Film

Skribent

Viktor Jerner

30 september 2017 | 20:00

Trailer: briljanta Gary Oldman jagar en Oscar som Churchill i "Darkest Hour"

Käppen, cigarren, rökmolnet och whiskyn har aldrig passat någon bättre.
Att mästerliga Gary Oldman, trots ikoniska roller i filmer som "Leon", "JFK" och "Tinker Tailor Soldier Spy", inte har fått en Oscar än är lite av en skandal kan jag tycka. I början av nästa år skulle det dock kunna bli ändring på det, då han redan har blivit lite av en favoritkandidat för sin roll som den brittiska legenden Winston Churchill i Joe Wrights ("Försoning", "Hanna""Darkest Hour".
 
Filmen har visats på filmfestivaler som Telluride och Toronto och har fått lite blandad kritik, men alla verkar eniga om att Oldman gör en helt enorm rolltolkning som om inte annat kommer placera honom bland de nominerade under den kommande galasäsongen. För mig känns det inte direkt som en högoddsare heller, särskilt inte när man kollar in den senaste trailern som har släppts till filmen: 
 
 
Efter den första trailern som släpptes för ett antal månader sedan blev jag lite orolig för filmen som helhet, men det här tycker jag är en bättre trailer på alla sätt och vis. Den är kortare och mer intensiv, framåtrörelsen känns bättre och starkare sekvenser med Oldman och även biroller som Ben Mendelsohn(!) lyfts fram. Så förhoppningsvis är det här en bättre representation av filmen som helhet än det vi har sett tidigare.
 
Dessvärre så får vi i Sverige vänta tills den 8:e februari – om vi inte har tur och Stockholms filmfestival plockar in den i november – innan vi vet om så är fallet. Drömmen vore om någon kunde styra ihop en härlig "double feature" med Christopher Nolans "Dunkirk" (en ort som för övrigt tydligt betonas i den här trailern till skillnad från det förra, inte helt oväntat) som rör samma händelseförlopp från ett annat perspektiv. 
 

Vad tror ni; blir Gary Oldman farlig i Oscarsracet nästa år?  

| 30 september 2017 20:00 |