Braindead 1992

Komedi Skräck
Nya Zeeland
97 MIN
Engelska
Braindead poster

Synopsis

En djungelexpedition fångar en sällsynt rått-apa. Tillbaka i stan sätts apan bakom galler på zoo, men biter en gammal kärring. I sjuksängen förvandlas hon inför sonen Lionels ögon till en människoätande zombie, och alla hon biter för smittan vidare. Hundar, en präst och en sjuksyster - som sen avlar en zombiebaby. Snart är huset fullt av ruttna typer som alla vill ha Lionel till middag. Jävla tur att han har gräsklipparen med sig! Alternativ titel: "Dead Alive".
Ditt betyg
3.1 av 563 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

12 maj 2013 | 19:01

Ljuvlig splatterfest

Vad vissa inbitna Tolkien-fans kanske lätt glömmer är att nyzeeländaren som både gav liv till Frodo & co samt en tre timmar lång "King Kong"-remake gjorde en av 90-talets blodigaste, sjukaste - och roligaste - kultrullar. Där Sam Raimi blev något av 80-talets splatterkung så tog Jackson över facklan med den ljuvliga "Braindead".

Det går lätt att dra en dålig ordvits om att Jacksons tredje film har både hjärna, hjärta och alla andra möjliga organ och kroppsdelar men faktum är att här finns en rätt söt historia mitt bland allt våld. Vad som vid första anblick vore lätt att avfärda som splatter för splattrets skull är egentligen en extremt rolig film med en sympatisk huvudkaraktär.

Stackars Lionel (Timothy Balme) lider av det klassiska Norman Bates-syndromet: fast i ett stort hus med sin vresiga, överbeskyddande mor (Elizabeth Moody). När den senare blir biten av en råttapa på ett zoo och sakta men säkert börjar förvandlas till zombie försöker Lionel upprätthålla fasaden men det är lättare sagt än gjort när fler offer skördas - och förvandlas - i källaren och en illa tajmad kärlekshistoria distraherar.

Jackson debuterade med ultralågbudgeterade splatterkomedin "Bad Taste" som gav prov på ambition och talang men var knappast något för finsmakare. Kultstatusen var dock ett faktum. Andra filmen, "Meet the Feebles", var en dockfilm kryddad med en överdos av våld och sex. Jackson klev återigen över gränsen och vann fler fans på underground-scenen. Men det var med "Braindead" han verkligen satte sig själv på kartan.

Hans två första filmer var underhållande på ett fnissigt bakfylle-sätt av typen valfri filmnördpolare kunnat filma med en super8-kamera och några påsar blod. "Braindead" var - och är fortfarande - ett proffsigt hantverk där både manuset och effekterna imponerar. Det är ingen fråga om vilken genre det handlar om - tonen för den bisarra, svarta humorn sätts tidigt och varvas med härligt uppfinningsrika effekter.

Jackson leker glatt med zombie- och splatterfilmen och skapar en hel drös dråpliga situationer ur vanligen zombiebefriade miljöer, exempelvis en finmiddag som urartar i alla möjliga kroppsvätskor. Alla fans har en egen favorit. Det är särskilt kul att man sexualiserat två zombies med följden av den ökända zombiebebisen - lekplatsscenen är Jacksons personliga favorit.

Finalen brer på extra mycket, som sig bör, med en superkladdig gräsklipparmassaker och ett jättemonster (komplett med hängbröst!). Det är överdrivet, barnsligt, fånigt - och hysteriskt roligt. Det är harmlös splatterhumor som håller än idag och ber om en comeback i stil med Sam Raimis "Drag Me to Hell". Uppskattar du inte den typen av film där en ursliten tarm får eget liv och krälar omkring så bör du troligen hålla dig borta. Men annars är den en underbart opretentiös splatterfest för alla glada. "I kick ass for the lord!"

| 12 maj 2013 19:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Braindead
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu