglar som också blev Oscarsnominerad. 

Sedan 1987 är han gift med Frances Walsh som han har två barn med, Katie Jackson och Billy Jackson.
På senare tid har han uppmärksammats genom att regissera filmtolkningar av J.R.R. Tolkiens Härskarringen och Bilbo - En hobbits äventyr.

Den 28 april 2010 blev Jackson adlad av Nya Zeelands generalguvernör Anand Satyanand och kan därefter kalla sig Sir.
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
17676-0
Bara jag som skulle vilja se honom göra en film som utspelar sig under andra världskriget ? känns som det skulle kunna bli något annorlunda för honom för efter att hobbit trilogin är klar så hoppas jag ärligt talat på att han lämnar Tolkiens verk i fred.
Wugllabang
Han har skapat världens tveklöst bästa trilogi i de ursprungliga LOTR-filmerna, och det kommer jag alltid att respektera honom för. Men i den vedervärdiga "Lovely Bones" samt de nya Hobbit-filmerna så har han verkligen tappat greppet fullständigt. Det verkar som att han är besatt av att göra det mest tekniskt storslagna och inkomstbringande filmerna och inte alls prioriterar storyn(speciellt i Desolation Of Smaug). Hoppas verkligen att den tredje Hobbit-filmen lyckas imponera för annars har han tappt det fullständigt.
AntonKane
Trodde först att du skrev att du hade träffat Peter Jackson och jag bara "jaha..." och sen såg jag att du skrev att du träffat Bonk och jag bara "Herre Gud vad coolt!"
Visa fler (66)