Film

Skribent

Alexander Kardelo

30 november 2011 | 11:01

Vinterns 25 hetaste biopremiärer

Trotsa kylan och uppsök närmaste biograf omedelbums! Vintern 2011/2012 blir full av spännande, roliga och storslagna filmupplevelser. Oscarskandidater trängs med Hollywoodsvenskar, och vi får äntligen se vad Spielberg, Eastwood, Fincher och Polanski kokat ihop för nytt.

Här är de 25 filmer som MovieZines läsare röstat fram till de mest emotsedda bland premiärerna från december till februari. Vilken är du mest pepp på?

25. Alvin och gänget 3

Alvin och hans gnagarvänner blir strandsatta på en tropisk ö, och måste hitta ett sätt att ta sig hem igen. Ta med de minsta barnen och se hur det går när filmen har biopremiär på juldagen.

24. Anonym

Vem skrev egentligen William Shakespeares pjäser? Inte han, påstår teorier som Roland Emmerich nu utforskar vidare i sitt nya kostymdrama. Premiär 27 januari 2012.

23. Mupparna

Mupparnas återkomst till vita duken gick rakt upp på den amerikanska biotoppen, bara slagna av "Breaking Dawn" - en av de filmer de för övrigt drivit hejdlöst med i sina kampanjer. Jason Segel och Amy Adams har två av de få mänskliga rollerna. Svensk premiär 10 februari 2012.

22. New Year's Eve

En annan juldagspremiär, som passande nog handlar om nyårsfirande. En mer stjärnspäckad film lär du inte hitta i år, med Pfeiffer, Efron, Heigl, Kutcher, Swank och de Niro - bara för att nämna ett fåtal. Med Garry Marshall bakom rodret hoppas vi bara på en bättre film än "Valentine's Day".

21. I nationens intresse

Jan Guillous svar på 007 är tillbaka. Tretton år efter Stormare tar Mikael Persbrandt över rollen som Carl Hamilton, i den första av tre filmer som släpps under 2012.  Danska regissören Kathrine Windfeld står bland annat bakom tv-serierna "Kronprinsessan" och "Kungamordet". 

20. Ghost Rider: Spirit of Vengeance

"Glöm den förra filmen", säger regissörerna bakom "Crank", som nu tar över efter kalkonen från 2006. Nicolas Cage spelar återigen den glödhete antihjälten som nu ska stoppa självaste Djävulen. Är det här den Ghost Rider vi väntat på? Premiär 24 februari.

19. Simon och ekarna

Storslaget, påkostat och efterlängtat. I regi av Lisa Ohlin är "Simon och ekarna" så nära ett svenskt mastodontdrama vi kommer. Bill Skarsgård och Helen Sjöholm delar två av rollerna i en krigshärjad uppväxthistoria av Marianne Fredriksson.

18. My Week With Marilyn

Marilyn Monroe - kvinnan, myten, legenden - kommer till liv igen, tack vare en fantastisk prestation av Michelle Williams. Förutom en inblick i en av världens mest kända kvinnors liv, håll ett öga på relativt okända fyndet Eddie Redmayne i en charmig men viktig roll. Premiär 13 januari.

17. Descendants

Alexander Payne, regissören bakom "Sideways", är tillbaka med en bitterljuv historia om en man som tvingas omvärdera hela sitt liv när hans hustru går bort. George Clooney har huvudrollen i filmen som inviger Göteborg Film Festival den 27 januari, och det ryktas om att regissören själv kommer vara på plats!

16. Safe House

Det går riktigt bra nu för svenskarna i Hollywood, "Safe House" är ytterligare ett bevis på det. Här har Daniél Espinosa ("Snabba cash") fått förtroende att regissera Denzel Washington och Ryan Reynolds i en actionthriller i Sydafrika. Håll utkik efter Fares Fares i en roll. Premiär 17 februari.

15. Shame

Filmvärlden har fått en ny Steve McQueen. Den här är en 42-årig britt som gärna filmar med Michael Fassbender, och det är vi bara glada för så länge de gör grymma filmer som "Hunger" eller "Shame". Den 6 januari får vi ta del av den här gripande historien om mannen som bara inte kan sluta knulla runt. 

14. The Stig-Helmer Story

Efter sällskapsresor, skidresor och hälsoresor bjuder Lasse Åberg på en nostalgisk resa till Stig-Helmers barndom. Hur blev han som han blev? Hur var han som ung? "The Stig-Helmer Story" är något av en förtäckt självbiografi, enligt regissören och huvudrollsinnehavaren själv. 

13. Moneyball

Bland de filmer som redan haft sin amerikanska biopremiär, och därtill fått riktigt lovande recensioner, sticker "Moneyball" verkligen ut. Här möts Brad Pitt och Jonah Hill i ett baseballdrama, baserat på verkliga händelser. Bennett Miller är mest känd för att ha regisserat "Capote". Biopremiär 9 december.

12. Mästerkatten

En av de mest älskade figurerna från Shrek-filmerna har fått en egen spinoff. Antonio Banderas (eller Rafael Edholm, om man föredrar det) gör åter rösten till den smarte och alltid äventyslystne katten med svärdet i högsta hugg. Salma Hayek, Billy Bob Thornton och Guillermo del Toro (!) hörs också i originalversionen, lyssna själv från 3 februari.

11. Haywire

Inte konstigt att Steven Soderbergh vill sluta som regissör, när hans filmer kommer såhär tätt. Knappt fyra månader efter "Contagion" släpper han loss fightern Gina Carano i rollen som hämndlysten, hemlig agent. Nykomlingen Carano backas upp av Banderas, Ewan McGregor, Channing Tatum och Michael Fassbender, bland andra. Premiär 10 februari.

10. Carnage

Fyra stjärnskådisar, en lägenhet. Nä, Roman Polanski har inte snott upplägget från "Stjärnorna på slottet", vad vi vet, utan snarare inspirerats av en prisbelönt pjäs. Här för han samman Jodie Foster, Christoph Waltz, John C. Reilly och Kate Winslet för att diskutera vem som är den sämsta föräldern. På bio från 17 februari.

9. The Darkest Hour

En oförklarlig katastrof har drabbat världen (eller åtminstone Rysslands huvudstad), och en grupp turister tvingas kämpa för sin överlevnad mot de oförklarliga faror som hotar Moskva. Trailern visar på rätt snygga effekter, men finns det någon substans under ytan? Det får vi veta 6 januari. Joel Kinnaman har en roll och Timur Bekmambetov producerar.

8. The Rum Diary

Johnny Depp spelar åter i en Hunter S. Thompson-filmatisering, denna gång verkar det något mindre flippat än "Fear and Loathing in Las Vegas". Vi vet att många längtar till den 13 januari då "The Rum Diary" har premiär - det väntar "gott om skratt, men också många frågetecken om vart det hela är på väg", skriver Lotta Zachrisson i sin kommande recension.

7. War Horse

"Jag hade tio månader över och ingenting att göra", berättade Steven Spielberg nyligen angående hur filmen blev till. Ah, respekt. Men om någon kan dra ihop en pampig Oscarskandidat på nolltid, så är det väl han. Denna gången handlar det om första världskriget ur en hästs synpunkt. Svenske David Dencik har en liten roll. Premiär 24 februari.

6. 50/50

Filmens titel syftar på chanserna att överleva för Joseph Gordon-Levitts karaktär, som drabbats av en form av cancer. Trots det tragiska upplägget är det här en varm dramakomedi med många skratt, inte minst tack vare Seth Rogen i rollen som hans bäste vän. Publikens favorit på Stockholms Filmfestival nyligen. 

5. J. Edgar

En annan som hoppas på prisregn på vinterns alla galor är Clint Eastwood, som här tar sig an att berätta om mannen som grundade FBI - J. Edgar Hoover. Fruktad och beundrad, hånad och hyllad, men också full av hemligheter. Leonardo DiCaprio bär huvudrollen, och hur han sköter sig får vi se 20 januari.

4. Tinker Tailor Soldier Spy

Håll i er nu för nu blir det blågult hela vägen in i mål. Den fjärde mest emotsedda filmen i vinter är regisserad av Tomas Alfredson ("Låt den rätte komma in"), som styr Gary Oldman, Colin Firth och David Dencik i en 60-tals-spionhistoria i många nyanser av brunt. Rätt långt ifrån James Bond-glamouren, men av många kritiker redan ansedd som årets bästa film. Se om du håller med, den 25 december.

3. Mission: Impossible - Ghost Protocol

Michael Nyqvist gör en av skurkrollerna i den fjärde av "Mission: Impossible"-filmerna. Tom Cruise är tillbaka som ledare för ett team agenter, som den här gången får alla emot sig när ett terrorattack skylls på dem. Se också fram emot Jeremy Renner, Simon Pegg och några riktigt hisnande actionscener. Premiär 27 januari.

2. The Girl With The Dragon Tattoo

Så typiskt amerikaner. De orkar inte med undertexterna på "Män som hatar kvinnor" så de skickar hit hela Hollywood med David Fincher i spetsen, ger honom några hundra miljoner kronor, och gör om hela kalaset på någon slags svengelska. Men vem försöker vi lura, vi är lika sjukt taggade som ni på det färdiga resultatet! Åtminstone för att äntligen se Stockholm ur en Hollywood-lins. Förstör din julstämning, från 21 december.

1. Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Och vad gör original-Salander, Noomi Rapace, under tiden? Hon slåss och råkar i trubbel med självaste Sherlock Holmes och Dr. Watson, i Guy Ritchies uppföljare till den fartfyllda äventyret från 2009. Jared Harris spelar ärkefienden Moriarty, och vi behöver lyckligtvis inte vänta längre än till 16 december för att se vinterns mest efterlängtade film!

Vilken film ser du mest fram emot i vinter? Kommentera nedan.

| 30 november 2011 11:01 |